Filadelfský experiment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Filadelfský experiment bol údajný pokus amerického vojnového námorníctva, ktorý sa mal uskutočniť v roku 1943 na Filadelfskej námornej základni v americkej Pennsylvánii pod vedením mladého vedca Morissa K. Jessupa. Cieľom tohto experimentu malo byť dosiahnuť neviditeľnosť vojnových plavidiel, ako formu ideálneho maskovania v bojoch druhej svetovej vojny.

Experiment mal byť založený na Einsteinovej Teórii jednotného poľa (ktorú však Einstein nikdy nepredložil, napriek tomu, že po nej celý život pátral), ktorá zahŕňa a zjednocuje podstatu síl elektromagnetických a gravitácie. Overenie teórie sa malo uskutočniť umiestnením silných elektromagnetických generátorov v blízkosti lode a po ich spustení malo nastať ohnutie svetelných lúčov okolo objektu, čo by malo za následok jeho neviditeľnosť.

Na pokus bol vybraný plne vyzbrojený torpédoborec USS Eldridge spolu s nič netušiacou posádkou. 28. júla 1943 o 9:00 bolo spustených 5 obrovských generátorov; loď sa vraj podľa popisu svedkov zahalila do nazelenalej hmly, a po strate rádiového spojenia sa Eldridge stal úplne neviditeľným. O niekoľko minút sa objavil v 340 km vzdialenom prístave v Norfolku vo Virgínii.[chýba zdroj] Tam ho spozorovali námorníci z lode SS Andrew Furuseth, všetci sa však obávali k nemu priblížiť. Po štyroch hodinách im vraj opäť zmizol z očí a objavil sa späť vo Filadelfii na svojom pôvodnom mieste, avšak s posádkou vo veľmi zlom stave. Väčšina jej členov zmizla, iní sa zbláznili, našli sa dokonca aj takí, ktorí boli údajne doslovne "spečení" s trupom lode a museli ich od neho odrezať.

Pokus bol vraj odsúdený na samovoľné pokračovanie. Tým, ktorí prežili, sa stávali aj neskôr veľmi čudné veci, periodicky mizli a zjavovali sa - známa je legenda o námorníkoch, ktorí sa z ničoho nič zjavili v bare v Norfolku, objednali si whisky, ale tú nestihli vypiť - pred očami svedkov zasa opäť zmizli. Niektorí sa zbláznili za veľmi podivných okolností s ťažkými popáleninami.[1]

Fakt alebo konšpiračná teória?[upraviť | upraviť zdroj]

Námorníctvo USA aj Pentagon tvrdia, že k experimentu nikdy nedošlo a fakty o torpédoborci, ako aj fyzikálne zákony odporujú popisom tejto udalosti.

O torpédoborci Eldridge sa uchovalo pomerne málo dokumentov a informácií. Námorníctvo USA ho dostalo v roku 1943 a malo na ňom vykonať rôzne skúšky. V roku 1946 bol vyradený z výzbroje námorníctva a po piatich rokoch predaný Grécku. Podľa gréckych dokumentov však bol vyradený už v dňoch Filadelfského experimentu. Palubný denník sa stratil, ako aj viaceré dokumenty týkajúce sa aktívnej služby tejto lode.[chýba zdroj] Po vojne oznámil Dr. Jessup FBI, že dostal od námorníka prvej triedy Carlosa Miguela Allendeho, ktorý prežil pokus na Elddridge, matematický dôkaz o nevyhnutnosti zlyhania pokusu.[2] Neskôr Morrisa K. Jessupa našli mŕtveho v aute. Polícia prehlásila, že tento známy astrofyzik a astronóm spáchal samovraždu. (podľa iných prameňov bol Allende námorník slúžiaci na lodi Andrew Furuseth v Norfolku).

Pravdepodobný vznik legendy[upraviť | upraviť zdroj]

