Knedľa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Králičie stehno s omáčkou a knedľou
Guláš s knedľou
Čerstvý horúci knedlík

Knedľa je varený pokrm, vyrobený z cesta. Zloženie cesta sa podľa rôznych receptov veľmi líšia. Knedle môžu byť bez náplne alebo s najrôznejšou náplňou. Formujú sa do tvaru štrúdle, no tiež gule alebo šišky a zvyčajne sa varia v osolenej vode alebo v pare.

História vzniku[upraviť | upraviť zdroj]

V staroveku i stredoveku sa názvom knedľa označovali guľôčky či šištičky z nasekaného mäsa, ktoré bolo vyprážané na masti. Zhruba od 17. storočia sa začala využívať ako základ aj múka. Pôvodne sa piekli (išlo teda o pečivo).[1] Na začiatku 19. storočia neboli knedle prílohou k mäsu, ale hlavným jedlom. Postupne vznikali rôzne ich varianty, používala sa aj ryža, rôzne náplne a tvary. Vznikali aj typické národné pokrmy, napr. známa sviečková, segedínsky guľáš či vepřo knedlo zelo.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Tradičná parená knedľa z domácej kuchyne strednej Európy sa vytvára z hladkej múky, vody, soli a ďalších ingrediencií, ako sú droždie či vajcia. Po zmiešaní sa cesto nechá vykysnúť, aby získalo objem. Následne sa z neho formujú valce či gule, ktoré sa následne v pare pripravujú nad vriacou vodou, vďaka čomu dostanú svoju charakteristickú konzistenciu a chuť.

Knedľa ako dezert[upraviť | upraviť zdroj]

V rôznych kultúrnych tradíciách sa domáca parená knedľa často podáva aj ako sladká pochúťka. Môže byť naplnená ovocím, posypaná cukrom či podávaná s džemom alebo šľahačkou.

Referencie

  1. HRDINOVÁ, Radka. Knedlíková historie [online]. ihned.cz, 2013-03-06, [cit. 2019-04-27]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Knedľa

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Knedlík na českej Wikipédii.