Fensmark

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fensmark
mesto
Štát Dánsko Dánsko
Región Sjælland
Obec Næstved
Súradnice 55°16′40″S 11°48′18″V / 55,277778°S 11,805°V / 55.277778; 11.805
Obyvateľstvo 5 049
PSČ 4684
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Fensmark je mesto v Dánsku, ktoré sa nachádza na vrchole Maglebjerg Bakke, severovýchodne od Næstvedu vo farnosti Fensmark, v obci Næstved a patrí do regiónu Sjælland. Až do 1. januára 2007 bolo mesto Fensmark hlavným mestom v obci Holmegaard, kde sa nachádzali aj susediace mestá Holme-Olstrup a Toksværd, potom sa stalo súčasťou obce Næstved.

Fensmark je druhým najväčším mestom v obci Næstved, prvým je Næstved. Severne od mesta leží Holmegaard Mose, ktorý je jedným z najväčších rašelinísk v Dánsku. Na severozápade susedí s mestom Stenskov, kde sa prechádza okolo hostinca Gulerodshuset. Od hostinca vedie cesta do mesta Næstved a severne do Ringstedu. Mesto pôvodne rástlo okolo sklární Holmegaard Glaswærks.

Po mnoho rokov sa Fensmark skladal z dvoch miest. Budovy okolo sklární Holmegaard Glaswærks, ľudovo nazývané aj „sklárske mesto“ (dán. glasbyen), a potom samotné mesto Fensmark okolo mestského kostola a hlavných ulíc Holmegaardsvej a Næstvedvej. Obidve štvrte však už nie sú viditeľné. Sklárne Holmegaard Glaswærks sú v súčasnosti uzavreté a neskôr sa objavila snaha vytvoriť zážitkové centrum Holmegaard Park v starých sklárňach, ale nevydržala dlho. Holmegaardske sklo je však stále medzinárodnou značkou a naďalej sa predáva po celom svete.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

K roku 2019 žije vo Fensmarku 5 049 obyvateľov.[1]

Za posledných 10 až 15 rokov zaznamenalo mesto Fensmark výrazný nárast počtu obyvateľov a súvisiaci stavebný rozmach v okolí mesta. Mestská škola sa nazýva Holmegaardskolen a navštevujú ju žiaci až po 9. ročník.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je známe aj ako rodisko básnika Christiana Winthera. Christian Winther sa narodil 29. júla 1796 vo vtedy ešte existujúcej mestskej fare. Medzi jeho najslávnejšie diela patria Skriftestolen z roku 1843 a Hjortens Flugt z roku 1855. Zomrel po dlhom a bohatom živote v Paríži v 1876.

V roku 1929 sa sochár a hrnčiar Arne Bang spojil so sklárňami Holmegaard Glaswærks a usadil sa v meste. Brat Jacob E. Bang bol v tomto čase zamestnaný v sklárniach ako dizajnér. Arne Bang zanechal v meste Fensmark jasné stopy. Na cintoríne Fensmark Kirkegård stojí jeho najznámejšie umelecké dielo „Padlý bojovník“ (dán. Den faldne kriger), socha od Arneho Banga v roku 1929 a v roku 1932 získala vzácnu zlatú medailu. Sochu pokladali pracovníci sklární.[2] O desať rokov neskôr, to isté platilo znova a Arne Bang vytvoril bronzovú sochu „Padlí v 1940“ (dán. De faldne 1940) na cintoríne Vestre Kirkegård ako spomienku na padlých počas druhej svetovej vojny. Ďalšia socha Arneho Banga sa nachádza na severnej strane cintorína a ponúka výhľad na Holmegaardske rašelinisko (Holmegaard Mose) s výhľadom na staré sklárne. Socha „Jesenné dievča“ (dán. Høstpigen) bola pôvodne vyrobená pre Stiga Lommera, ale kúpa nebola nikdy dokončená.[3] Arne Bang tiež vytvoril oltár, oltárny obraz, kľačadlo a vežu pre kostol vo Fensmarku. Veža kostola symbolizuje vieru, nádej a lásku. Socha sklárstva pri vchode do sklární Holmegaard Glaswærks, ozdobené hľadisko v škole Holmegårdsskolen a socha pri fensmarkskom rybníku svedčia o veľkej stope, ktorú mestu zanechal Arne Bang.[3]

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Futbalový klub Holmegaard Glasværks Boldklub (HGB) pôsobí v meste od svojho založenia v roku 1904.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn [online]. [Cit. 2019-08-08]. Dostupné online.
  2. Arne Bang
  3. a b O Arnovi Bangovi  [nefunkčný odkaz]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fensmark na dánskej Wikipédii.