Kilburn (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kilburn
Stanica Kilburn
Umiestnenie
Miesto Kilburn
Miestna autorita Brent
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 2
Počet cestujúcich za rok 6,544 mil. miliónov
Transport for London
Zóna 2
Dôležité dátumy Otvorenie 1879
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail
O stanici Kilburn Park na Bakerloo Line pozri Kilburn Park (stanica metra).

Kilburn je jedna zo staníc Londýnskeho metra na Jubilee Line, v obvode (London Borough) Brent, konkrétne v časti Kilburn. Leží v tarifnej zóne č. 2 (Travelvard Zone 2) medzi stanicami Willesden Green a West Hampstead. Vlaky na Metropolitan Line tu len prechádzajú, nezastavujú.

Stanica sa nachádza na moste nad hlavnou cestou A5 Kilburn High Road (severný koniec). Je približne míľu južne od mestskej časti Cricklewood (obvod Barnet, Brent a Cambden) a 200 m na sever od železničnej stanice Brondesbury.

Bola otvorená 24. novembra 1879 pod názvom Kilburn and Brondesbury ako časť Metropolitan and St. John's Wood Railway prevádzkovanou Metropolitan Railway. V roku 1933 sa Metropolitan Railway stala súčasťou spoločnosti London Transport , čiže aj súčasťou Metropolitan Line. 20. novembra 1939 sa vetva do Stanmore stala časťou Bakerloo Line (a vtedy bola budova stanice značne prestavaná) a v roku 1950 stanica obdržala jej dnešný názov Kilburn. Posledná zmena sa stala 1. mája 1979, keď celý úsek do Stanmore prebrala Jubilee Line.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Nástupište stanice Kilburn (napravo je prechádzajúca súprava na Metropolitan Line)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]