Harlem Globetrotters

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eugene "Killer" Edgerson z Harlem Globetrotters vo výskoku pred zasmečovaním

Harlem Globetrotters sú komický basketbalový tím, ktorý spája fyzickú zdatnosť a vtip, aby vytvoril jednu z najznámejších športových značiek na svete. Založil ho Abe Saperstein v roku 1927 v Spojených štátoch amerických. Počas mnohých rokov svojej existencie precestovali viac ako 100 krajín, usporadúvajúc exhibičné zápasy, najčastejšie proti zúfalým protivníkom, ako napríklad Washington Generals (do roku 1995) a New York Nationals (od roku 1995 až do súčasnosti) a odohrajúc viac ako 20 000 zápasov.

Harlem Globetrotters začínali v Lige černošských amerických légií (eng Negro American Legion League) ako „Giles Post“ a v roku 1927 sa z nich stali profesionáli pod názvom „Savoy Big Five“. V tom istom roku tím kúpil Abe Saperstein a premenoval ho na Harlem Globetrotters podľa najznámejšej zo všetkých afroamerických štvrtí. Až do 30. rokov boli serióznym súťažným tímom, avšak pozvoľna do svojej hry pridávali komické scénky, až sa stali známejšími kvôli zábave než kvôli športu. Ich scénky často obsahujú neuveriteľne koordinované a zručné vedenie jednej alebo viacerých lôpt, ako napríklad prihrávanie alebo žonglovanie s loptami medzi hráčmi, balansovanie a točenie lôpt na končekoch prstov a netradičné alebo náročné strely.

Medzi hráčmi, ktorí patrili do tímu, sú bývalé hviezdy NBA Wilt Chamberlain a Reece 'Goose' Tatum, ako aj Meadowlark Lemon. Ďalší populárny člen tímu bol v 70. a 80. rokoch Fred „Curly“ Neal, ktorý bol najlepším driblérom svojej éry v histórii tímu, a ktorý bol okamžite rozoznateľný vďaka svojej vyholenej plešatej hlave.

Tím bol pravdepodobne na vrchole svojej popularity v 70. a 80. rokoch 20. storočia. V tej dobe účinkoval ako špeciálna atrakcia v početných televíznych seriáloch, zahŕňajúc animované seriály, ako napr. Harlem Globetrotters a Super Globetrotters a tiež hraný seriál Harlem Globetrotters Popcorn Machine. Tiež sa objavili v niekoľkých epizódach Scooby-Doo. V nedávnych rokoch sa objavili v animovanej šou Futurama.

Pretože prakticky všetci jeho hráči boli Afroameričania a kvôli vtipkovaniu v mnohých svojich scénkach, vyslúžili si aj trochu kritiky. V posledných rokoch sa však zdá, že ich popularita sa vrátila, najmä v roku 2002, keď boli uvedení do Basketbalovej siene slávy.

Ich charakteristickou pesničkou je Sweet Georgia Brown.

27. októbra 2004 zavítali Harlem Globetrotters opäť na Slovensko. V Bratislavskej športovej hale na Pasienkoch odohrali exhibičný zápas proti tímu New York Nationals, ktorý, ako inak, vyhrali. Na Slovensko sa vrátili po druhýkrát, pričom svoj prvý zápas tu odohrali proti tímu Kareema Abdula Jaabara, v ktorom si zahral aj slovenský basketbalista Stanislav Kropilák. V roku 2011 prišli opäť na Slovensko a v športovej hale v Leviciach odohrali exhibičný zápas proti Washington Generals a samozrejme zvíťazili.

Za pozornosť stojí aj pripravovaný zápas proti víťazovi olympijských hier v Aténach z roku 2004, tímu Argentíny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]