Kobeliarovský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kobeliarovský potok v obci Nižná Slaná

Kobeliarovský potok je potok v Gemeri, na území okresu Rožňava.[1] Je to pravostranný prítok Slanej, meria 6,3 km a je tokom IV. rádu.

Preteká Revúckou vrchovinou, podcelkom Dobšinské predhorie[2], kde pramení na západných svahoch Bučiny (857,4 m n. m.), v lokalite Vargove lúčky, v nadmorskej výške okolo 700 m n. m. Najprv tečie na krátkom úseku na juh, priberá dva prítoky zo strání Bučiny, ďalej pravostranný prítok spod sedla Podježovec (608 m n. m.) a stáča sa na juhovýchod. Preteká obcou Kobeliarovo, tu priberá prítok z oblasti Dielikov sprava a pokračuje okolo osady Kobeliarovský mlyn. Na dolnom toku vteká do intravilánu obce Nižná Slaná, opäť z pravej strany priberá potok zo Štítnickej doliny a za obcou sa v nadmorskej výške okolo 350 m n. m. vlieva do Slanej.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-03-01]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-03-01]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-03-01]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]