Morris Jessup vyštudoval astronómiu, ale venoval sa rôznej inej činnosti, začal napríklad písať vedecko-fantastickú literatúru - knihu Prípad UFO, ktorá vyšla v nakladateľstve Citadel Press. [3] V januári roku 1956 dostal list od Allendeho, v ktorom písal o Filadelfskom experimente, a ako dôkaz spomínal dva (zle odzdrojované) články v novinách. V tomto liste spomínal aj Jessupovu výzvu na výskum Jednotnej teórie poľa, čo by mohlo vyriešiť pohon vesmírnych lodí v budúcnosti. Písal, že Einstein túto teóriu jednotného poľa vyvinul, ale ju nezverejnil, pretože nepovažoval ľudstvo na ňu pripravené. (Vraj sa s tým priznal iba svojmu priateľovi B. Russelovi.) Allende písal, že bol očitým svedkom zmiznutia Eldridge ako námorník na obchodnej lodi z blízkosti experimentu. Menoval aj iných členov posádky, s ktorými na lodi Furrused slúžil, a tvrdil, že pozná osudy niektorých námorníkov z posádky Eldridge po experimente. Jedného vraj aj videl zmiznúť v bare počas chaotickej bitky. Hoci Allende tvrdil, že pozoroval experiment z lode AF, neuviedol nijaké dôvody, prečo spája experiment s teóriou jednotného poľa. Tiež neuviedol dôkaz o existencii Einsteinovej teórie jednotného poľa, ani dôkaz o zdôverení sa s ňou Russelovi. Jessup poslal Allendovi pohľadnicu, v ktorej požadoval jasnejšie dôkazy ohľadom experimentu. Nasledovala dlhá pauza, a až o niekoľko mesiacov dostal odpoveď, v ktorej Allen píše, že mu detaily poskytnúť nemôže, ale naznačil, že by si mohol spomenúť pomocou hypnózy. Na základe tohto ho Jessup považoval za podvodníka a viac mu už nepísal.

O dva roky sa naňho obrátilo Námorníctvo USA. Podľa knihy Jamesa Moseleyho a Karla Pflocka ho na začiatku roku 1957 kontaktoval Úrad námorného výskumu so žiadosťou o posúdenie balíčka zabaleného v baliacom papieri s nápisom "Happy easter" (šťastnú Veľkú noc), ktorý bol doručený poštou. V balíčku bola jeho kniha "Prípad UFO", popísaná glosami v troch farbách. Popisky vzbudzovali dojem, že v nich komunikujú traja ľudia, pričom každou farbou píše iný človek. Iba jeden bol menovaný - Jimmy. Úrad označil ostatných ako "Pan A" a "Pan B." Pisatelia poznámok sa navzájom označujú "gipsy" (cigáni) a diskutujú o dvoch rozličných typoch "ľudí" vo vonkajšom vesmíre. Ich text obsahoval nezvyčajné používanie veľkých písmen aj interpunkcie. Viedli detailné a dlhé rozhovory o Jessupových predpokladoch popísaných v knihe. Ich nepriame odkazy na Filadelfský experiment naznačujú výborné znalosti o ňom. Ako príklad môže byť uvedené ubezpečovanie pána B ostatných, že "Jessup o ničom nevie a iba háda". Podľa štýlu a typu písma aj podľa obsahu Jessup identifikoval pána A ako Allendeho. Iní naznačujú, že tieto tri druhy poznámok pochádzajú od jedného autora, ktorý píše rôznymi farbami pera. Kniha s poznámkami údajne vzbudila dostatočný záujem úradu, aby zaplatil vo vlastnom náklade vydanie knihy aj s poznámkami . Prepis edície s poznámkami v troch farbách je od roku 2003 dostupný online.[4]

Neskôr Úrad opäť kontaktoval Jessupa, že spätná adresa listu, ktorý mu bol zaslaný, je opustený farmársky dom, a tiež ho informoval, že Výskumná firma Varo Corporation pripravuje tlačenú kópiu danej knihy aj s poznámkami vrátane obidvoch listov, ktoré Jessup od Allendeho dostal. Bolo vytlačených približne 100 kópií, Jessup dostal 3 vydania pre vlastnú potrebu. Jessup sa rozhodol, že napíše o tomto príbehu vlastnú knihu, ale táto sa dobre nepredávala. Jeho vydavateľ odmietol niekoľko ďalších jeho rukopisov, v roku 1958 ho opustila aj žena. Jeho priatelia ho popisovali ako depresívneho a labilného. Po návrate na Floridu mal ťažkú nehodu, liečba trvala dlho a tým sa jeho depresie ešte zhoršili. 20. apríla 1959 ho našli mŕtveho. Smrť bola políciou označená ako samovražda.

Nepochopenie zdokumentovaných námorných experimentov[upraviť | upraviť zdroj]

Kým posádka 4. námorného okresu naznačovala, že otázky okolo údajných okolností vznikli z rutinného výskumu, ktorý bol uskutočňovaný počas 2. svetovej vojny na základni vo Filadelfii, predtým sa verilo, že základ vymyslených príbehov vznikol z demagnetizačných experimentov, ktoré mali spôsobovať, že lode boli nedetekovateľné alebo "neviditeľné" pre magnetické míny. Iné možné vysvetlenie pôvodu levitácie, teleportácii a účinkov na posádku môžu byť pripísané experimentom s generátorom na torpédoborci USS Timmerman, kde vysokofrekvenčný generátor produkoval koronárne výboje, hoci žiadny člen jeho posádky nehlásil nepríjemné efekty.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Souček, Ludvík (1984), Tušenie súvislosti, Bratislava: Tatran *