Jamie Hyneman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jamie Hyneman
americký expert na špeciálne filmové efekty a moderátor
Jamie Hyneman v roku 2016
Jamie Hyneman v roku 2016
Rod. menoJames Franklin Hyneman
Narodenie25. september 1956 (67 rokov)
Marshall, Michigan, USA
Národnosťamerická
Štátna príslušnosťUSA
Zamestnanieexpert na špeciálne filmové efekty, moderátor
Známy vďakaNičitelia mýtov
Alma materIndiana University
ManželkaEileen Walshová (od roku 1989)
Odkazy
Webstránkam5industries.com
CommonsSpolupracuj na Commons Jamie Hyneman

James FranklinJamieHyneman (* 25. september 1956, Marshall, Michigan, USA) je americký expert na špeciálne filmové efekty, známy z relácie Ničitelia mýtov. Je tiež zakladateľom M5 Industries.

Detstvo a začiatok kariéry[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v štáte Michigan, ale vyrastal v Columbuse v štáte Indiana. Popísať jeho detstvo či dospievanie je veľmi ťažké, pretože on sám o tejto etape svojho života nehovorí. Prehlásil len: „Bol som vždy problematický chlapec, plne si to uvedomujem. Odišiel som z domovu, keď dom mal len štrnásť a stopom som potom jazdil po celej krajine.“

Dokázal sa postaviť na vlastné nohy a získal titul v ruskom jazyku z Indiana University. Stal sa veľmi multistranným človekom. Bol potápač, expert na prežitie v divočine (púšti), kapitán lode, lingvista, majiteľ chovateľských potrieb, strojník a kuchár.

Efektná kariéra s efektami[upraviť | upraviť zdroj]

Začal pracovať pre niekoľko firiem so špeciálnymi efektami. Počas tohto pôsobenia sa mu podarilo podieľať na viac ako 800 reklamných spotoch pre rôzne zameranie (automobily, športová obuv, elektronika ...).

Medzi všetkými týmito úspechmi prispieval do vývoja a výskumu v mnohých oblastiach. Stal sa držitelom niekoľkých skvelých patentov a získal veľa ocenení. Ide aj dlhotrvajúceho člena Spolku filmových hercov.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Oženil sa s Eileen Walshovou, učiteľkou na Encinal High School. Jsou spolu od roku 1989. Zoznámili sa, keď Jamie vlastnil plachetnicu a bol potápačom v Panenských ostrovoch. Eileen Jamieho identifikuje ako „...silno skeptického ateistu....“

Ničitelia mýtov[upraviť | upraviť zdroj]

Pred osemnástimi rokmi kúpil dielňu M5 Industries, kde sa začala natáčať populárna relácia Ničitelia mýtov. Jamie v nej vystupuje v dvojici s Adamom Savagom.

Jamie má v tejto relácii typický vzhľad a to je tmavá baretka, biela košeľa s dlhým rukávom, občas slnečné okuliare a mrožie fúzy. Diváci si ho s nikým nemôžu zameniť, a to ani podľa hlasu, pretože Jamie má veľmi kľudný a hlboký hlas. Samozrejme ten moc v tejto relácii nevyužíva. Je skôr kľudný, uvažujúci a veľmi bystrý. Ale když už niečo prenesie stojí to za to. Jeho hlášky sú vždy vtipné a trefné.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jamie Hyneman na českej Wikipédii.