Francisco de Orellana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Francisco de Orellana
Muži z výpravy Francisca de Orlleanu pri výstavbe lode malej brigantíny San Pedro

Francisco de Orellana (* 1511, Trujillo - † 1546) bol španielsky conquistador a prieskumník, ktorý chcel objaviť legendárne stratené mesto El Dorado alebo Akator. V roku 1541 pomenoval rieku Amazonku podľa bájneho národa Amazoniek. Bol pravdepodobne príbuzným conquistadora Francisca Pizarra. Zomrel počas svojej druhej výpravy do povodia rieky Amazonka.

Mal zásluhu na dobytí Inkskej ríše. Skôr než Orellana dovŕšil 30 rokov, dal si za úlohu kolonizovať Peru. Založil mesto Guayquil. Keď vypukla občianska vojna medzi Franciscom Pizarrom a Diegom de Almagrom, tak Orellana jednoznačne podporil svojho príbuzného Francisca Pizarra. Dal dohromady menšiu armádu a zúčastnil sa bitky pri Las Salinas, kde bol Diego de Almagro porazený.

Od roku 1538 sa stal guvernérom Santiago de Guayquil.

V roku 1541 sa pripojil k výprave Gonzala Pizzara, ktorý bol mladším bratom Francisca Pizarra. Vo výprave bolo 220 Španielov a 4 000 domorodcov, 4 000 lám a 2 000 prasiat. Nechýbalo ani mnoho psov a koní. Tie napokon tiež skončili ako potrava. Gonzalo Pizarro poslal Orellanu do Gyayquil aby zohnal pre výpravu ešte ďalších vojakov. Gonzalo Pizarro vyrazil na výpravu z mesta Quito smerom na východ za účelom hľadania bájneho mesta El Dorado tesne predtým, než do Quita dorazil Orellana s 23 vojakmi na koňoch. Orellana teda so svojimi 23 mužmi vyrazil cez ekvádorské Andy dohnať hlavnú výpravu. Orellana a jeho 23 muži sa pripojili k výprave niekedy v marci. V tej dobe sa už vo výprave nenachádzalo 3 000 domorodcov a 140 Španielov, ktorí výpravu buď opustili, alebo zomreli.

Členov výpravy začali postupne opúšťať sily. Gonzalo Pizarro si uvedomil, že výprava nebude úspešná. Po dosiahnutí rieky Coca začali stavať loď San Pedro, ktorá mala slúžiť na prevoz zásob a chorých mužov. Gonzalo Pizarro nariadil Orellanovi aby preskúmal túto rieku a potom sa vrátil späť. Pizarro už bol rozhodnutý, že sa vracia do Quita. Keď dorazili k sútoku s riekou Napo, tak hrozila vzbura. Orellana súhlasil, že sa stane novým vodcom výpravy a vyrazil s 57 mužmi po prúde Rio Napo hľadať jedlo. Pizarro sa vrátil do Quita len s 80 mužmi, ktorí ostali nažive. Orellana by zrejme so svojou skupinou urobil to isté, ak by mu náčelník z jedného okolitého kmeňa nespomenul bohatú ríšu na východe. Náčelník to povedal len tak, z rostopaše, ale vďaka tomu Orellana objavil Amazonku. Ak by si z Orellanu náčelník nevystrelil, tak objaviteľom Amazonky by bol niekto iný. Orellanova skupina ale začala trpieť hladom. Začali jesť kožené opasky a podrážky od topánok varené s rôznymi bylinkami. Po preplávaní niekoľkosto kilometrov sa Orellanov oddiel dostal do obývaných častí Amazonky, kde už čakala druhá postavená loď. Pri ďalšej plavbe si jedlo zaobstarávali kradnutím od indiánov, kvôli čomu dochádzalo k bojom. Za sútokom Rio Negro sa dostali do boja s kmeňom vedeným ženami. Bolo to 24.júna 1542 a výprava utrpela ťažké straty. Tieto ženy na Orellanu tak silno zapôsobili, že dal rieke názov Rio das Amazonas (Rieka Amazoniek).

Prvá cesta (1541-1542) (interaktívna mapa)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]