Harriet (korytnačka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korytnačka Harriet

Korytnačka Harriet (asi 183023. júna 2006) bola samica korytnačky slonej (Geochelone nigra), podľa Guinessovej knihy rekordov najstaršia korytnačka sveta a bola pravdepodobne najstarší známy žijúci tvor Zeme.

Z historických dokumentov sa zdá byť pravdepodobné, že Harriet v roku 1835 zobral ako päťročné mláďa na Galapágach vedec Charles Darwin v rámci svojho výskumu evolúcie. Fakt, že Harriet patrila k endemickému poddruhu, ktorý sa vyskytuje na ostrove, ktorý Darwin nenavštívil, býva vysvetľovaná tým, že bola zrejme už skôr odchytená trestancami, žijúcimi na jednom z navštívených ostrovov, a tým neskôr odobraná Darwinom. Korytnačka bola najprv prevezená do Anglicka, neskôr ju John Wickham previezol do Austrálie. V roku 1870 sa korytnačka objavila v brisbanskej zoo, ale podrobnosti nie sú známe, alebo záznamy boli v roku 1893 zničené.

Od roku 1987 žila Harriet v súkromnej zoo severne od Brisbane a tešila sa dobrému zdraviu. Podľa návštevníkov ZOO a jej ošetrovateľov bola veľmi priateľská a mala veľmi rada kontakt s ľuďmi. Zomrela 23. júna 2006 na zlyhanie srdca vo veku 176 rokov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Želva Harriet na českej Wikipédii.