Whisky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Whisky

Whisky v tradičnom pohári
PôvodWales Wales
Kategóriadestilát
Rok založenia4. storočie
Obsah alkoholuštandardne 40 %
Použitienápoj sa konzumuje čistý
Rôzne druhy whisky

Whisky [1] alebo viska[2] (po anglicky whisky alebo whiskey) je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch (najčastejšie dubových). Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov ako je zloženie resp. množstvo pridaných obilnín (používajú sa suroviny ako jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica) a doba ležania (zvyčajne od 3 cez 12 až po 15 rokov).

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo whisky pochádza z írskogaelského slova uisge/uisce, čo znamená „voda“. V angličtine sa tvar whisky používa pre destiláty zo Spojeného kráľovstva (okrem Írska) a z Kanady, kým tvar whiskey sa používa pre destiláty z Írska a v USA.

Typy[upraviť | upraviť zdroj]

Whisky nedozrievajú vo fľaši, iba v sudoch, takže za vek whisky označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Ležanie výrazne ovplyvňuje chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli stočené fľaši niekoľko rokov môžu byť považované za raritné, ale nie sú „staršie“ a nemusia byť rozhodne „lepšie“. Whisky sa štandardne destiluje ako 40% alkohol.

Škótska whisky[upraviť | upraviť zdroj]

Škótske whisky sú obyčajne destilované dvakrát, niektoré dokonca trikrát. Medzinárodné zákony hovoria, že každý destilát nesúci značku „Scotch“ musí byť destilovaný v Škótsku a musí byť odležaný najmenej 3 roky a deň v dubovom sude, okrem iných špecifických kritérií. Whisky sa v Škótsku vyrába v piatich regiónoch: Highlande, Lowlande, Islay, Speyside a Campbeltowne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. whisky. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. S. 894.
  2. whisky. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 5. revid. a dopl. vyd. Bratislava – Prešov : Samo, 2008. 1184 s. ISBN 978-80-89123-07-0. S. 1169.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Whisky
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Whisky

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]