Fan fiction

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fan fiction, tiež fanfiction alebo fan-fiction, je literárne dielo vychádzajúce primárne z diela už existujúceho a napísané jeho fanúšikom. Dielom, na ktorom je fan fiction vystavané a ktoré sa označuje tiež ako canon či kánon, je často krásna literatúra, ale tiež napríklad film, televízny seriál či komiks. Vo väčšine prípadov nemá fan fiction komerčné ambície a šíri sa predovšetkým prostredníctvom internetu.

Princíp[upraviť | upraviť zdroj]

Princípom fan fiction je použitie postáv, námetov a sveta vytvoreného pôvodným autorom, ale tak, že výsledné dielo nie je len kópiou (plagiátom) pôvodného diela, ale kreatívnym výtvorom fanúšika. Nové dielo teda často voľne dejovo nadväzuje na dej pôvodnej knihy (poviedky, komiksu, a pod..) alebo vytvára odbočky a nové verzie. Zaužívané je aj spájanie odlišných fandomov a žánrov, vznikajú tzv. crossovery, multifandomy ap., napr. Harry Potter&Naruto. Terminológia vzťahujúca sa k fan fiction je v zozname fan fiction terminológie.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Fenomén fan fiction sa objavuje v priebehu šesťdesiatych rokov 20. storočia okolo fanúšikovskej základne amerického televízneho seriálu Star Trek. Fanúšikovské poviedky nadväzujúce na pôvodné dielo sa publikovali v takzvaných fanzinoch, amatérsky vyrábaných a šírených časopisoch. Skutočný rozvoj fan fiction sa však datuje od 90. rokov spolu s rozmachom internetu. Vytvárajú sa rozmanité webové archívy, na ktorých je možné príbehy vystavovať, v roku 1998 vzniká najväčší a najreprezentatívnejší archív www.fanfiction.net.

Samotný fenomén literárneho diela vychádzajúceho z fiktívneho sveta iného literárneho diela je ale starý ako spisovateľstvo samé. Staroveká i stredoveká literatúra často rozvíjali témy a motívy diel staršieho dáta, z novšej doby môžeme zmieniť napríklad pokračovanie príbehov Sherlocka Holmesa napísané rôznymi autormi po smrti A. C. Doyla či z českého prostredia piaty a šiesty diel Osudů dobrého vojáka Švejka, dielo Hašeka epigón Karla Vaňka.

Súčasné fan fiction[upraviť | upraviť zdroj]

Celosvetovo je v súčasnosti najrozšírenejšie fan fiction k dielu J. K. Rowlingová a jej sérii diel Harry Potter. Prevažne mladí čitatelia (a ešte častejšie mladé čitateľky) tvoria a väčšinou cez internet publikujú vlastné pokusy inšpirované pôvodnou sériou, a to od tvorby len málo sa odchyľujúcou od pôvodného diela až po veľmi alternatívne použitie postáv a pôvodných námetov.

Niektoré fenomény a opakujúci sa nápady v fan fiction dostali zažité označenia, napr. slash (homosexuálne vzťahy medzi postavami, ktoré sú v pôvodnom diele buď heterosexuálne alebo napr. kvôli veku a chovaniu nie celkom zjavnej orientácii), „AU“ (alternative universe, väčšinou silný odklon od predlohy, používajúci ju iba ako zdroj inšpirácie), „OOC“ (Out of Character, odlišné a nečakané chovanie postáv, pokiaľ ide o zámer, prípadne neprirodzené a nepremyslené chovanie postáv u diel nízkej kvality) a pod..

Tvorba a šírenie fanfiction (na internete) z dôvodu neziskovosti, prevažne nízkeho veku autorov a tiež z toho dôvodu, že ide o prirodzený fenomén, ktorý je súčasťou popularity každého známeho autora, nie je obyčajne považovaný za porušovanie autorských práv, potieraný ani stíhaný. Zvykom autorov fanfiction je v upozornení doplniť, že psychické vlastníctvo postáv atď. patrí...(napr. J.K. Rowlingovej), nemajú z toho žiadne finančné zisky a podobne.

Výtvarným náprotivkom fan fiction je fan art. Sem spadá napr. snaha priaznivcov manga – japonskej komiksovej tvorby (niekedy tiež nazývaných „otaku“) tvoriť vlastné obrázky s ich obľúbenými postavami.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fanfiction na českej Wikipédii.