Ján Viklef

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Viklef
Ján Viklef
Narodenieniekedy po 1320
Hipswell
Úmrtie31. december 1384
Lutterworth
Národnosťangličan
Alma materMerton College The Queen's College
Profesiateológ, filozof a prekladateľ
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Ján Viklef
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Ján Viklef
Viklefove kosti boli v roku 1384 spálené. Z knihy Johna Foxa (1563).

Ján Viklef alebo Ján Viklif alebo po anglicky John Wycliffe (anglické priezvisko sa píše aj Wyclif, Wyclyf, Wicliff, Wiclif, Wicklef, Wycliff alebo Wickliffe) (*1329 - † 31. december 1384, Lutterworth) bol anglický teológ a jeden z prvých zástancov reformy rímskokatolíckej cirkvi v 14. storočí pôsobiaci na univerzite v Oxforde.

Je považovaný za predchodcu protestantskej reformácie. Narodil sa v Ipreswell (teraz Hipswell), Yorkshire, Anglicko. Zomrel v Lutterworthe (neďaleko Leicesteru).

Bol veľmi učený a mravne bezúhonný. Pri jeho reformných snahách treba brať do úvahy, že Anglicko bolo krajinou, ktorá sa často v minulosti protivila rímskej kúrii, hlavne pokiaľ išlo o rôzne poplatky a majetkové záležitosti. Aj Viklef prvý raz verejne vystúpil na podporu kráľa Eduarda III., ktorý odoprel platiť pápežovi lénny poplatok. Neskôr začal vystupovovať proti svetskému panstvu cirkvi a cirkevným majetkom vo všeobecnosti, dokonca zaútočil na pápežstvo, ktoré vyhlásil za Antikristovu inštitúciu. Zavrhol aj katolícke učenie o transsubstanciácii (premenenie chleba a vína na telo a krv Kristovu). Roku 1381 vypuklo pod vplyvom jeho myšlienok sedliacke povstanie, ktoré sa ale skončilo neúspechom. Potom jeho učenie vyhlásili za mylné. Bezprostredným pokračovaním viklefizmu bol husitizmus v Čechách.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ján Viklef