Georgi Čapkanov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Georgi Čapkanov-Čapa)
Georgi Čapkanov
bulharský sochár, ilustrátor a scénograf
Rod. menoGeorgi Todorov Čapkanov
Narodenie24. január 1943 (81 rokov)
Valči Dol, Bulharsko
ManželkaSnežana
Deti3
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Georgi Čapkanov

Georgi Todorov Čapkanov, prezývaný Čapa, (* 24. január 1943, Valči Dol, Bulharsko) je bulharský sochár, ilustrátor a scénograf.

Narodil sa vo Valči Dole vo Varnenskej oblasti. Odbor sochárstvo absolvoval na Umeleckej akadémii v Sofii, bol na špecializácii v Paríži. Pôsobil ako profesor[1] a vedúci Katedry umeleckého spracovania kovov na sofijskej Umeleckej akadémii. Je spoluautorom štátneho znaku Bulharskej republiky (1997), autor pamätníka Svätá Sofia (2000) v bulharskom hlavnom meste, umelecky stvárnil taktiež mnohé mince a medaily. Významnú časť jeho tvorby predstavujú portréty najznámejších bulharských osobností.

Jeho diela boli vystavované nielen v hlavnom meste Bulharska, ale aj v petrohradskej Ermitáži, v Puškinovom múzeu v Moskve, v budove Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne a pod. Získal mnoho ocenení, napríklad v roku 1993 v Taliansku ocenenie Sulmona (cenu udeľuje taliansky prezident) za portrét režiséra Federica Felliniho.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Община Свищов: Почетни граждани - проф. Георги Чапкънов [online]. [Cit. 2015-06-30]. Dostupné online. Archivované 2015-09-24 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]