Goiânia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Goiânia
(Município de Goiânia)
obec
Montáž z mesta
Vlajka
Erb
Štát Brazília Brazília
Súradnice 20°19′8″J 40°20′16″Z / 20,31889°J 40,33778°Z / -20.31889; -40.33778
Rozloha 789 km² (78 900 ha)
Obyvateľstvo 1 301 892 (2010) [1]
Hustota 1 650,05 obyv./km²
Poloha v štáte Goiás
Poloha v štáte Goiás
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Goiânia (portugalská výslovnosť: [ɡoˈjɐ̃niɐ]) je obec, hlavné mesto a najväčšie mesto brazílskeho štátu Goiás. Metropolitné územie mesta dosahuje počet obyvateľov 2 063 744, je to trinásta najväčšia aglomerácia v Brazílii. Goiânia je plánované mesto, založené 24. októbra 1933 guvernérom Pedrom Ludovicom s úmyslom byť hlavným mestom a administratívnym centrom. Pred týmto dátumom bol hlavným mestom Goiás. Goiânia má najväčšiu zelenú plochu na obyvateľa v Brazílii a druhú najväčšiu na svete hneď po kanadskom meste Edmonton.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Hospodárstvo mesta je v súčasnosti diverzifikované, jeho základ je však v poľnohospodárstve, ktoré prekvitá najmä v okolí mesta.

Ďalším významným odvetvím je predaj motorových vozidiel a oblasť služieb. Tretím najväčším prispievateľom hospodárstva mesta je vládny sektor. Ako hlavné mesto štátu, existuje tu množstvo federálnych a štátnozamestnaneckých miest, ktoré poskytujú pracovné príležitosti.

V posledných rokoch moderné telekomunikačné odvetvia začali rozširovať svoju pôsobnosť v meste a množstvo brazílskych firiem si tu zriadilo svoje zastúpenia. Existuje tu tiež množstvo súkromných medických centier a kliník všetkých druhov.

Goiania má vážne problémy s ekonomickou nerovnomernosťou príjmov, tak, ako ostatné brazílske mestá, ale je prakticky jediným hlavným mestom bez slumov. V meste nie je veľa bezdomovcov aj vďaka výbornej práci sociálnych pracovníkov. V meste sa nachádza päť univerzít.

Infrašruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Goiânia je napojená na hlavné mesto Brazílie Brasilia, štvorprúdovou diaľnicou (BR-060) a na Sao Paulo dvojprúdovou cestou (BR-153), ktorá sa modernizuje na štvorpruhovú diaľnicu.

Goiania je hlavným mestom s najväčším počtom áut na tisíc obyvateľov, je tu okolo milióna registrovaných vozidiel, ktoré často vytvárajú zápchy.

Železnice[upraviť | upraviť zdroj]

Železničná trať bola uzatvorená v sedemdesiatych rokoch, hoci bývalá budova železničnej stanice je stále prístupná verejnosti. V súčasnosti sa doprava uskutočňuje najmä prostredníctvom ciest a diaľnic.

Letecká doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Letisko Santa Genoveva na severozápade mesta. Momentálne z neho uskutočňuje lety šesť leteckých spoločností do rôznych brazílskych miest. S ročnou kapacitou 600tisíc pasažierov, v roku 2004 dosiahlo kapacitu 950 tisíc. S novým terminálom bude schopné prijímať až 2 milióny pasažierov ročne. Výstavba nového terminálu prebieha a dátum ukončenia je rok 2012.

Mesto má ďalšie menšie letisko Aeródromo Nacional de Aviação.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Goiânia

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Goiânia na anglickej Wikipédii.