Getafe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Getafe je mesto v Španielsku.

Situované je v južnej časti autonómnej oblasti Madrid (Španielsko), 13 km južne od Madridu. Je to jedno z najdôležitejších priemyselných miest s najväčšou populáciou v centrálnej oblasti okolo hlavného mesta. Mesto je dôležité aj preto, lebo sa tam nachádza vojenská základňa, jedna z prvých v Španielsku. Považuje sa za geografický stred Pyrenejského polostrova. Nachádza sa tu aj rektorát univerzity Karola III.

V blízkosti Getafe a Madridu sa vytvoril mohutný rozvoj priemyslu najmä počas 20. storočia, čím sa zvýšila populácia na 150 000 obyvateľov. Tento nárast populácie si vyžadoval výstavbu mnohých prístupových ciest, rozšírenie ponuky verejných služieb a počas 20. storočia sa vytvorilo mnoho sídlisk.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé zmienky o človeku v okolí Getafe sa registrujú z obdobia paleolitu (asi 100 000 rokov pred Kr.), ktoré sa našli pri rieke Manzanares spolu s rôznymi kamennými pomôckami, či hlinenými nádobami. V období 2. a 3. storočia na toto územie prišli Rimania, ktorí dokončili výstavbu mestečka La Torrecilla, položeného pri rieke Manzanares. Počas 6. a 7. storočia výstavbou cintorína pri La Torrecilla tu zanechávajú stopy Vizigóti. V 8. storočí napadli Getafe Arabi.

V roku 1085 sa kráľovi Alfonzovi VI. podarilo vymaniť osady v tejto oblasti spod arabskej nadvlády. Základom pre výstavbu mesta bolo založenie magdalénskej pustovne, ktorú ale neskôr zbúrali.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Getafe