Israel Kamakawiwoʻole

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Israel Kamakawiwoʻole
Základné informácie
Rodné meno Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole
Umelecké mená IZ
Narodenie 20. máj 1959
Honolulu, Havaj, USA
Úmrtie 26. jún 1997 (38 rokov)
Honolulu, Havaj, USA
Pôsobenie hudobník, textár
Žáner reggae, jazz, country
Hrá na nástrojoch ukulele, spev
Roky pôsob. 1976 – 1997
Vydavateľstvá Mountain Apple Company
Webstránka izhawaii.com

Israel „IZ“ Kamakawiwoʻole (* 20. máj 1959, Honolulu, Havaj – † 26. jún 1997, Honolulu) bol hawajský hudobník.

Jeho album Facing Future, vydaný v roku 1993, sa preslávil aj mimo Havajských ostrovov. Jeho najznámejšie piesne „Somewhere Over the Rainbow“, „What a Wonderful World“ boli hrané v niekoľkých filmoch, televíznych reláciách a reklamných spotoch. Iné jeho hity sú „White Sandy Beach“, „Hawai‘i '78“, „Maui Medley“, „E Ala Ē“, „Hele on to Kaua‘i“, a „I'll Be There / Warren's Song“.

Jeho piesne sú hlavne v žánri folk, ale začlenil sa aj do iných žánrov, ako je country, jazz a reggae. Kamakawiwo‘ole mal počas posledných 15 rokov života veľký vplyv. Na 20. mája 2020, na jeho 61. narodeniny, Google Doodle vytvoril animáciu Kamakawiwo‘oleho. V nej hrá na ukulele na pláži, zatiaľ čo v pozadí hrá jeho hit „Somewhere Over the Rainbow“.

Kamakawiwo‘ole bojoval celý život za nezávislosť Havajských ostrovov od Spojených štátov, ktoré zvrhli Havajské kráľovstvo v roku 1893 a nelegálne ho anektovali. Viaceré jeho piesne sú o havajskej nezávislosti.


Kamakawiwo‘ole trpel obezitou celý jeho život, kvôli čomu bol často hospitalizovaný. Zomrel 26. júna 1997 vo veku iba 38 rokov v Honolulu na zástavu srdca. Na jeho pohrebe 12. júla sa zúčastnilo okolo 10 000 ľudí.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]