Halldór Kiljan Laxness

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Halldór Laxness)
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Halldór Kiljan Laxness
islandský spisovateľ
islandský spisovateľ
Narodenie23. apríl 1902
Reykjavík, Island
Úmrtie8. február 1998 (95 rokov)
Mosfellsbær, Island
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Halldór Kiljan Laxness

Halldór Kiljan Laxness, vlastným menom Halldór Guðjónsson, (* 23. apríl 1902, Reykjavík, Island – † 8. február 1998, Mosfellsbær) bol islandský prozaik, básnik, dramatik, esejista a prekladateľ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastal na rodičovskej farme v Laxnesi, študoval na gymnáziu v Reykjavíku, od roku 1919 cestoval po Škandinávii a Európe. Roku 1922 konvertoval na katolicizmus, dokonca 8 mesiacov strávil v kláštore Clerveaux v Luxembursku, kde prijal krstné meno Kiljan. Vplyv konvertovania ustúpil počas pobytu na Islande v lete 1926 – 1927, kedy sa začal zaujímať o príčiny islandskej chudoby a v USA (1928 – 1930), kde sa snažil preniknúť do hollywoodskej filmovej produkcie. Práve v USA sa priklonil k marxizmu a zahorel pre myšlienky socializmu.

V 30. a 40. rokoch 20. storočia bol jedným z najaktívnejších ľavicových intelektuálov a komentátorov doby. Jeho knihy väčšinou vyvolávali politické debaty.

V roku 1955 sa stal laureátom Nobelovej ceny za literatúru. V 60. rokoch sa definitívne rozišiel s ľavicovou politikou.

Písal historické a spoločenské romány, životopisné diela aj divadelné hry. Celé jeho dielo je presiaknuté ironickým humorom. V realistických románoch riešil súdobé problémy, v 60. rokoch napísal niekoľko experimentálnych drám so silným vplyvom nadprirodzenosti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]