Fiorello Henry La Guardia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Fiorello La Guardia)
Fiorello H. La Guardia
Fiorello Henry La Guardia
Fiorello Henry La Guardia, podpis
99. Starosta New Yorku
V úrade
1. január, 1934 – 31. december, 1945
Predchodca John P. O'Brien William O'Dwyer Nástupca
Biografické údaje
Narodenie11. december 1882
Greenwich Village, Manhattan, New York
Úmrtie20. september 1947 (64 rokov)
Bronx, New York
Politická stranaRepublikáni
Alma materNew York University
Odkazy
Spolupracuj na CommonsFiorello Henry La Guardia
(multimediálne súbory)

Fiorello Henry La Guardia (narodený ako Fiorello Enrico La Guardia, * 11. december 1882 – † 20. september 1947) bol New Yorku za tri funkčné obdobia v rokoch 1934 – 1945. Bol republikán, populárny primátor a silný stúpenec New Deal. La Guardia viedol zotavenie New Yorku po Veľkej hospodárskej kríze.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

La Guardia sa narodil v Greenwich Village talianskemu katolíckemu otcovi a matke židovského pôvodu. Jeho prostredné meno "Enrico" bolo zmenené na "Henry" (anglická forma "Enrico"), keď bol ešte dieťa. Žil v Arizone potom, čo jeho otec bol prepustený z pozície kapelníka v armáde v roku 1898.[1] La Guardia slúžil na amerických konzulátoch v Budapešti, Terste a Rijeke v rokoch 19011906. Potom sa La Guardia vrátil do USA, aby dokončil svoje vzdelanie na New York University. Počas tejto doby pôsobil v Newyorskej spoločnosti pre prevenciu týrania detí a ako tlmočník amerického úradu pre imigráciu na prisťahovaleckej stanici Ellis Island (1907 – 1910).

Roky v Kongrese[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1914 sa stal námestníkom generálneho prokurátora New Yorku. V roku 1916 bol zvolený do Snemovne reprezentantov, kde mal povesť ako ohnivý a oddaný reformátor. V kongrese potom La Guardia zastupoval taliansky východný Harlem takmer nepretržite až do roku 1933. Podľa jeho životopiscu, historika Howarda Zinna tam boli dve prerušenia, jedno, keď slúžil v ozbrojených silách v rokoch 1917 – 1919 a druhé, keď slúžil ako šéf mestskej rady v New Yorku v rokoch 1920 a 1921.

Mimo kancelárie[upraviť | upraviť zdroj]

La Guardia krátko slúžil v ozbrojených silách v rokoch 1917 – 1919 ako veliteľ Armádnej leteckej služby Spojených štátov. Lietal s bombardérom Ca.5 na taliansko-rakúskom fronte počas prvej svetovej vojny.

V roku 1921 zomrela jeho žena na tuberkulózu. La Guardia sa s rastúcou depresiou obrátil k alkoholu. Po roku sa uzdravil a stal sa abstinentom.

Starosta New Yorku[upraviť | upraviť zdroj]

Bol talianskeho pôvodu a vyrastal v dobe, keď bola v New Yorku veľká zločinnosť. La Guardia nenávidel gangsterov, ktorí priniesli škodu talianskej komunite. Keď bol zvolený do prvého funkčného obdobia v roku 1933, prvé čo urobil potom, čo zložil prísahu, bolo, že zdvihol telefón a nakázal šéfovi polície zatknúť gangstra Lucky Luciana.

La Guardia bol ortodoxný republikán.

Bol to otvorený kritik Hitlera a nacistického režimu. V miestnom rozhlase v roku 1934 La Guardia varoval, že „súčasťou Hitlerovho programu je kompletné vyhladenie Židov v Nemecku“.

V roku 1941, ešte pred začiatkom účasti USA v druhej svetovej vojne prezident Roosevelt vymenoval La Guardiu ako riaditeľa nového Úradu pre civilnú obranu. Úrad bol zodpovedný za prípravu ochrany civilného obyvateľstva v prípade, napadnutia USA. Úrad bol tiež zodpovedný za udržiavanie verejnej morálky, podporu dobrovoľníckej služby a koordinácie s ďalšími federálnymi orgánmi. La Guardia zostal starostom New Yorku počas tohto pôsobenia.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Zomrel na rakovinu pankreasu vo svojom dome na 5020 Goodridge Avenue v Bronxe vo veku 64 rokov a je pochovaný na cintoríne Woodlawn v Bronxe.[2]

Po La Guardiovi je pomenované Newyorské letisko LaGuardia a stredná škola LaGuardia High School.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.territorialbrass.com/LaGuardia.html
  2. http://www.nytimes.com/2002/02/17/realestate/if-you-re-thinking-living-fieldston-leafy-enclave-hills-bronx.html?scp=1&sq=%22richard+simon%22+riverdale&st=nyt

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fiorello H. La Guardia na českej Wikipédii.