Jeffriesov boj (Odložený prípad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Časť seriálu Odložený prípad
"Jeffriesov boj"
Séria VI.
Epizóda č. 17
Pôvodné uvedenie 15. marec 2009
Na Slovensku
Scenár Christopher Silber
Réžia Alex Zakrzewski
Vedľajšie postavy
ADA Curtis Bell Jonathan LaPaglia
Frankie Rafferty Tania Raymonde
Paul Cooper Raymond J. Barry
Prípad z roku 2009
Záverečná pieseň Solomon Burke - „The Judgement“
Časti seriálu Odložený prípad

Jeffriesov boj (Officer down) je sedemnásta epizóda šiestej série seriálu Odložený prípad.

Anotácia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeffries vchádza po ceste domov do miestnej predajne po mlieko a je vážne zranený výstrelom z pištole. Vera vbieha dovnútra, ale vraha už nevidí. Ukazuje sa, že páchateľ ešte predtým zastrelil majiteľa obchodu, zvaného Tatko. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o dôsledok sporu medzi Tatkom a členmi miestneho gangu, ktorí po ňom požadovali výpalné. Hlavným podozrivým je Fransisco, ktorý mal s Tatkom v poslednej dobe spory.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

[2]

15. marca vchádza muž do bežného obchodu. Pýta sa predavača, či si môže vziať 40 a zaplatiť mu ich neskôr. Predavač mu hovorí, že mu dá iba šálku kávy. Iný muž prichádza a mieri zbraňou na predavača. Medzitým idú Jefftries a Vera po ulici domov. Vera chce zmeniť rozhlasovú stanicu, pretože začne byť depresívny keď počuje „Temtations“. Jeffries zastaví, pretože potrebuje mlieko. Ide do toho bežného obchodu a zdá sa mu, že tam nie je predavač. Vera počuje dva výstrely a uteká do obchodu. Zistí, že predavač je mŕtvy a Jeffries postrelený. Volá zdravotníkov a hlási, že policajt je postrelený.

Rushová sa dozvedá o streľbe. Takisto aj Valens a ruší svoje rande. Vera a Stillman prichádzajú do nemocnice a vidia, že Jeffries musí podstúpiť operáciu. Lilly prichádza na miesto činu a dozvedá sa o zabití predavača. Detektív Pete McGinley hovorí Millerovej, že Jeffries vošiel dnu počas lúpeže. Valens sa pýta davu ľudí, či niečo nevedia. Landry, muž, ktorý bol v obchode skôr, hovorí Scottymu, že predavač s ním zaobchádzal dobrosrdečne. Hovorí, že prvý výstrel počul, keď prešiel cez ulicu, ostatné dva neskôr.

V nemocnici doktorka oznamuje Stillmanovi a Verovi, že Jeffries bol postrelený dvakrát do chrbta. Hovorí, že žiadne životne dôležité funkcie neboli zasiahnuté, ale skolabovalo jedno z pľúc. Vera chce nájsť toho, čo postrelil Jeffriesa. Spomína si, ako vstúpil do obchodu. Potom ako zavolal pomoc, počul ďalší výstrel. Prišiel Pete a oznámil, že je policajt. Musel byť blok od streľby.

Rushová a Valens prehliadajú obchod. Lilly vidí, že pokladne sa nikto nedotkol a usudzuje, že to nebola lúpež. Nájdu 9 milimetrovú nábojnicu. Vidia, že strelec vybehol von zadným vchodom, keď vystrelil. Nájdu dve skryté kamery, ale kazety neboli vymenené roky. Rushová nachádza fotku predavača s dievčaťom a vraví, že ju spoznáva. V pohľade do nedávnej minulosti si spomína, že sa stretla s Jeffriesom. Spomína si, že sa sťažovala na muža, ktorý sa volal Valentine. Lilly sa domnieva, že Will si do obchodu neprišiel len po mlieko.

Valens ide do nemocnice, aby sa pozrel na Jeffriesa. Hovorí tímu, že Will bol v obchode pre dôvod. Willa sa pýtali na muža, Valentinea. Vera pozná to meno. Prijal odkaz pre Jeffriesa ohľadom Valentinea, ktorý bol obvinený za držanie zbrane. Stillman sa pozrel do Willovej peňaženky. Všimol si, že v nej má väčšie množstvo peňazí. Následne sa dozvedá od Scottyho, že na mieste bol prvý Pete McGinley. Stillman ho pozná.

