Kolagén

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kolagénové vlákna typu I v transmisnom elektrónovom mikroskope
Model kryštálovej štruktúry trojitej závitnice kolagénu Pro-Pro-Gly103

Kolagén je skleroproteín, extracelulárna, vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív. Tvorí 25 – 30 % všetkých proteínov v tele cicavcov a je zložkou medzibunkovej hmoty v podobe kolagénových vláken. V súčasnosti poznáme najmenej 27 rozdielnych typov kolagénov, označujú sa I – XXVII.

Kolagén je dôležitý pri vytváraní štrukturálneho skeletu pre bunky, tkanivá a orgány. Keby nebolo kolagénu, naše telo by sa doslova "rozpadlo". Kolagén totiž dodáva ľudskej pokožke pevnosť, odolnosť a je tiež zodpovedný za jej hladký, mladistvý a zdravý vzhľad. Kolagén to dokáže vďaka tomu, že má jedinečnú štruktúru v podobe troch proteínových reťazcov, ktoré sú stočené do silnej špirály. Jej pevnosť v ťahu je silnejšia ako oceľ a vďaka tejto pevnosti podporuje aj ďalšie tkanivá a orgány a spája tieto štruktúry s kosťami.

Kolagén tvorí až 75 % našej pokožky a jeho dostatok alebo nedostatok viditeľne ovplyvňuje jej vzhľad. V prípade nedostatku kolagénu dochádza k výskytu vrások a vzhľadu starnúcej pleti. Doplnenie alebo obnova kolagénu v tele sa preto stala témou aj pre kozmetický priemysel, ktorý sa snaží rôznymi prípravkami zabezpečiť znovuobnovenie tvorby kolagénu v pokožke.

Syntéza kolagénu prebieha nepretržite počas celého nášho života s cieľom opraviť a nahradiť poškodené kolagénové tkanivo alebo vybudovať nové bunkové štruktúry. Degradácia a recyklácia starého alebo poškodeného kolagénu je zdravý a prirodzený proces, ktorý sa používa na vytváranie bielkovinových fragmentov potrebných na budovanie nových bunkových štruktúr, napríklad v procese hojenia. So zvyšujúcim sa vekom klesá hladina kolagénu v dôsledku poklesu jeho produkcie a zvýšenia degradácie.

Ako je možné podporiť syntézu nového kolagénu?

- Vitamín C preukázateľne zvyšuje tvorbu kolagénu a je nevyhnutný kofaktor pri syntéze kolagénu.

- Ďalším spôsobom podpory syntézy kolagénu je používanie chemických exfoliantov, ako sú alfahydroxykyseliny a polyhydroxykyseliny, ktoré rozbíjajú väzby medzi bunkami rohovej vrstvy a odlupujú odumretú pokožku.

- Ďalším spôsobom podpory syntézy kolagénu je doplnenie peptidov stimulujúcich kolagén.

Typy kolagénov[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti poznáme najmenej 27 rozdielnych typov kolagénov, označujú sa I – XXVII.

Najdôležitejší je kolagén typu I, II, III, IV a V.

Najrozšírenejší je typ I, predstavuje 90 % kolagénu v organizmoch. Je prítomný v pokožke, šľachách, kostiach a zuboch.

Typ II sa vyskytuje v chrupavkách.

Typ III je kolagén embryonálneho vývoja, neskôr je nahradený typom I.

Typ IV sa vyskytuje v bazálnej membráne epitelov.

Kolagén typu V je charakteristický pre stenu krvných ciev.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kolagén
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Kolagén

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kolagen na českej Wikipédii. Ďalšie informácie boli získané z Ja2.sk (link na zdroj sa nachádza v externých odkazoch).