Goddardovo centrum pre vesmírne lety

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Areál Goddardovho centra pre vesmírne lety

Goddardovo centrum pre vesmírne lety (angl. Goddard Space Flight Center - GSFC) je hlavným výskumným centrom NASA, založeným 1. mája 1959 ako prvé centrum NASA pre vesmírne lety. GSFC zamestnáva približne 10 000 zamestnancov a dodávateľov a nachádza sa približne 10 kilometrov severovýchodne od Washington v Marylande v USA. Centrum je pomenované po Dr. Robertovi H. Goddardovi, jednom z pionierov výskumu moderného raketového pohonu.

GSFC sú najväčšou organizáciou kombinujúcou vedcov a inžinierov, špecializujúcich sa na zvyšovanie vedomostí o Zemi, slnečnej sústave a vesmíre v USA. GSFC je hlavným americkým laboratóriom pre vývoj a prevádzku bezpilotných vedeckých kozmických sond. Vedec GSFC John Mather spoluzískal v roku 2006 Nobelovu cenu za fyziku pre svoju prácu na družici COBE. GSFC funguje aj na sledovanie satelitného systému pre National Oceanic a Atmospheric Administration (NOAA) a iných umelých vesmírnych telies a zberu dát.

GSFC riadi prevádzku mnohých medzinárodných projektov a projektov pre NASA vrátane Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu (HST), Programu Explorer, Discovery a ďalších. V minulosti stredisko spravovalo Comptonovo gama observatórium, družicu COBE a ďalšie.

Spravidla platí, že bezpilotné vedecké misie a observatória na obežnej dráhe Zeme sú riadené z GSFC, kým planetárnych bezpilotné misie riadi Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Goddardovo kosmické středisko na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).