Dierkavce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Foraminifera)
schránky dierkavcov

Dierkavce (iné názvy: dierkovce, zriedkavo foraminifery; lat. Foraminifera, Foraminiferida) sú taxón (často klasifikovaný ako rad a podobne) prvokov. Predstavujú ho hlavne mikroskopické morské živočíchy. Niektoré dierkavce sú však veľké a viditeľné voľným okom.

Prvé nálezy dierkavcov dokumentoval Robert Hook v roku 1665. Taxón Foraminifera prvýkrát opísal a systematicky ho zatriedil Alcide d'Orbigny v roku 1826.[1]

Jednobunkovú alebo viacbunkovú schránku z rozličného materiálu vypĺňa protoplazma, ktorá z nej čiastočne vystupuje ústím alebo drobnými pórmi. Dierkavce sa vyskytujú od prvohôr dodnes. Mnohé rody sa v určitých obdobiach mimoriadne rozšírili, ich schránky mali podiel na tvorbe hornín (rod Fusulina v karbóne, Discocyclina a numulity v paleogéne). Na niektorých skupinách dierkavcov je založená jemná stratigrafia druhohôr (napr. rody Globotruncana, Orbitoides) a treťohôr (numulity, Miogypsina, Globorotalia), viaceré rody žijú v dnešných moriach (rod Globigerina).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SARASWATI, Pratul Kumar. Foraminiferal Micropaleontology for Understanding Earth's History. [s.l.] : Elsevier Science, 2021. 340 s. ISBN 978-0-12-823957-5.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dierkavce
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Dierkavce

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.