Kolohousenka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kolohousenka

Základná charakteristika
Posádka 2 muži (veliteľ, vodič)
Dĺžka
Šírka
Výška
Hmotnosť 10 000 kg
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie max. 14 mm
Hlavná zbraň kanón 37mm Škoda Pechotné delo L/27
Sekundárne zbrane
Pohon a pohyb
Pohon Benzínový Škoda WD-70
70 koní
Odpruženie
Max. rýchlosť 25 km/h pri kvalitnej ceste, v teréne 18 km/h
Pomer výkon/hmotnosť
Dojazd
Priechodnosť

Kolohousenka bol prvý česko-slovenský tank, ktorý vyrábala firma Škoda v polovici dvadsiatych rokov 20. storočia v troch variantoch. Bol vyvezený aj do zahraničia a v službe bol do roku 1930.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1923 Česko-Slovensko zakúpilo plány od nemeckého dizajnéra ing. Heinricha Vollmera, ktorý vo svojom systéme kombinoval kolesový podvozok s pásovým. Kolesový podvozok sa mohol spúšťať a dvíhať, čo zaručovalo vozidlu optimálny výkon pri pohyboch na cestných komunikáciách, ako aj v teréne. Pásy pochádzali z traktora Hanomag WD-50. Vozidlo potrebovalo asi 15 minút na prechod z kolesového pohonu na pásový.
Práva na výrobu získali tri spoločnosti a za krátko sa vyrobili prvé dva prototypy rady Kolohousenka pod označením KH-50. Stroje boli zo začiatku koncipované ako samohybné delá, avšak skúšky neboli uspokojivé. Prototypy sa za krátko začali kaziť a preto boli upravené a vybavené otočnou vežou s kanónom kalibru 37 mm. Neskôr bol vyvinutý nový variant s dvomi ťažkými guľometmi, ktorý dostala armáda pod označením KH-60. Tieto stroje boli vyvezené aj do Sovietskeho zväzu a Talianska. Existovali aj plány na vybavenie stroja kanónom kalibru 75 mm. Poslednou verziou bol KH-70 vybavený 47 mm rýchlopalným kanónom. Kolohousenky následne slúžili v armáde až do roku 1930, kedy boli vyradené.

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

  • KH-50 - prvý prototyp. Boli vyrobené dva kusy.
  • KH-60 - Vyrobených 5 prototypov, z toho 3 exportné.
  • KH-70 - Boli vyrobené 2 stroje, z toho jeden bol exportovaný do Talianska

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]