From Beyond

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
From Beyond
From Beyond

Autor Howard Phillips Lovecraft
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu jún 1934
Literárny druh poviedka
Literárny žáner horor
Slovenské vydania knihy

From Beyond (po česky vyšlo ako Z neznámého světa) je poviedka amerického spisovateľa Howarda P. Lovecrafta, ktorú napísal v roku 1920 a prvýkrát publikoval v júni 1934 v magazíne The Fantasy Fan (1. ročník, číslo 10).

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Poviedka je prezentovaná z pohľadu nemenovaného rozprávača, ktorý opisuje desivé zmeny, ktoré sa prihodili jeho najlepšiemu priateľovi Crawfordovi Tillinghastovi, a to, ako k nim došlo.

Crafword Tillinghast bol cituplný a činorodý človek, ktorý sa k vlastnej škode začal venovať štúdiu prírodných vied a filozofie, a ktorého prelomový objav nakoniec skončil tragicky. Bol presvedčený, že vnímanie človeka je výrazne obmedzené, a že okolo nás sú svety energie, hmoty a života, ktoré nedokáže svojimi zmyslami vnímať. Skonštruoval elektrický prístroj, ktorý bol schopný vytvárať vlny aktivujúce zmyslové orgány, ktoré človek má, ale časom zakrneli, predovšetkým šuškovité teliesko. Prístroj testoval v podkroví svojho domu na Benevolent Street.
Keď sa mu po dlhom úsilí, ktoré sa na ňom fyzicky i psychicky značne podpísalo, podarilo uspieť, pozval rozprávača na demonštráciu svojho objavu. Po aktivácii prístroja sa zdesený pozorovateľ nielen dozvedá, že v žiarení, ktoré prístroj vydáva môže nielen vidieť ale aj byť videný bytosťami z iných dimenzií, ale aj to, že všetci sluhovia padli za obeť jednej z takýchto demonštrácií. Tillinghast ho varoval, že sa nesmie hýbať. Rozprávač vďaka vlneniu bol schopný vnímať iné svety; najmä naň zapôsobili čierne, rôsolovité až polotekuté bytosti, požierajúce sa navzájom, ktoré považoval za príčinu zmiznutia úbohého služobníctva.
Tillinghast sa mu však vysmial a nenávistne prehlásil, že cieľom demonštrácie je likvidácia rozprávača, ktorý ho podľa jeho slov nepodporil v čase, keď to najviac potreboval. To, čo dostalo jeho služobníctvo, sa mu čoskoro zjaví - a kričať nebude od bolesti, ale od hrôzy z toho, čo uvidí...

Dej sa posúva o niekoľko hodín a čitateľ sa dozvedá zápletku; v dome zaznel výstrel a polícia našla rozprávača v bezvedomí a Tillinghasta mŕtveho. Ukázalo sa, že výstrel zničil diabolský prístroj a Tillinghasta ranila mŕtvica. Odvtedy však rozprávač trpí úzkosťami, pocitom prenasledovania a strachom z toho, čo v skutočnosti tvorí vzduch a modrú oblohu okolo nás.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Crawford Tillinghast[upraviť | upraviť zdroj]

Tillinghast, najlepší priateľ rozprávača, je výskumník "fyzického a metafyzického". Ten ho charakterizuje ako muža "cituplného a činorodého", a popisuje jeho fyzickú premenu potom, ako uspel vo svojich experimentoch: "Nie je potešujúce vidieť statného muža náhle schradnúť, a ešte horšie je vidieť, ako jeho voľne visiaca koža žltne a šedne, oči zapadajú a záhadne planú, čelo žilnatie a pokrýva sa vráskami, a ruky sa trasú a mimovoľne strhávajú."

V prvej verzii príbehu Lovecraft pomenoval hlavného hrdinu Henry Annesley; vymenil ho za iné, zložené s dvoch starých priezvísk z oblasti Providence.[1] V poviedke The Case of Charles Dexter Ward Lovecraft spomína "ostrieľaných korzárov a morských vlkov... plaviacich sa na brigách Brownov, Crawfordov a Tillinghastov"; James Tillinghast a Eliza Tillinghastová sú v tejto poviedke vedľajšími postavami.

