Grog

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Grog je horúci alkoholický nápoj. Pozostáva hlavne z rumu a horúcej vody. V početných variáciách sa miesto rumu používa aj arak, koňak alebo whiskey.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Od 17. storočia do 1970 sa na lodiach Royal Navy dával posádke rum ako lodný prídel. Nie zriedka boli následkami nedisciplinovanosť a opitosť. V roku 1740 dal preto (ale aj pre nedostatok na často dlhých vojnových výpravách) anglický viceadmirál Edward Vernon (1684 – 1757) svojim námorníkom piť rum len zriedený s horúcou vodou. Neskôr sa nápoj zrieďoval aj s cukrom a limetkovou šťavou. Vernonova prezývka bola „Old Grog“, pretože nosil často pláštenku z grogrénu, hrubej látky z hodvábu a vlny. Toto meno sa čoskoro prenieslo na nápoj. V chladnejšej klíme Veľkej Británie sa potom grog pil horúci. Od začiatku 19. storočia je nápoj známy aj v Nemecku. Pojem „groggy“ označoval pôvodne pocit, keď človek vypil priveľa grogu a dnes sa používa na opísanie vyčerpaného stavu.

Podľa inej interpretácie je slovo grog od „Grand Rum Of Grenada“ a bolo utvorené Angličanmi po dobytí Karibského ostrova v 18. storočí. Táto verzia sa pravdepodobne zakladá na dodatočnom pokuse o vysvetlenie, podobne ako chybná interpretácia SOS ako „Save Our Souls“.

Príprava[upraviť | upraviť zdroj]

Grogový pohár so sklenenou tyčinkou prípadne lyžičkou, aby sa zabránilo prasknutiu pohára, sa naplní do 2/3 vriacou vodou. K tomu sa pridajú 2 – 3 lyžičky cukru a zaleje sa cca 4 cl rumu.