Klein proti Slovenskej republike

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Klein proti Slovenskej republike (2006) bol spor prerokúvaný pred Európskym súdom pre ľudské práva, rozhodnutie súdu bolo zverejnené 31. októbra 2006. Súd rozhodol, že bol porušený Dohovor o ľudských právach zo strany Slovenskej republiky, išlo o slobodu prejavu

Opis sporu[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 uverejnil novinár Martin Klein v týždenníku Domino efekt pamflet Sedí sokol na javori, Larry Flynt a sedem faciek pokrytcovi. V uvedenom článku kritizoval televízne vystúpenie arcibiskupa Mons. Jána Sokola, ktorý protestoval proti plagátu k filmu Miloša Formana Ľud verzus Larry Flynt a zároveň aj proti distribúcii samotného filmu. Na inkriminovanom plagáte bol zobrazený hlavný predstaviteľ Woody Harrelson ukrižovaný v ženskom lone s americkou zástavou okolo bedier. Martin Klein v pamflete ostro napadol Mons. Jána Sokola a vyčítal mu jeho spoluprácu s ŠtB. Následne bol katolíckymi organizáciami Komunita Cyrila a Metoda v Prievidzi a Bernolákova spoločnosť v Bratislave zažalovaný za hanobenie rasy, národa a presvedčenia. Žalujúca strana sa ohradila proti dvom sporným vetám:

„Tento prímas prvej kresťanskej cirkvi nemá v sebe ani toľko cti, ako primáš poslednej cigánskej kapely v sláku! Vôbec nechápem, prečo slušní katolíci nevystúpia z organizácie, na čele ktorej je taká obluda.“

Článok bol tiež dvojzmyselný a obsahoval narážky zo sexuálnym kontextom (napr. slovo „trtko“, alebo to, že arcibiskup súložil s vlastnou matkou).

V júni 2000 Okresný súd Košice I uznal Kleina vinným zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a odsúdil ho na peňažný trest vo výške 15 000 Sk s alternatívnym trestom odňatia slobody v trvaní jedného mesiaca (pre prípad, že by pán Klein peňažný trest nezaplatil). V januári 2001 Krajský súd v Košiciach potvrdil prvostupňový rozsudok. Martin Klein sa po vyčerpaní všetkých opravných prostriedkov obrátil na Európsky súd pre ľudské práva. V spore Klein vs. Slovenská republika (2006) súd rozhodol, že rozhodnutie nebolo „nevyhnutné v demokratickej spoločnosti“, nakoľko článok neútočil priamo na rímskokatolícku cirkev, ale na osobu Mons. Jána Sokola. Súd teda rozhodol, že Slovenská republika porušila článok 10 Dohovoru a priznal Kleinovi 6 000 € ako náhradu nemajetkovej ujmy a 5 210 € ako náhradu trov a výdavkov. Zvyšok jeho nárokov zamietol.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]