Futurama

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Futurama
Slovenský názov Futurama
Originálny názov Futurama
Žáner Animovaný seriál
Sci-fi
Sitcom
Námet Matt Groening
David X. Cohen
Krajina USA USA
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 8
Počet častí 150 (zoznam častí)
Produkcia
Výkonný producent Matt Groening
David X. Cohen
Ken Keeler
Dĺžka časti 22 minút
Distribútor 20th Television
Hulu
Disney+
Vysielanie
Pôvodné
Fox (1999-2003)
Comedy Central (2008-2013)
Hulu (2023)
Externé odkazy
Oficiálna webstránka ČSFD

IMDb

Futurama je americký kreslený televízny seriál od Matta Groeninga a Davida X. Cohena, tvorcov populárnych Simpsonovcov. Seriál sa odohráva v Novom New Yorku v roku 3000. Bol uvedený televíznou sieťou FOX, kde bol vysielaný 28. marca 199910. augusta 2013.

Autori Futuramy – Matt Groening a David X. Cohen

Seriál začína na Silvestra roku 1999. Hlavný hrdina Philip J. Fry, doručovateľ pizzi v New Yorku a večný smoliar, je náhodou zmrazený. Z kryogénneho spánku sa prebudí až o 1000 rokov neskôr, na Silvestra roku 2999. Vďaka svojmu prapra…synovcovi profesorovi Farnsworthovi si nájde prácu v malej doručovateľskej intergalaktickej firme Planet Express.

Budúcnosť vo Futurame je veľmi prepracovaná. Seriál je plný skvelého humoru a nenápadných narážiek. Animovaný je podobným štýlom ako Simpsonovci.

Tento seriál sa pôvodne ukončil 4. septembra 2013.

Veľký návrat[upraviť | upraviť zdroj]

Vo Februári 2022 bol seriál obnovený na ôsmu sériu, ktorá sa vysiela už od tohto roku 2023.

Okrem pôvodného tvorcu, Matta Groeninga, sa o scenár postará David X. Cohen, ktorý robil scenáre aj pre staršie časti Futuramy. Do seriálu zavítajú aj pôvodní herci, ktorí budú dabovať jednotlivé postavy.

Série a časti[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri Zoznam častí seriálu Futurama

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Philip J. Fry pracuje ako doručovateľ pizze v New Yorku. Na Silvestra roku 1999, keď ho opustila priateľka, mal doručit pizzu do kryogénneho laboratória. Neštastnou náhodou spadne do kryogénnej kapsule, ktorá ho zmrazí. Z kryogénneho spánku sa prebudí o 1000 rokov neskôr. Počas tohto obdobia bol New York trikrát zničený a znova obnovený. Jeho súčasný názov je New New York. Príbeh do značnej miery rozpráva o tom, ako sa Fry snaží adaptovať na život v roku 3000 a na svojich nových priateľov, ktorí spolu s ním pracujú pre Planet Express. V časti "The Why of Fry" sa ukáže, že do kryogénnej kapsule ho strčil Nibller
  • Turanga Leela je kapitánka zásobovacej lode Planet Express. Myslela si že je jednooká mimozemštanka – kyklopka – s veľkým fialovým copom. Je najdisciplinovanejším členom posádky. Leela nevie nič o svojom pôvode ani o svojich rodičoch. Myslí si, že vo vesmíre je jediná svojho druhu. No v epizóde O pôvode Leely sa zistí, že Leela je mutantka.
  • Bender Bending Rodriguez je robot – komický antihrdina, ktorý pije pivo, motorový olej, fajčí cigary, kradne a klame. Je to Fryov najlepší kamarát. Bol postavený v Tichuáne, Mexiko a pôvodne bol určený na ohýbanie oceľových trámov (Bending Unit 22 – Ohýbacia jednotka 22). Často konštatuje, že nemá žiadne emócie, čo ho ako robota robí veľmi smutným. Jeho najpoužívanejším slovom je zadok' a najčastejšou frázou je: „Pobozkaj mi môj naleštený zadok!“ v rôznych variáciách.
  • Profesor Hubert Farnsworth je Fryov pra, pra, pra… prasynovec, ktorý založil Planet Express, aby si zarobil peniaze na jeho bláznivé vedecké experimenty. Má 160 rokov, nosí hrubé okuliare, zabúda o čom hovorí a komu to hovorí. Často hovorí vetu „Good news, everyone!” (v preklade "Dobré správy vo spolok!"), po ktorej väčšinou nasledujú zlé správy.
  • Dr. John Zoidberg je palubný lekár Planet Express. Pochádza z plánéty Decapod 10 a je niečo medzi humanoidom a krabom. Jeho znalosti z ľudskej medicíny sú veľmi chabé. Napriek tomu, že je doktor, žije v chudobe. Je stále hladný a nemôže si dovoliť kúpiť ani topánky.
  • Amy Wong pracuje na lodi ako mechanička. Profesor ju zamestnal preto, lebo má rovnakú krvnú skupinu, takže funguje ako jeho chodiaca krvná zásobáreň. Narodila sa na Marse, ale vyzerá ako Číňanka. Jej otec vlastní polovicu Marsu.
  • Hermes Conrad pochádza z Jamajky a v Planet Express pracuje ako správca. Je to workoholik a byrokrat. Dodržuje predpisy a na všetko má formuláre. Administratívna práca ho veľmi napĺňa.
  • Scruffy údržbár. Nikdy nevidno že by niečo robil, väčšinou si číta pornografické časopisy alebo stojí pri dverách. Neuveriteľne pomaly pojedá čipsy. Jeho najčastejšia fráza: Som Scruffy. Údržbár.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]