János Richter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
János Richter
János Richter
Poslanec Uhorského snemu
V úrade
1906 – 1918
Senátor Národného zhromaždenia republiky Československej
V úrade
1925 – 1934
Imre Varga Nástupca
Biografické údaje
Narodenie8. február 1872
Spišská Nová Ves, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie18. máj 1934 (62 rokov)
Komárno, Česko-Slovensko
Politická stranaMaďarská národná strana
Profesiakňaz
Národnosťmaďarská
Vierovyznanierímskokatolícke

János Richter (* 8. február 1872, Spišská Nová Ves – † 18. máj 1934, Komárno) bol rímskokatolícky kňaz a politik maďarskej národnosti na Slovensku v období Uhorska a medzivojnového Česko-Slovenska.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v zmiešanom slovensko-maďarsko-nemeckom prostredí. Študoval teológiu a v roku 1894 bol vysvätený za kňaza. Pôsobil vo viacerých farnostiach na Orave. V roku 1910 bol za okres Dolný Kubín zvolený za poslanca Uhorského snemu za Národnú stranu práce, ktorá združovala vtedajšie liberálne politické prúdy. V sneme zasadal až do zániku kráľovstva v roku 1918.

Politicky aktívnym bol aj po vzniku Česko-Slovenska. Vo voľbách do Národného zhromaždenia v roku 1925 bol zvolený za senátora za Maďarskú národnú stranu, ktorá v daných voľbách kandidovala spoločne s nemeckou stranou Zväz poľnohospodárov. Kandidoval v národnostne zmiešanom XI. volebnom kraji (Nové Zámky + Košice). V senáte zasadal v inkompatibilnom, rozpočtovom a ústavnoprávnom výbore. V priebehu volebného obdobia sa koalícia strán rozpadla a maďarskí senátori (vrátane Richtera) zo spoločného klubu vystúpili.[1] V tomto období pôsobil ako kňaz v Ipeľskom Sokolci (vtedy Sakáloš).

Za senátora bol zvolený aj vo voľbách v roku 1929. Vtedy Maďarská národná strana kandidovala v koalícii s Krajinskou kresťansko-socialistickou stranou a Spišskou nemeckou stranou. V tomto volebnom období zasadal v kultúrnom a zahraničnom výbore senátu.[2]

Napriek tomu, že sa hlásil k maďarskej národnosti, prejavy v senáte prednášal v nemčine. Súviselo to s jazykovo zmiešaným prostredím Spiša, v ktorom vyrastal. Napriek svojmu pôvodu a politickej orientácii mal blízky vzťah k Slovákom a k ich potrebám. Dokonca sa osobne angažoval v prospech prepustenia Andreja Hlinku, keď bol za čias Uhorska väznený.[3]

Zomrel 18. mája 1934 po dlhej a závažnej chorobe vo veku 62 rokov. Pochovaný je v Komárne. V senáte Jánosa Richtera nahradil Emmerich Varga zo Spišskej nemeckej strany.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Register - menný [online]. Spoločná Česko - Slovenská digitálna parlamentná knižnica, [cit. 2022-06-08]. Dostupné online.
  2. a b Jmenný rejstřík [online]. Spoločná Česko - Slovenská digitálna parlamentná knižnica, [cit. 2022-06-08]. Dostupné online. Archivované 2014-12-13 z originálu.
  3. Senátor Ján Richter umrel. Slovák (Bratislava), 1934-05-20, roč. XVI, čís. 114, s. 3.