Interklub MADIT Bratislava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Interklub MADIT Bratislava je tanečný klub v Bratislave.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Interklub MADIT Bratislava vznikol 5. januára 1967 ako Interklub pri Závodnom klube ROH, n. p. Slovnaft. Jeho jadro vytvorili bývalí členovia KST PKO Bratislava. Hlavnú iniciatívu na vytvorení Interklubu mali bratia Dolejšiovci a Silvia Novoveská. Tí po dohovore o spolupráci s Ing. Štiavnickým, Ing. Hodinárom a Staňom vytvorili vedenie Interklubu. Na listinu zakladajúcich členov sa podpísalo 21 osôb.

Prvú súťaž absolvovali páry Interklubu už 22. januára 1967, kde v kategórii D medzi 26 pármi obsadili 1., 4., 7., 9., a 10. miesto. O dva dni neskôr Interklub zvíťazil na bratislavskej lige, čo znamenalo prvé víťazstvo v súťaži kolektívov.

Prvú medzinárodnú súťaž absolvoval Interklub 15. júla 1967 v litovskom Kaunase. Týmto dňom sa začala aktívna spolupráca Interklubu so zahraničím.

Interklub sa stal integrálnou súčasťou tanečného diania na Slovensku. Organizoval súťaže pre začiatočníkov, vystupoval s ukážkami a predtancovaniami. Na majstrovstvách Slovenska jeho páry víťazili od roku 1967: manželia Helena a Milan Štiavnickí, manželia Viera a František Antoničovci, Ján Staňa a Marta Bočková, Pavol Minárik a Katarína Štiavnická, Dáša a Pavol Minárikovci, Eduard Slimák a Mária Štempelová, Monika a Miroslav Horníkovci, pričom väčšina z nich získala tituly opakovane. Zo všetkých vyrástli vynikajúci tréneri, ktorých neskôr doplnila mladšia generácia ako napr. Elena a Igor Jágerský, Milan Bačiak a z tých najmladších Klarissa Kuchárová a Zuzana a Attila Molnárovci.

V roku 1974 bol usporiadaný prvý ročník medzinárodnej súťaže O Cenu Slovnaftu, ktorý si dodnes udržuje významné postavenie medzi súťažami na Slovensku a každoročne patrí medzi najlepšie obsadené (okrem našich párov sa zúčastňujú páry z Česka, Rakúska, Poľska a iných krajín).

Interklub spolupracoval s odborníkmi ako D. Petrides, N. Hunt (umožnili prvý štart vtedy ešte československým párom na festivale v anglickom Blackpoole), B. Irvin, L. Scrivener, B. Tollmayer, R. Burton, M. de Rijk, H. Schandenberg, M. Zehender, K. Breuer a W. Kuhle.

Na svoju najsilnejšiu stránku, 8-párové formácie sa Interklub začal sústreďovať až v roku 1984, kedy sa zúčastnil prvých Majstrovstiev sveta v Brémach a následne na Majstrovstvách sveta v Oslo. V roku 1986 Interklub získal 5. miesto na Majstrovstvách Európy v Doetinchene so štandardnou formáciou, čo určilo jeho ďalšie smerovanie v tejto oblasti.

Vedenie klubu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vedúci klubu: Ing. Eduard Slimák
  • Manažér klubu: Ing. Milan Štiavnický

Od roku 2003 sa v Interklube zmenilo zloženie trénerov. Úlohu hlavného trénera LAT prevzal MVDr. František Plančár. Tento špičkový tréner bol v rokoch 1985 a 1988 majster SR v LAT a v rokoch 1985 a 1986 v 10 tancoch. Trénoval s tými najlepšími svetovými trénermi, ako sú Alain Flatcher, Donnie Burns, či Ruud Vermey (latinsko-americké tance); Marcus a Karen Hilton a Oliver W. Thernhorn (štandardné tance). Bohaté trénerské skúsenosti zbieral počas päťročného pôsobenia v nemeckom Münsteri.

Funkcia hlavného trénera ŠTT zostala Ing. Eduardovi Slimákovi, mnohonásobnému majstrovi SR. V 10 tancoch to bolo v rokoch 1987, 1989, 1990 a 1991. V ŠTT a LAT bol majstrom SR v rokoch 1989 – 1991. V roku 1990 sa na MS v 10 tancoch zaradil medzi 12 najlepších svetových párov. Od roku 1984 do roku 1991 bol stálym členom formačného A-teamu Interklubu MADIT Bratislava. Od roku 1991 v Hannoveri pracoval ako tréner a tanečný učiteľ. Zároveň sa vzdelával v obidvoch odboroch a štúdium úspešne zakončil skúškami. V roku 1992 prestúpil k profesionálom, kde bol štvrťfinalistom MS a víťazom a finalistom niekoľkých súťaží.

