Joanna Rutkowská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joanna Rutkowska, LinuxCon Europe 2014

Joanna Rutkowská (poľ. Joanna Rutkowska) je poľská bezpečnostná špecialistka, známa svojim výskumom v oblasti malware a iného škodlivého softvéru v operačnom systéme Windows Vista.

8. apríla 2006 na Black Hat Briefings konferencii, Rutkowská demonštrovala dve metódy na obídenie zabezpečenia Windows Vista Beta 2 - a bola za to začlenená medzi piatich hackerov, ktorí zanechali po sebe niečo dôležité v roku 2006. Toto ocenenie uviedol eWeek magazín za jej výskum podľa článku [1].

Prvá prezentovaná Rutkowskou dovoľuje obísť testy integrity systému Windows Vista a "vstúpenie" do jadra pomocou kódu nepodpísaného zodpovedajúcimi certifikátmi a navyše pochádzajúceho z potencionálne neznámeho zdroja.

Druhá metóda je rootkit s menom "Blue Pill", dovoľujúci spúštanie procesov spôsobom označeným ako úplne nezistiteľný vďaka využívaniu techniky virtualizácie procesov (hypervizor). Charakterizácia tejto techniky ako úplne nezistiteľnej sa stala predmetom kontroverzie medzi špecialistami. Joanna momentálne pracuje pre singapurskú firmu Cosenic.[2][3][4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Five Hackers Who Left a Mark on 2006 Archivované 2012-05-27 na Archive.today, Ryan Naraine, eWeek.com
  2. Debunking the Blue Pill-myth [online]. [Cit. 2007-08-14]. Dostupné online. Archivované 2010-02-14 z originálu.
  3. Hardware-based rootkit detection proven unreliable
  4. Black Hat Demonstrations Shatter Hardware Hacking Myths[nefunkčný odkaz]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]