Filipa Lancasterová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Filipa Lancasterová
Portugalská kráľovná
Filipa Lancasterová
Filipa Lancasterová, erb (z wikidata)
Filipa Lancasterová, podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaLancasterovci (po narodení)
Avizovci (po svadbe)
Panovanie11. február 1387 - 19. júl 1415
Biografické údaje
Narodenie31. marec 1360
Leicester, Anglické kráľovstvo
Úmrtie19. júl 1415 (55 rokov)
Sacavém, Portugalsko
PochovanieBatalhaský kláštor, Leiria, Portugalsko
Rodina
Manžel
Potomstvo
Eduard Portugalský
Peter, vojvoda z Coimbry
Henrich Moreplavec
Izabela, portugalská infantka
Ján, portugalský infant
Fernando, svätý princ
OtecJán z Gentu
MatkaBlanka Lancasterová
Odkazy
Spolupracuj na CommonsFilipa Lancasterová
(multimediálne súbory na commons)

Filipa Lancasterová, LG (* 31. marec 1360, Leicester, Anglické kráľovstvo – † 19. júl 1415, Sacavém, Portugalsko) bola ako manželka portugalského kráľa Jána I. portugalskou kráľovnou. Toto jej manželstvo zabezpečilo anglicko-portugalské spojenectvo. V manželstve sa narodilo niekoľko princov a princezien, ktorí sa stali známi ako Slávna generácia. Filipa bola najstaršia dcéra Jána z Gentu, lancasterského vojvodu, a jeho manželky Blanky Lancasterovej. Z otcovej strany boli jej starými rodičmi anglický kráľ Eduard III. a Filipa z Hainault, jej menovkyňa.

Detstvo a vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Ako najstaršie dieťa Jána z Gentu a Blanky Lancasterovej väčšinu svojho detstva trávila v rôznych palácoch a zámkoch svojho otca, ako napríklad v paláci Savoy. Tu bola vychovávaná a vzdelávaná spolu so svojimi mladšími súrodencami, Alžbetou, ktorá bola mladšia o tri roky, a Henrichom, mladším o šesť rokov, ktorý sa neskôr stal kráľom.

Filipina matka, vojvodkyňa Blanka, zomrela v roku 1369 na bubonický mor. Neskôr si Filipin otec zobral za manželku svoju milenku a Filipinu vychovávateľku, Katarínu Swynfordovú. Filipu veľmi rozrušovali otcove neustále milostné pomery a aj mnohé manželstvá. V budúcnosti sa veľmi usilovala, aby ochránila samú seba pred takými ťažkosťami a problémami, aké musela znášať jej matka v súvislosti s otcovými pomermi.

Katarínin príchod do Filipinej rodiny však mal aj jednu výhodu – Katarína mala blízky vzťah s Geoffreym Chaucerom (jej sestra, Filipa Roetová, bola Chaucerova manželka). Ján z Gentu sa stal Chaucerovým priaznivcom, a tak Chaucer trávil veľa času s rodinou ako jeden z Filipiných učiteľov a vychovávateľov. Filipa bola ako žena na tú dobu veľmi dobre vzdelaná, študovala prírodné vedy pod dohľadom mnícha Jána, poéziu pod vedením Jeana Froissarta, a filozofiu s teológiou ju učil Ján Viklef.

Hoci mnohí tvrdili, že nemala dostatok talentu, očividne bola veľmi dobre vzdelaná. Čítavala gréckych a rímskych učencov, ako napríklad diela Plínia Staršieho a Herodota. Takisto bola aj veľmi dobre vzdelaná v náboženských témach.

Manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Filipa sa portugalskou kráľovnou stala prostredníctvo sobášu s portugalským kráľom Jánom I.. Toto manželstvo bolo dohodnuté politicky v rámci anglicko-portugalskej aliancie, ktoré bolo uzatvorené proti Francúzsko-Kastílskemu spojenectvu.

Dvojica bola požehnaná 2. februára 1387 v katedrále v Porto. Manželstvo oficiálne začalo 14. februára 1387 a portugalský kráľovský dvor túto udalosť oslavoval pätnásť dní. Filipa a Ján I. mali tzv. sobáš v zastúpení a v súlade s jedinečnou portugalskou tradíciou, kedy zastupujúci ženích predstieral, že s nevestou strávil noc. Týmto zástupcom kráľa Jána I. bol João Rodrigues de Sá.