Úspechy klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Pár ŠTT LAT Poznámka
Marčina Martin – Šarmírová Gabriela D D 1. na majstrovstvách Rakúska
Rák René – Janoviaková Anetka A A 1. na majstrovstvách Slovenska
Šúchal Šimon – Rácová Kristína B B 4. na majstrovstvách Slovenska
Žabenský Tomáš – Žabenská Miroslava D D 2. na majstrovstvách v LAT

Formácia[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci Slovensko malo už od roku 1959 dobrú tradíciu v súťažiach choreografií, Interklub sústredil svoju pozornosť na formácie až v roku 1984, kedy sa zúčastnil prvýkrát príslušných medzinárodných súťaží. Prvá účasť bola v roku 1984 na Majstrovstvách sveta v Brémach, s formáciou latinskoamerických tancov (LTT).

Počas roku 1985 sa trénovali formácie v oboch skupinách tancov a nebolo jasné, ktorým smerom sa budú uberať. Predchádzajúce úspechy v choreografiách štandardných tancov (ŠTT) a možno aj neúspech v Brémach zapríčinil, že sa postavila aj formácia štandardných tancov, ktorá sa predstavila v roku 1986 na Majstrovstvách Európy v Doetinchene a získala cenné 5. miesto. Formácia LAT štartovala následne na Majstrovstvách sveta 1987 v Oslo a nebola úspešná.

Semifinálové umiestnenie formácie ŠTT v roku 1987 v Essene bolo príčinou, že sa Interklub začal venovať len formácii ŠTT. V roku 1988 na MS v Dortmunde získal finálové 6. miesto a na ME v Hertogenboschi finálové 5. miesto. Znamenalo to definitívne rozhodnutie pre podporu štandardnej formácie. Nasledovalo potvrdzujúce 5. miesto na ME v Olsztyne, úspech na Nation Cup v Essene, kde Interklub získal 2. miesto, a German Open Championship, opäť s 2. miestom.

Na MS v Stuttgarte v roku 1989 svojim 5. miestom zakončila vystúpenia choreografia Humoreska. Choreografia Carmen bola „prekvapujúca“ a pre spracovania klasickej témy kritizovaná, ale priniesla 4. miesto na MS v Brémach, víťazstvo na Paris Open 1992 a na German Open 1992. V závere roka na MS v Stuttgarte Interklub získal 5. miesto.

Finálové umiestnenia Interklubu na svetových súťažiach zostávali doma stále nedocenené, aj keď neexistoval iný reprezentant štátu, ktorý kedy získal v tanečnom športe lepšie umiestnenie. Rok 1993 bol v znamení 2. miesta na Nation Cupe v Berlíne, 4. miesta na German Open v Mannheime, a 5. miesta na ME v Mníchove a na MS v Berlíne. Vrcholom tohto obdobia bolo prvé víťazstvo v Blackpoole.

V roku 1995 prekvapil Interklub na ME v Doetinchene rôznofarebnými šatami v Operete Gala a získal 5. miesto. Predstavil sa 2. miestom aj v Blackpoole. V roku 1996 v stále väčšej konkurencii to bolo 4. miesto na ME v Oldenburgu a 5. miesto na MS v Berlíne.

V roku 1997 sa klub nezúčastnil na MS v Kišineve, ale na ME v Ludwigsburgu získal vo finále 7. miesto.

V roku 1998 sa konalo len MS v Braunschweigu, kde sa predstavila nová choreografia Broadway a získala 5. miesto. Táto choreografia „bodovala“ aj v roku 1999 na ME v Hertogenbosch (6. miesto) a na MS v poľskom Elblągu (7. miesto).

Rok 2000 priniesol novú choreografiu For the Boys, neskôr prepracovanú na Violet Dream, s ktorou sa na ME v Kišineve Interklub nezúčastnil a na MS v Braunschweigu získal 7. miesto.

Konkurencia sa vo formáciách neustále zvyšuje, o finále sa pokúšajú nové tímy z Moldavska (Kišinev), Ruska, Litvy a Poľska. V roku 2001 Interklub obnovil choreografiu Humoreska II s omladeným tímom, s ktorou získal na ME v Ústí nad Labem a na MS v Berlíne 7. miesto. S touto formáciou absolvoval aj ME v Hertogenbosch 2002 a získal 7. miesto.

Úvod nového choreografa Ing. E. Slimáka v roku 2002 bol o to ťažší, že sa predstavil s novou choreografiou. Spracoval tému Moulin Rouge, s ktorou sa mu podarilo presadiť sa do semifinále a získať na MS v Kišineve 8. miesto. Z pohľadu svetovej konkurencie to nie sú umiestnenia zlé.

V roku 2002 začala ďalšia výmena generácie tanečníkov čo zapríčinilo, že po 18. rokoch stratil Interklub po prvý raz titul Majstra SR vo formáciách STT.