Flushing Meadows-Corona Park

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Flushing Meadows-Corona Park
"The Unisphere", 2010

Flushing Meadows-Corona Park (iné názvy: Flushing Meadow Park, Flushing Meadows Park či Flushing Meadows) je park v štvrti Queens mesta New York medzi diaľnicami Van Wyck Expressway a Grand Central Parkway, ohraničený zátokou Flushing a na južnom cípe letiskom LaGuardia, smerujúcom k hlavnej triede Union Turnpike.

Predstavuje tretí najväčší verejný park v New Yorku (po Pelham Bay Park v Bronxe a Greenbelt Park na Staten Islande), ktorý bol vytvorený ako miesto pre svetové výstavy konané v rokoch 1939 – 1940 a 1964 – 1965. Je najvýchodnejším územím spadajúcim pod miestnu samosprávu Queens Community Board 4.[1]

Parku s rozlohou 508 hektárov dominuje dvanásťposchodová sféra Unisphere, ktorá tu bola postavená, keď sa tu po roku 1945 v budovách, čo ostali po výstavách z rokov 1939 až 1940, usídlila OSN. Dnes sa jej centrála nachádza na Manhattane. Ďalej sa tu nachádza Národné tenisové centrum Billie Jean Kingovej, dejisko septembrového grandslamu US Open, domovský štadión bejzbalového klubu New York Mets nazvaný Citi Field, divadlo Queens Theatre, centrum vedy a technológií New York Hall of Science a umelecké múzeum Queens Museum of Art.

V roku 2008 tu bolo otvorené Vodné centrum zahrňujúce dlhý krytý bazén a hokejové ihrisko.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Queens Community Boards Archivované 2015-02-02 na Wayback Machine, New York. Prístup: 3-9-2007.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Flushing Meadows-Corona Park na českej Wikipédii.