Filipa nebola považovaná za peknú ženu, preto sa mnohí domnievajú, že kráľ si ju nevybral na základe fyzického pôvabu. Kráľ Ján si vybral za manželku Filipu, najstaršiu dcéru Jána z Gentu, pretože sa hovorilo, že jej otec mal právo na Kastílske kráľovstvo vďaka svojej mladšej dcére Kataríne, ktorú mal s Konstance Kastílskou. Okrem toho, v čase svadby mala Filipa už 27 rokov a bolo to jej prvé manželstvo. V tom čase bola preto považovaná za príliš starú na to, aby bola prvýkrát nevestou. Kráľovský dvor spochybňoval jej schopnosť porodiť kráľovi deti. Tieto obavy však rýchlo pominuli, keď Filipa postupne porodila deväť detí, z ktorých šesť prežilo detstvo.

Kráľ mal okrem týchto detí, ktoré mal so svojou zákonitou manželkou, aj tri ďalšie, ktoré mu porodila jeho dlhoročná milenka Inês Peres Estevesová. Ich syn Afonso mal desať rokov, keď si Ján bral za ženu Filipu. Filipa povolila Alfonsovi a jeho sestre Beatriz, aby boli vychovaní na kráľovskom dvore. Ich matka však musela na Filipin príkaz opustiť dvor a bola poslaná do kláštora, kde sa stala matkou predstavenou.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

Filipin syn Eduard, neskorší portugalský kráľ.

Filipa Lancasterová mala s manželom Jánom I. deväť detí:

Vplyv na kráľovskom dvore[upraviť | upraviť zdroj]

Hrobka portugalského kráľa Jána I. a jeho manželky Filipy.

Hoci bola Filipa vo svojej dobe považovaná za dokonalý symbol kráľovskej poslušnosti a verejná mienka bola toho názoru, že „by bolo neslušné, ak by manželka zasahovala do manželových záležitostí“, Filipa mala v skutočnosti veľký vplyv na portugalskom aj anglickom dvore a aktívne sa zúčastňovala svetového diania.

Listy, ktoré sa zachovali dodnes, dokazujú, že Filipa často písavala listy na anglický dvor a v tomto smere bola zapojená do anglickej politiky. V jednom prípade dokonca Filipa zasiahla do dvornej politiky v prospech stúpencov zosadeného Richarda II., keď ju požiadali o pomoc potom, čo sa jej brat, Henrich IV., zmocnil anglického trónu. V ďalšom prípade presvedčila váhavého arundelského grófa na svadbu s nemanželskou dcérou kráľa Jána, Beatriz, čo ešte viac upevnilo spojenectvo medzi Portugalskom a Anglickom.

No hlavný Filipin prínos bol na jej vlastnom kráľovskom dvore. Na konci niekoľkých vojen s Kastíliou a s Maurami, do ktorých sa Portugalsko zapojilo, bola portugalská ekonomika zničená a veľa ľudí, ktorí našli vo vojne zamestnanie, bolo zrazu nezamestnaných. Filipa ukázala značné vedomosti o obchode a politike – radila kráľovi, aby vyslal vojenskú výpravu do afrického mesta Ceuta. Filipa vedela, že dobytie a kontrola nad týmto mestom by bola veľmi výhodná a výnosná pre Portugalsko – znamenalo by to totiž kontrolu nad africkým a indickým obchodom s korením. Hoci Filipa zomrela skôr, ako sa tento jej plán uskutočnil, Portugalsko poslalo armádu a mesto dobylo 14. augusta 1415.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Keď mala Filipa 55 rokov smrteľne ochorela na mor. Presťahovala sa z Lisabonu do Sacavém a zavolala si svojich synov, aby im dala svoje požehnanie. Svojim trom synom darovala drahokamami vykladané meče, ktoré mohli použiť, keď ich neskôr vymenovali do rytierskeho stavu, a každému dala časť krížu. Filipa Lancasterová zomrela 19. júla 1415.

Predkovia Filipy Lancasterovej[upraviť | upraviť zdroj]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eduard II.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eduard III.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izabela Francúzska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ján z Gentu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viliam I. z Hainault
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Filipa z Hainault
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jana z Valois
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Filipa Lancasterová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alfonz XI. Kastílsky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Peter Kastílsky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária Portugalská
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Konstance Kastílska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juan García de Padilla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária de Padilla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária Fernandez de Henestrosa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Philippa of Lancaster na anglickej Wikipédii.