Keith Kinkaid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Keith Kinkaid

Štátna príslušnosť USA USA
Narodenie 4. júl 1989 (34 rokov),
Farmingville, New York, USA
Pozícia brankár
Lapačka ľavá ruka
Tím New York Rangers (NHL)
Bývalé tímy New Jersey Devils (NHL)
Montreal Canadiens (NHL)
Albany Devils (AHL)
Laval Rocket (AHL)
Hartford Wolf Pack (AHL)
Charlotte Checkers (AHL)
Aktívna činnosť 2007 – súčasnosť

Keith Kinkaid (* 4. júl 1989, Farmingville, New York, USA) je americký hokejový brankár aktuálne pôsobiaci v tíme New York Rangers v NHL. V roku 2018 získal s reprezentačným výberom USA bronzovú medailu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.

Cesta do NHL[upraviť | upraviť zdroj]

Keith Kinkaid je odchovancom univerzitného hokeja. Počas svojho štúdia chytal za tím Union College, kde sa v roku 2010 prebojoval do All Rookie Teamu a Tretieho All Star Teamu.

Nikdy nebol draftovaný, po dokončení štúdia, v roku 2011, ho pre dobré výkony a výsledky podpísal na úrovni vstupného dvojročného kontraktu tím New Jersey Devils. Svoju prvú profesionálnu sezónu (2011/2012) strávil v nižšej AHL, v drese tímu Albany Devils.

V nižšej súťaži sa o zápasy delil s druhým výrazným prospektom Devils, Jeffom Frazeem. Ich výkonnosť bola podobná, ale priemerná, do National Hockey League sa nepozrel ani jeden z nich.

V sezóne 2012/2013 už Kinkaid figuruje ako jednotka a Frazeeho postupne vytláča na pozíciu dvojky. S Frazeem po sezóne už Devils zmluvu nepredlžujú, a odchádza do Európy.

Kinkaid zažíva svoj NHL debut 5. marca 2013 v zápase proti Tampe Bay Lightning, keď striedal Johana Hedberga. Devils k výhre síce nepriviedol, ale z 12 striel inkasoval iba jeden gól. Zvyšok sezóny však dochytal v Albany.

Až v sezóne 2014/2015 Kinkaid dokončuje svoj boj o miesto v prvom tíme a vytláča Scotta Clemmensena na poste dvojky za hviezdnym Corym Schneiderom, ktorý putuje smer Albany.[1]

NHL[upraviť | upraviť zdroj]

New Jersey Devils [2][upraviť | upraviť zdroj]

Kinkaid v prvej sezóne, ktorú strávi v prvom tíme zaznamená v 19 zápasoch slušnú bilanciu 6-5-4 s 91,5% úspešnosťou zákrokov. V rokoch 2015 a 2016 nastupuje už pravidelne, hoc jeho výkonnosť mierne klesá. Aj napriek výbornej výkonnosti Coryho Schneidera sa však Devils do vyraďovacích bojov nedostávajú, a tak je Kinkaid nominovaný na post brankárskej jednotky tímu Spojených štátov na Majstrovstvách sveta. Američania končia na štvrtom mieste bez medaile.

Sezóna 2016/2017 sa stáva kľúčová pre Kinkaidovu kariéru. Schneiderova výkonnosť začne prudko klesať a pozornosť si kradne práve Kinkaid, ktorý v 26 zápasoch zaknihuje najlepšiu percentuálnu úspešnosť zákrokov na úrovni NHL v kariére - 91,6. Devils sa do Play-Off znova neprebojujú.

V nasledujúcom ročníku Kinakid definitívne prevezme post jednotky v New Jersey. Schneiderova výkonnosť naďalej padá a Kinkaid sa udrží v 41 zápasoch na solídnych 91,3% a na bilancii 26-10-3. Vytvorí si tak svoje sezónne zápasové maximum. New Jersey sa konečne do vyraďovacích bojov prebojuje, ale končí už v prvom kole. Kinkaida v bránke po dvoch prehrách strieda Schneider. Kinkaid sa po vypadnutí Devils stáva opäť jednotkou amerického národného tímu na Majstrovstvách Sveta a vyhráva bronzovú medailu.