Reakcia[upraviť | upraviť zdroj]

Kniha Science-Fiction: The Early Years popisuje koncepty From Beyond ako "veľmi zaujímavé, napriek ťažkopádnemu a nezrelému podaniu".[2] S. T. Joshi ju hodnotí: "je nepravdepodobné, že From Beyond...bude niekedy považovaný za jeden z lepších Lovecraftových príbehov", z dôvodu "jeho lajdáckeho štýlu, melodramatickým excesom a celkovej všednosti zápletky".[3]

Joshi tiež považuje odkazy Crawforda Tillinghasta na šuškovité teliesko za vtip na účet Reného Descarta, ktorý tvrdil, že táto žľaza je bodom, ktorý tvorí komunikačné spojenie medzi fyzickým telom a nehmotnou dušou.[4]

Prepojenia[upraviť | upraviť zdroj]

Joshi poukazuje na to, že téma From Beyond o "realite za tým, čo je nám sprostredkované zmyslami, alebo tým, čo zažívame v každodennom živote", je rozvíjaná v neskorších Lovecrafových príbehoch, ako sú The Shunned House (1924), The Colour Out of Space (1927), The Dreams in the Witch House a ďalšie.[5] Napríklad v The Shunned House rozprávač hovorí, že "vedecké štúdie a úvahy nás naučili, že známy trojrozmerný vesmír je iba nepatrným zlomkom celého kozmu hmoty a energie."[6]

Adaptácie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1986 bola poviedka adaptovaná režisérom Stuartom Gordonom do celovečerného hororového filmu Zo záhrobia (orig. From Beyond). Gordon je tiež autorom scenárov a režisérom ďalších filmových adaptácii H. P. Lovecrafta, ako Re-Animátor (1985), Dagon (2001) a epizódy seriálu Mastri hrôzy (2005, tiež Majstri hororu) s titulom "Dreams in the Witch House".

Poviedka bola tiež inšpiráciou pre filmový horor z roku 2013 Banshee Chapter, ktorý je voľnou adaptáciou poviedky a Gordonovho filmu z roku 1986.

Zmienky v populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

  • Americká doom metalová skupina a ctitelia Lovecrafta Sleep zaradili rovnomennú skladbu na svoj album Sleep's Holy Mountain z roku 1992.
  • Román Charlesa Strossa The Jennifer Morgue opisuje elektronický prístroj známy ako "Tillinghastov rezonátor", ktorý umožňuje jeho používateľovi vidieť inak neviditeľné bytosti.
  • Americká death metalová skupina Massacre vydala v roku 1991 rovnomenný album, značne inšpirovaný Lovecraftom.
  • Vo videohre Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy sa objavujú tzv. "Aura Beasts", ktoré používajú psychickú silu s názvom "Aura View". Táto schopnosť má rovnaké účinky, aké mal prístroj Crawforda Tillinghasta na postavy poviedky "From Beyond", teda schopnosť vidieť bytosti z inej dimenzie.
  • V epizóde "Sight Unseen" sci-fi seriálu Stargate SG-1 je náhodne aktivovaný mimozemský artefakt, ktorý umožní členom SG-1 vidieť podivné, hmyzu podobné bytosti obývajúce paralelnú dimenziu. Spočiatku bol tento efekt ohraničený iba na podzemný vojenský komplex v Cheyenne Mountain, no jeho vlastnosťou bolo "šírenie sa" dotykom. Rýchlo sa tak dostal do okolitej populácie, väčšinou prostredníctvom "infikovaného" konšpiračného teoretika, ktorý narazil na skutočnú vládnu konšpiráciu týkajúcu sa mimozemšťanov a SG-1. Časti Colorada a Wyomingu boli následne dané do karantény, až pokiaľ sa nepodarilo proces zvrátiť. Skutočná príčina bola krytá oficiálnym vyhlásením o úniku halucinogénneho plynu.
  • Skladba "Beyond Humanity" Death metalovej skupiny Ripping Corpse je zjavne inšpirovaná Lovecraftovou poviedkou a Gordonovým filmom.
  • Dark ambient a Halloweenské duo Nox Arcana založilo na tejto poviedke svoj album Blackthorn Asylum z roku 2009, s niektorými vlastnými príbehovými zvratmi.
  • Americká heavy metalová skupina Manilla Road adaptovala poviedku do rovnomennej skladby, ktorá sa objavila na ich albume The Courts of Chaos z roku 1990.
  • V epizóde "Phantasms" sci-fi seriálu Star Trek: The Next Generation sa objavujú interfázické, za normálnych okolností nedetegovateľné parazity, ktoré sa kŕmia bunkovou hmotou. Registruje ich Data ako surrealistické objekty prostredníctvom svojho snového programu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. S. T. Joshi a David E. Schultz, An H. P. Lovecraft Encyclopedia, str. 94.
  2. E. F. Bleiler a Richard Bleiler. Science-Fiction: The Early Years. Kent State University Press, 1990. (str. 454). ISBN 9780873384162.
  3. Joshi, str. 18.
  4. Joshi, str. 18–19.
  5. Joshi, str. 21–22.
  6. H. P. Lovecraft, "The Shunned House", At the Mountains of Madness, str. 237

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikizdrojoch Wikizdroje ponúkajú pôvodné diela od alebo o From Beyond
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému From Beyond

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku From Beyond (short story) na anglickej Wikipédii.
  • LOVECRAFT, Howard Phillips. Hrobka. Praha : nakladatelství Plus, 2010, 1. české vydanie. ISBN 978-80-259-0051-2. Kapitola Z neznámého světa, s. 137-146. (česky)