Fyzikálny korešpondenčný seminár (Česko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fyzikálny korešpondenčný seminár (skr. FYKOS) je súťaž pre študentov stredných škôl v Česku a na Slovensku. Usporadúva ju Oddelenie propagácie a mediálnej komunikácie Matematicko-fyzikálnej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. Chod seminára zabezpečujú prevažne jeho študenti pod vedením niektorého z akademických pracovníkov Ústavu teoretickej fyziky. FYKOS bol založený v roku 1987[1] Pavlom Krtoušom nadväzujúc na aktivitu Leoša Dvořáka a Davida Vokrouklického v predchádzajúcom roku. Cieľom súťaže je motivovať fyzikálne nadaných mladých ľudí k jej ďalšiemu štúdiu a umožniť im prípravu na medzinárodné súťaže a prijatie na vysokú školu.

Štruktúra semináru[upraviť | upraviť zdroj]

Samotná súťaž prebieha počas školského roka a je rozdelená do dvoch častí, zimnej a letnej, pričom každá má tri série príkladov. Prvé dva príklady sú určené najmä pre mladších študentov, na ne nadväzujú tri ťažšie úlohy, tzv. problémový príklad, ktorého riešenie väčšinou vyžaduje hlbšie úvahy, experimentálna úloha, ktorá vyžaduje návrh a vykonanie zadaného pokusu, a posledná úloha sa vzťahuje na seriál na pokračovanie, čo je vždy krátky učebný text na určitú tému (napr. špeciálna teória relativity, termodynamika a ďalšie). Práca riešiteľov je bodovaná a výsledné poradie súťaže sa vyhodnocuje v kategóriách podľa ročníka.

Účastníci svoje riešenia posielajú buď poštou alebo elektronicky pomocou internetového formulára, organizátori ich snahu ohodnotia a okomentujú a opravené úlohy im pošlú naspäť poštou spolu so vzorovými riešeniami. Z tých sa po konci letnej časti zostaví ročenka.

Akcie FYKOSu[upraviť | upraviť zdroj]

Sústredenia[upraviť | upraviť zdroj]

Na sústredenia sú pozývaní najúspešnejší študenti zimnej resp. letnej časti seminára. Obyčajne trvá sedem dní a odohráva sa v rekreačných strediskách po celom Česku. Odborný program tvoria prednášky od organizátorov aj od pozvaných hostí (prevažne z MFF UK), experimentálny deň, kde malé skupinky účastníkov pod vedením organizátora urobia meranie, spracujú dáta a svoje výsledky prezentujú pred ostatnými, aj malá obdoba súťaže Fyziklání. Odbornú časť doplňuje aj rôzne vnútorné a vonkajšie hry, táborák, společenský večer a ďalší zážitkový program.

Fyziklání[upraviť | upraviť zdroj]

Fyziklání je tímová súťaž pre žiakov stredných škôl, ktorá prebieha tradične v prvej polovici februára. Od roku 2022 sa koná na výstavisku PVA Expo Praha. Tímy zložené až z pätice účastníkov sa počas trojhodinového časového limitu snažia spočítať čo najväčší počet fyzikálnych príkladov. Účastníci môžu pri súťaži používať kalkulačky a ľubovoľné tlačené zdroje, ktoré si so sebou prinesú. Na podobnom princípe funguje aj matematická súťaž Náboj.

Okrem súťaže samotnej si organizátori pre účastníkov pripravujú rozmanitý sprievodný program zložený z prednášok, exkurzií aj společenských a kultúrnych aktivít.

Fyziklání sa v priebehu rokov výrazne rozrástlo a stala sa z neho významná medzinárodná akcia. 17. ročníka, ktorý prebehol v roku 2023, są zúčastnilo takmer 1 200 žiakov z viac ako 20 krajín sveta.

Fyziklání Online[upraviť | upraviť zdroj]

Fyziklání Online je novšou obdobou Fyziklání. Liší sa najmä tým, že priebeha online, vďaka čomu je tiež umožnená stále sa zvyšujúca medzinárodná účasť. Vedľa troch kategórií pre stredoškolákov má súťaž aj špeciálnu kategóriu Open, ktorej sa môže zúčastniť úplne každý. Hlavnú sériu príkladov doplňujú aj tri kratšie línie tématicky prepojených úloh, takzvaný Hurry-up! Okrem prvého ročníka, keď súťaž prebehla v máji, sa už tradične koná na konci novembra.

DSEF a TSAF[upraviť | upraviť zdroj]

Deň s experimentálnou fyzikou (DSEF) každoročne pozýva všetkých žiakov stredných škôl na množstvo exkurzií do špecializovaných vedeckých pracovísk. Návštevníci v doobedňajších hodinách zavítajú na prehliadku laboratórií MFF UK a počas poobedia navštívia ďalšie výskumné inštitúcie v Prahe a okolí.

Týždeň s aplikovanou fyzikou (TSAF) patrí medzi nepravidelné FYKOSie akcie. Najlepší riešitelia seminára získajú možnosť ísť sa na celý týždeň pozrieť do niektorého z významných európskych vedeckých inštitútov, akým je napríklad švajčiarsky CERN.

Výfuk[upraviť | upraviť zdroj]

Výfuk (Výpočty fyzikálních úkolů) je v súčasnosti samostatný korešpondenčný seminár zameraný na žiakov základných škôl a nižších ročníkov viacročných gymnázií. Jeho hlavná štruktúra je podobná štruktúre FYKOSu. Výfuk vznikol v školnom roku 2010/11 ako súčasť FYKOSu, ktorá sa začala venovať základným školám. Odštiepili sa 1. 1. 2014.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fyzikální korespondenční seminář na českej Wikipédii.