Ročník 2018/2019 sa stane Kinkaidovým posledným v New Jersey. Štartuje v pozícii jednotky pred Corym Schneiderom,, ale postupne ho z nej vytlačí mladý kanadský brankár Mackenzie Blackwood, ktorý sa stane novou budúcnosťou pre New Jersey. Diabli znova nepostúpia do Play-Off a Kinkaid, ktorý síce znova vyrovnáva svoje sezónne maximum v počte odchytaných zápasov (41), zhoršuje štatistiky o niekoľko tried, keď si zaknihuje bilanciu 15-18-6, 89,1% úspešnosť zákrokov a priemer gólov na zápas až 3,36. Pred prestupovou uzávierkou je vymenený do Columbusu Blue Jackets za výber v 5. kole Draftu 2022. Tento krok bol považovaný za kontroverzný, keďže nič nenasvedčovalo, že jav poklesu výkonnosti z poslednej sezóny bude pokračovať ďalej.[3] V Columbuse napokon neodohral ani jeden zápas. Po sezóne sa stal neobmedzeným voľným hráčom. Podpísal ho napokon tím Montreal Canadiens jednoročným kontraktom za 1,75 milióna amerických dolárov.

V New Jersey Kinkaid strávil 6 rokov a odchytal 151 zápasov, v ktorých si pripísal 64 víťazstiev, 55 prehier, priemer inkasovaných gólov na zápas 2,9 a % úspešnosť zákrokov 90,6.

Montreal Canadiens[upraviť | upraviť zdroj]

Sezónu 2019/2020 strávil Keith Kinkaid v organizácii Montrealu Canadiens, avšak v drese samotného tímu odchytal iba 6 zápasov, z ktorých vyhral iba jediný. Navyše si prispísal najhoršiu úspešnosť zákrokov (87,5%) aj priemer inkasovaných gólov v kariére (4,24). Neprekvapivo sa tak vrátil do AHL, kde takisto nevedel nájsť vhodnú formu, keď v oboch tímoch kde pôsobil (Laval Rocket a Charlotte Checkers) si pripísal v 17 zápasoch len 5 víťazstiev.

Po sezóne sa z Kinkaida stal znova neobmedzený voľný hráč, ktorému tím New York Rangers ponúkol dvojročný dvojcestný kontrast v hodnote 750,000 amerických dolárov na úrovni NHL.

New York Rangers[upraviť | upraviť zdroj]

Kinkaid v súčasnosti v organizácii Rangers zastáva pozíciu tretieho brankára. Prakticky počas celej sezóny 2020/2021 bol umiestnený v tzv. „taxi zostave“ tímu, ktorá mala predstavovať mobilné hráčske zálohy v prípade karantenizovania hráčov prvého tímu v dôsledku COVID-19. V drese Rangers sa mu podarilo odchytal 9 zápasov s 89,8% úspešnosťou zákrokov a 3 výhrami.

V sezóne 2020/2021 začína ako prvý brankár farmárskeho tímu Hartford Wolf Pack. Na mieste trojky ho počas jeho izolácie z dôvodu nakazenia sa ochorením COVID-19 nahradil slovenský brankár Adam Húska, ktorý bol po zranení súčasnej jednotky Rangers - Igora Šesťorkina povolaný do prvého tímu. Po návrate z karantény sa Kinkaid vrátil na svoj pôvodný post, a keďže v decembri 2021 bol Šesťorkin ešte stále zranený, Kinkaid zastupoval pozíciu náhradníka z dvojkou Rangers - Alexandrom Georgievom. Vo svojom zatiaľ jedinou zápase sezóny vychytal víťazstvo a zaznamenal až 93,5% úspešnosť zákrokov.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Keith Kinkaid at eliteprospects.com [online]. www.eliteprospects.com, [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. New Jersey Devils goaltending history : Keith Kinkaid [online]. www.goaliesarchive.com, [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. Archivované 2022-01-10 z originálu.
  3. FISCHER, John. Goodbye Keith Kinkaid; Traded to Columbus for a 2022 5th Round Pick [online]. All About The Jersey, 2019-02-25, [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Rangers' Keith Kinkaid: Assigned to taxi squad [online]. CBSSports.com, [cit. 2022-01-10]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]