IntelliCAD

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
IntelliCAD
Základné informácie
VývojárIntelliCAD Technology Consortium
Operačný systémMS Windows (Linux: ?)
Typ softvéruComputer aided design (CAD)
Ďalšie odkazy
Webová stránkaStránky ITC

Pozri aj Informačný portál

IntelliCAD je CAD-program s natívnou podporou DWG formátu, ktorý vyvíja združenie IntelliCAD Technology Consortium (ITC) - užívateľom ho ponúkajú v rôznych obmenách, v rôznych jazykových mutáciách (vrátane slovenskej) a pod rôznymi názvami jednotliví členovia ITC.

Komplikovaná história IntelliCAD-u siaha do 90-tych rokov, kedy ho (ako alternatívu AutoCAD-u spoločnosi Autodesk) začali pripravovať vývojári z firmy Softdesk, ktorí neskôr založili spoločnosť Boomerang. Technológiu IntelliCAD-u potom odkúpila spoločnosť Visio, prvá predávaná verzia (IntelliCAD 98) však nepriniesla očakávaný komerčný úspech a Visio pred svojím začlenením do Microsoft-u previedlo práva na program na novozaložené neziskové združenie ITC. Krátky čas bol IntelliCAD programom s otvoreným kódom a vývoj zabezpečovali členovia združenia, dnes program vyvíja profesionálny tým platený z členských príspevkov ITC.

IntelliCAD je univerzálny CAD-program, pracuje s DWG formátom od verzie 2,5 až po aktuálnu (v súčasnosti s využitím knižníc DWGdirect od Open Design Alliance), podporuje aj mnohé pomocné súbory AutoCAD-u (napr. písma, menu či typy čiar a šrafovaní), umožňuje nahrávanie makier a programovanie nadstavieb a doplnkov v LISP-e, VBA, SDS (obdoba ADS) a najnovšie aj DRX (obdoba ARX) - cieľom vývojárov bolo vytvorenie programu čo najkompatibilnejšieho s AutoCAD-om a s užívateľským rozhraním, ktoré umožní jednoduchý prechod medzi týmito programami (podobné príkazy, menu i nástrojové lišty, podobná filozofia ovládania a práce s výkresom). Niektoré funkcie (napríklad prácu s DWG-súbormi, renderovanie, správu rastrových obrázkov či 3d modelovanie) zabezpečujú programy tretích strán. Technológia IntelliCAD-u je tiež základom pre špecializované CAD-programy. Aktuálna verzia programu (v septembri 2015): 8.1.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku IntelliCAD na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).