Lilly sa stretáva so zástupcom prokurátora Curtisom Bellom. Hovorí jej, že Valentine bol obvinený za nedovolenú držbu zbrani, ale pracovníkovi, ktorý pripravoval obvinenie zavolal dôstojník, ktorý ho presviedčal, že sa zmýlil. Dôstojník sa volá Kendrick. Curtis zistil, že Valentine má záznam iba ako neplnoletý, a to za lúpeže a prepadnutia. Lilly vidí v spise, ktorý bol zapečatený, ale Curtis ho o tretej ráno zohnal, že Valentine šiel do armády. Curtis zostáva v práci dokým niekoho neobviní zo streľby na Jeffriesa.

Valens nastupuje do výťahu a zbadá Frankie. Je jej ľúto, čo sa stalo Willovi. Pýta sa jej, čí má niečo z videokaziet. Ona zistila, že kazety sú pokazené.

Lilly sa dozvedela informácie o Valentinovi od Kendricka. Zastavili ho za jazdu na červenú. Mal pri sebe zbraň. Jeffries požiadal Kendricka, aby Valentina prepustil. Stillman prichádza a chce sa rozprávať s McGinleym. Vie, že býva ďaleko od miesta streľby. Pete tvrdí, že sa bol iba previezť. Stillman vie, že pracuje na Interných veciach, ale nevie, prečo sledoval Jeffriesa. Pete vraví, že Jeffries zrušil obvinenie za držbu zbrane na Valentinea a prijal od Valentinea peniaze. Myslí si, že Jeffries dostal odmenu za pomoc.

Millerová prichádza s predavačovou vnučkou Carmen. Tvrdí, že Valentine pracuje v reštaurácii. Lilly a Scotty za ním šli a dozvedeli sa, že tam bol celý deň. Pred tromi mesiacmi chcel dať „Tatkovi“, tak každý volal predavača, zbraň. Pomáhal mu zatvárať obchod a videl, že niekto nasprejoval Tatkovi na dvere slovo „bonzák“. Francisco sa zastavil v obchode a vyhrážal sa predavačovi. Potom Valentine povedal, že on ukradol peniaze Tatkovi. Jeffries vzal peniaze, aby ich vrátil späť Tatkovi.

Stillman hovorí Verovi o Franciscovi. Vera chce niečo urobiť pre Willa. Stillman ho privedie do kaplnky, kde sa modlia. Millerová im dáva jeho zložku, v ktorej sa písalo, že bol násilnícky na miestnych obchodníkov pre peniaze za ochranu. Prichádza doktorka so správou, že Jeffries bude v poriadku.

Neskôr Valens a Rushová idú do Franciscovho bytu. Zistia, že práve odišiel. V smetiach našli zakrvavený sveter a topánky. Paul, Rushovej otec, navštívil Lilly na policajnej stanici. Dal jej retiazku patrónky nesplnených predsavzatí, Judity. Bojí sa o ňu. Tvrdí, že svätá Judita mu pomohla.

Curtis oznamuje Valensovi, že FBI lokalizovala signál z Franciscovho mobilu. Nachádza sa dva bloky od obchodu. Valens v jeho byte narazí na jeho tetu. Tá hovorí, že Francisco tam dlhšiu dobu nebol. Ale nakoľko sa z neho volalo, neveria jej. Gabriel, jeho brat, hovorí, že Tatko dostal to čo si zaslúžil. Pred pár dňami šiel Francisco do obchodu. Tatko mu povedal, že bude mŕtvy ešte pred tým, ako bude mať 25. Povedal mu, že je zlým príkladom pre jeho malého brata. Gabriel povedal Valensovi, že Tatko nepoznal jeho brata, a že nevie, kde je Francisco. Preto ho aj zatkol a priniesol na stanicu.

