Graveyard Shift

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Graveyard Shift je poviedka Stephena Kinga zo zbierky s rovnakým názvom. V roku 1990 bol podľa nej natočený rovnomenný film.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Mladý tulák Hall pracoval v starej schátranej textilke v malom meste v Maine, keď mu jeho šéf, a pár ďalším zamestnancom, ponúkol možnosť asistovať v obrovskej upratovacej akcii v pivniciach. Pivnice boli zapratané starým neporiadkom, ktorý bolo treba odstrániť a rovnako sa zbaviť všetkých potkanov, ktorí sa tam za ten čas rozmnožili. V súčasnej podobe je to skôr hniezdo potkanov a netopierov. Napádali pracovníkov a výrazne im sťažovali ich čistiace práce. Neskôr objavia padacie dvierka v mnohých častiach pivnice, kam sa potkany neustále schovávajú a zaliezajú. Hall sa rozhodne ísť dnu, no prinúti k tejto činnosti aj svojho šéfa, nakoľko ich do tejto upratovacej akcie dostal. Objavia ďalšiu pivnicu, ktorá ako akýsi tunel vedie stále ďalej a ďalej. Na konci je veľké hniezdo zmutovaných potkanov a netopierov, ktorí narástli do obrovskej veľkosti a na oboch mužov zaútočia. Hoci sa snažia zachrániť útekom, dostihnú ich a obaja zomierajú vnútri tunela pod padacími dvierkami.

Medzitým ostatní z tímu neustále očakávajú, kedy sa Hall so šéfom vrátia, no keďže sa nič nedeje, sú rozhodnutí vziať si baterky a vydať sa do tunela za nimi, zistiť, čo sa stalo.