Iľmenské jazero

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Iľmenské jazero

Iľmenské jazero (po rusky Ильмень - Iľmeň, Ильмер - Iľmer; podľa letopisov starých Slovanov Slovienske (Slovenské) more) je jazero v západnej časti Novgorodskej oblasti v Rusku. Nachádza sa v najnižšej časti Priiľmenskej nížiny.

Číselné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Má rozlohu (pri priemernej úrovni hladiny) 982 km². Rozloha jazera sa v závislosti na vodnom stave mení od 733 km² do 2 090 km². Je 40 až 45 km dlhé a 32 až 35 km široké. Hĺbka jazera je od 3 až 4 m pri pobreží do 6 až 10 m uprostred. Leží v nadmorskej výške 18 m n. m.

Pobrežie[upraviť | upraviť zdroj]

Brehy sú prevažne nížinaté, na východe a na juhu hlavne bažinaté. Dno je ploché. Pozdĺž severozápadného brehu (Поозёрье[Poozorie] - doslova Pojazerie) sa tiahnu valy, ktoré sa striedajú s prepadlinami. Na juhozápade sú brehy zložené z vápenca a sú príkre. Miestami sú brehy tvorené deltami riek s množstvom plochých zaplavovaných ostrovov a ramien.

Južný breh jazera.

Vodný režim[upraviť | upraviť zdroj]

Do jazera ústi asi 50 riek. Hlavným prítokom jazera je z východu Msta. Ďalšími prítokmi sú Pola, Lovať (s Polistou), Psiža, Verenda a Šeloň (s Mšegou). Odteká na sever riekou Volchov, ktorá tečie do Ladožského jazera. Základný zdroj vody tvoria rieky s jarnými povodňami a zimným poklesom stavu vody. Najvyššia úroveň je na jar (máj), najnižšia na konci marca a začiatku apríla. Kolísanie úrovne hladiny v priebehu roka sa pohybuje od 2,35 do 5,8 m (maximálne 7,4 m).

Vlastnosti vody[upraviť | upraviť zdroj]

V jazere je mnoho organických látok a voda má žlté zafarbenie. Teplota vody dosahuje v júli 19 až 20 °C. Kúpacia sezóna trvá 90 dní. Hladina zamŕza v novembri a rozmŕza v apríli.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Jazero je bohaté na ryby.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V 9.12. storočí viedla cez Iľmeňské jazero cesta z Varjag do Grécka, ako aj na Volgu. Ako obchvat jazera bol postavený na konci 18. a začiatku 19. storočia Siversov kanál a neskôr Višerský kanál. Podľa mena jazera pochádza pomenovanie najsevernejšej skupiny východných Slovanov (Iľmeňskí Slovieni – podľa K. Tichockého).

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je jazero súčasťou Hornovolockej vodnej sústavy. Vodná hladina je regulovaná Volchovskou hydroelektrárňou. Jazero Ilmeň je v zóne vzdutia Volchovskej priehrady. Jazero je splavné, a funguje na ňom lodná doprava medzi mestami Novgorod, Stará Rus (cez Lovať a Polneť) a Šimsk (ústie Šeloni). 6 km od severného brehu jazera na rieke Volchov leží jedno z najstarších ruských miest - Novgorod

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]