Stillman požiadal v nemocnici veliteľa polície Patricka Dophertyho, aby prikázal McGinleymu nech prestane vyšetrovať Jeffriesa. Má dôkaz, že Will vracal iba ukradnuté peniaze. Doherthymu sa nepáči ako Stillman pracuje. Jeffries sa preberá a vidí pri sebe Lilly. Pýta sa ho, či Tatko bol jeho kamarát. On si spomína ako šiel do obchodu v roku 1966. Tatko zistil, že Jeffries kradne z obchodu veci. Tatko mu povedal nech pracuje u neho, aby splatil dlžné peniaze. Hovorí, že mu napravil jeho život. Lilly mu ukazuje fotku Francisca. Will ho spoznáva, ale nevidel, kto ho postrelil. Francisco otravoval Tatka dlhšie, vyhrážal sa mu. Lilly ho nikde nevie nájsť – nebol ani u tety, ani u priateľky. Will povedal, že ich mal veľa.

Rushová a Valens idú do domu Franciscovej priateľky a vidia, že Francisco je mŕtvy. Valentine ho zastrelil. Pozrú sa na Franciscove topánky a uvedomia si, že majú inú veľkosť ako tie, čo objavili v jeho byte. Valentine je odvedený na veliteľstvo. Nevie, že zabil nepravého. Tvrdí, že ukradol zbraň od jeho riaditeľa a zabil ho, aby nechal Tatka na pokoji, aby ho prinútil platiť. Lilly mu oznamuje, že zastrelil nepravého. Ale on jej neverí, pretože mu Francisco povedal, že zabil Tatka. Valentine šiel za Franciscom, aby zistil kde bol o polnoci. Nepovedal nič, preto ho zastrelil. Lilly mu povedala, čo nesedí – nájdené vrahove oblečenie a topánky. Zastrelil nevinného.

Frankie oznamuje detektívom, že bola schopná opraviť stopáž z videokazety. Video ukazovalo, že Francisco sa s Tatkom stretol pred niekoľkými hodinami ako zomrel. Videli, že si s Tatkom podáva ruku a udobrujú sa. Valens hľadá Gabriela na stanici, ale zistí, že ho nechali ísť. S Rushovou idú za Gabrielom a vidia ho, že je tam so zbraňou. Gabriel po nich strieľa a Lilly paľbu opätuje. Valens mu hovorí, že Francisco sa s Tatkom nakoniec udobril. Lilly namieri na neho spoza rohu. Chce dôvod, aby mohla vystreliť. Gabriel položí zbraň na zem. Scotty mu dáva putá. Povedal im, že nechcel zabiť Tatka.

Záverečná scéna:

  • Gabriel je odvedený do nemocnice, pretože ho Lilly postrelila
  • Valentine sedí za mrežami, zrejme s výčitkami
  • John Stillman uzatvára prípad pri poháriku whiskey
  • Millerová je po náročnom dni s dcérou v posteli
  • Tatkova vnučka a ostatní ľudia mu zapaľujú sviečky pri obchode
  • Scotty prichádza za Frankie
  • Will Jeffries leží v nemocnici a vidí ducha mŕtveho Tatka
  • Nick Vera spí v kresle pri Willovej posteli v nemocnici
  • Lilly bojuje so svojimi citmi k jej otcovi, keď sa o ňu bál, keď počul správu o zranenom policajtovi. Lilly plače vo vyšetrovacej miestnosti nad retiazkou svätej Judity

Výroky[upraviť | upraviť zdroj]

Patricka Dophertyho a John Stillman:

„Nepáči sa mi ako pracuješ. Úprimne, ja ťa nemám rád. Odjakživa.“
„To je v poriadku Pat. Ale ak budeš ešte niekedy šikanovať môjho človeka...“
„Čo spravíš, John?“
„Osobne z teba vytlčiem dušu.“

Lilly a Will Jeffries, keď sa preberá:

„Akoby ťa zrazil autobus, čo?“
„Skôr to bol nákladný vlak.“

Lilly a Will o Franciscovi:

„Toho chlana som už hľadala snáď úplne všade. U tety, v miestnych podnikoch i u priateľky.“
„U priateľky? U ktorej?“

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Seriál Odložené případy [online]. krimiserialy.juk.cz, 1. júl 2009. Dostupné online.
  2. Cold Case Season 6 Episode 17 Recap and Review Officer Down [online]. beesight.com, 15. marec 2009. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]