Kukurica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Kukurica pozri Kukurica (rozlišovacia stránka).
Jedlá z kukurice
Mletie kukurice

Kukurica (lat. Zea) je rod rastlín z čeľade lipnicovité.

==Význam== ahoj

Kukurica sa využíva ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Je to teda aj krmovina. Kukuričný šrot je potravou pre ošípané a hydinu. Niektoré odrody sa pestujú na siláž, ktorá sa používa na kŕmenie alebo na výrobu bioplynu.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Systém kukurice vyzerá v súčasnosti takto (stav 2018):
rod kukurica (Zea):

Druhy označené hviezdičkou (*) sa niekedy (ale Zea diploperennis len ojedinele) zaraďujú (všetky súčasne alebo časť z nich) ako samostatný rod Euchlaena. Vzniknú tak druhy s názvami Euchlaena mexicana, Euchlaena luxurians, Euchlaena perennis a Euchlaena diploperennis.

Všetky divé taxóny z rodu kukurica (Zea), t.j. celý rod Zea okrem kukurice siatej pravej (Zea mays subsp. mays), sa neformálne označujú aj ako teosinty.

Minulosť[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti (najmä pred rokom 1980) rod kukurica (Zea) na rozdiel od súčasnosti systém obyčajne vyzeral takto:
rod kukurica (Zea):

  • sekcia Zea v užšom zmysle = kukurica siata (Zea mays) v najužšom zmysle - t.j. dnešný poddruh kukurica siata pravá (Zea mays subsp. mays)
  • sekcia Euchlaena:
    • Zea mexicana* v širšom zmysle - t.j. dnešné taxóny Zea mays subsp. huehuetenangensis, Zea mays subsp. parviglumis, Zea mays subsp. mexicana a Zea luxurians
    • Zea perennis*

Dnešné druhy Zea diploperennis, Zea nicaraguensis, Zea sp. Oaxaca, Zea sp. Nayarit, Zea sp. Michoacán a Zea vespertillo vtedy ešte neboli známe.

Druhy označené hviezdičkou (*), čiže celá sekcia Euchlaena, sa alternatívne zaraďovali ako samostatný rod Euchlaena. Vznikli tak druhy s názvami Euchlaena mexicana a Euchlaena perennis. Ako vidno, u autorov používajúcich tento samostatný rod Euchlaena sa rod kukurica (Zea) automaticky stal identickým s druhom kukurica siata (Zea mays). Preto sa aj v slovenských textoch často kukurica siata (Zea mays) odborne označovala aj názvom kukurica.

Zdroje kapitoly Systematika: [1][2][3][4][5][6][7][8]

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenské slovo „kukurica“ (staršie aj „kukuruc“) je doložené od 18. storočia (tvar kukurica je uvedený aj napr. v Bernolákovom Slowári). Jeho ďalší pôvod je nejasný - môže byť slovenského pôvodu (súvis s nárečovými výrazmi kukuručka a kokorúd), slovanského pôvodu, tureckého pôvodu (po turecky kokoroz, môže ísť o prevzatie zo slovanských jazykov), rumunského pôvodu (po rumunsky cucuruz, môže ísť o prevzatie zo slovanských jazykov) či nemeckého pôvodu (po nemecky Kukuruz; nemecké slovo pochádza zo srbochorvátčiny).[9][10]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kukurica
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Kukurica

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Species of Zea [online]. npgsweb.ars-grin.gov, [cit. 2019-07-22]. Dostupné online.
  2. World Checklist of Selected Plant Families (WCSP) [online]. wcsp.science.kew.org, [cit. 2019-07-22]. Dostupné online.
  3. ILTIS, H. H. Taxonomy of Zea (Gramineae). II. Subspecific Categories in the Zea Mays Complex and a Generic Synopsis, 1980 [1]
  4. Teocintle [online]. biodiversidad.gob.mx, [cit. 2019-07-22]. Dostupné online. Archivované 2019-07-22 z originálu.
  5. HANCOCK, James F.. Plant Evolution and the Origin of Crop Species. [s.l.] : CABI, 2003. 336 s. ISBN 978-0-85199-874-9. S. 177.
  6. kukurica. In: Pyramída (encyklopedický časopis)
  7. GONZÁLES, J. J. S. et al. Ecogeography of teosinte. In: PLoS One. 2018; 13(2) [2]
  8. SÁNCHEZ, J. J. et al.: Three new teosintes (Zea spp., Poaceae) from Mexico American Journal of Botany 98(9): 1537–1548, 2011.[3]
  9. kukurica. In: KRÁLIK, Ľubor. Stručný etymologický slovník slovenčiny. 1. vyd. Bratislava : Veda, 2015. 700 s. ISBN 978-80-224-1493-7. S. 306–307.
  10. Kukuruz, der [online]. dwds.de, [cit. 2019-07-22]. Dostupné online.