Eteokles (syn Oidipa)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eteokles a Polyneikes, autor:Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770)

Eteokles alebo Eteoklés (starogr. Ἐτεοκλῆς – Eteokel, lat. Eteocles, inak Eteoklos, Eteokel, Eteókles ) je v gréckej mytológii syn tébskeho kráľa Oidipa a jeho manželky a matky Iokasty.

Životný príbeh Eteokla je podobný príbehu jeho brata Polyneika, len videný z druhej strany. Ich otcom bol Oidipus, tébsky kráľ, s ktorým sa osud zahral veľmi nemilosrdne. Keď naplnil, ukázalo sa, že Oidipus pred rokmi zabil svojho otca, kráľa Laia a vzal si za ženu jeho vdovu, svoju vlastnú matku. To všetko bez toho, aby Oidipus čokoľvek tušil.

Po tom čo sa jeho príšerná vina preukázala, Oidipova manželka a matka v jednej osobe spáchala samovraždu a Oidipus sa vlastnou rukou oslepil. Počas krátkej doby stratil priazeň svojho ľudu, zavrhli ho aj synovia Eteokles a Polyneikes, dcéra Isména ho nezavrhla, ale jedine dcéra Antigona stála pri ňom a odprevadila ho slepého, opusteného do vyhnanstva. Na konci tejto cesty našiel útočisko u aténskeho kráľa Thésea a tiež miesto svojho posledného odpočinku.

V Tébach po kráľovom vyhnaní nastali čoskoro spory medzi obomi synmi o následníctvo. Spolu so strýkom Kreónom sa nakoniec dohodli, že sa budú vždy po roku striedať. Prvý sa ujal vlády Eteokles, avšak po uplynutí prvého roka odmietol vládu svojmu bratovi odovzdať. Polyneikes sa preto uchýlil do Argu, kde ho tamojší kráľ Adrastos vľúdne prijal a čoskoro sa stal jeho zaťom. Svojho nároku o tébsky trón sa však nevzdal a pomocou svojho svokra začali onedlho zhromažďovať vojsko na ťaženie proti Tébam. Následne pod vedením siedmich vodcov vytiahli do vojny, nazývanej Siedmi proti Tébam.

Eteokles vyhlásil Polyneika za zradcu a zhromaždil všetkých mužov k obrane mesta. Vojnový stret však nepriniesol rýchle riešenie. Dohodli sa preto, že vojnu vybojujú sami bratia a čie bude víťazstvo vo vzájomnom súboji, toho bude aj víťazstvo vo vojne. Bojovali tvrdo a neľútostne, vo vyrovnanom boji nakoniec uštedril smrteľnú ranu svojmu bratovi Eteokles. Keď však chcel vziať jeho zbroj ako trofej, Polyneikes pozbieral svoje posledné sily a prebodol ho. Obrancovia mesta potom vyrazili proti dobyvateľom a Argejčania sa dali na útek. Vojna tak skončila a Téby neboli pokorené.

Kým Eteoklovi - obrancovi Téb - vystrojili pohreb so všetkými poctami, telo Polyneika – zradcu Téb – nesmelo byť z príkazu Kreóna pochované. Tomuto príkazu sa vzoprela Antigona, s pomocou bohov telo svojho brata pochovala, aby jeho duša našla večný pokoj. Kreón ju za to nechal zamurovať do rodinnej kobky. Keď sa zdvihol odpor bohov i poddaných, poslal svojho syna Haimóna, aby ju vyslobodil. Antigona však už bola mŕtva. Haimón sa z nenaplnenej lásky k nej prebodol mečom. Život si vzala aj jeho matka Eurydika.

Téby zničila po desiatich rokoch vojna, ktorú viedli Epigoni (Potomkovia). Brány Téb boli prelomené, hradby zbúrané a mesto zničené.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]