Kanva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plechové záhradné kanvy s ružicami
Plastová domáca kanvička s jedným držadlom bez ružice

Kanva alebo krhla je záhradnícka a záhradkárska nádoba, ktorá je určená na ručné zalievanie rastlín na záhrade. V domácnosti sa tiež bežne používajú kanvice v menšom prevedení na ručné zalievanie izbových rastlín, tento názov sa ale používa aj na nádobu na ohrev vody v kuchyni. Existujú aj malé kanvičky, ktoré slúžia ako detská hračka, kedy deti môžu pomáhať dospelým zalievať rastliny alebo sa len hrať na záhradníkov.

Kanva má zvyčajne valcovitý alebo ovalný tvar a je zvyčajne vyrobená z plechu alebo plastu. Klasická záhradnícka plechová kanva býva opatrená jedným alebo dvomi držadlami. Pokiaľ má dve držadla, potom jedno horné priečne je určené na prenášenie nádoby vo zvislej polohe, druhé bočné pozdĺžné držadlo je určené na úchop rukou pri polievaní rastlín. Na opačnej strane oproti bočnému držadlu je odo dna nádoby inštalovaná šikmá zalievacia hubica (zvyčajne rovná kónicka trubica), ktorá môže (ale nutne nemusí) byť opatrená odnímateľnou alebo aj pevnou rozprašovacou koncovkou nazývanou ružica alebo kropítko. Horná časť nádoby je spolovice zakrytá na strane pri hubici, otvor na nalievanie vody sa nachádza na strane bočného držadla.

Poznámka[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem záhradníctva a záhradkárčenia sa kanva dá použiť aj pri inej ľudskej činnosti na ručný transport vody napríklad v stavebníctve, ale aj inde. Menšie kanvičky sa dajú výhodne použiť napríklad pri dolievaní prevádzkových kvapalín do spaľovacích motorov (napríklad chladiacej vody do chladiča) alebo pri dopĺňaní lámp na tekuté palivá, napríklad na dolievanie petroleja do petrolejovej lampy a pod.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Konev na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).