Gladio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gladio (z tal. slova pre "gladius") je krycie meno tajnej organizácie NATO typu stay-behind v Taliansku v časoch studenej vojny. V širšom zmysle sa tak neformálne označujú všetky organizácie stay-behind NATO v západnej Európe (a Grécku a Turecku) počas studenej vojny. Zo všetkých stay-behind organizácií NATO bola práve talianska prvýkrát odhalená a zároveň podľa všetkého aj najaktívnejšia.

Gladio v širšom zmysle[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálnym cieľom tejto operácie bolo zabrániť a poprípade namieste čeliť prípadnej invázii krajín Varšavskej zmluvy do krajín NATO. V praxi to znamenalo často podvratnícke akcie od podpory a zakladania ultrapravicových polovojenských organizácii až po organizovanie teroristických operácii "pod falošnou vlajkou" (tzv. false-flag operation), ktoré boli určené na zdiskreditovanie a oslabenie ľavicových, obzvlášť komunistických organizácii. Gladio bola viac či menej aktívna takmer vo všetkých krajinách Európy mimo Východného bloku, hlavne však v Taliansku, Grécku či Turecku, teda v krajinách , kde mali komunistické strany dlhodobo pomerne veľkú podporu obyvateľstva a "hrozilo", že by sa v nich mohli dostať k moci.

Za vznikom Gladia stála hlavne CIA a mnoho jej akcii bolo pravdepodobne od nej aj financovaných a riadených. Operácia Gladio bolo spočiatku koordinovaná Tajným výborom západnej únie (CCWU), po vzniku NATO v roku 1949 sa CCWU začlenilo do Tajného plánovacieho výboru (CCP), ktorý bol pod dohľadom Najvyššieho veliteľstva spojeneckých síl v Európe (SHAPE) v Monse v Belgicku. O aktivitách Gladia dlho nemala verejnosť ani parlamenty príslušných krajín žiadne informácie, vedeli o nich len niektorí členovia vlády. Prvé informácie o jej existencii vyšli na povrch až v roku 1984 na súde s talianskym ultrapravicovým teroristom Vincenzom Vinciguerrom. Hoci spočiatku bola existencia Gladia silno diskutabilná, postupne ju potvrdilo viacero európskych politikov, parlamentné vyšetrovania v Taliansku, Belgicku a Švajčiarsku, či dokonca samotná CIA, ktorá však rázne odmietla účasť na teroristických false-flag operáciách.

Napriek mnohým týmto odhaleniam však ostáva skutočná rola CIA a iných tajných služieb v sponzorovaní Gladia, rozsah ich aktivít a ich účasť na teroristických útokoch počas studenej vojny predmetom pokračujúcich debát a vyšetrovania.


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]