Kolonáda Maxima Gorkého

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kolonáda Maxima Gorkého

Kolonáda Maxima Gorkého alebo tiež Hlavní lázeňská kolonáda (nemecky Kreuzbrunnen-Kolonnade) je jedna z hlavných dominánt Mariánských Lázní.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Táto neobaroková liatinová kolonáda postavená v rokoch 18881889 podľa projektu architektov Mikscha a Niedzielského bola odliata v železiarňach Blansko a zmontovaná miesto pôvodnej uzavretej promenády. Unikátna liatinová konštrukcia prežila i vojnové obdoba. Hlavne za druhej svetovej vojny hrozila jej demontáž a použitie na výrobu zbraní. Nešťastné obdobie ale prečkala v celkom dobrom stave. V povojnovej dobe ale neprešla stavba žiadnou rekonštrukciou. V roku 1951, kedy sa Mariánské Lázně vrátili k návšteve Maxima Gorkého a spomenuli tohto hosťa uprostred sezóny, dostala kolonáda názov Kolonáda Maxima Gorkého. Prvej rekonštrukcie sa však konštrukcia kolonády dočkala až v roku 1976, kedy bola odsúhlasená vtedajším Mestským národným výborom. V roku 1981 bol otvorený priestor kolonády s reštaurovaným kazetovým stropom a nástropnými freskami od akademického maliara Josefa Vyleťala z roku 1979. Rekonštrukcia bola dokončená a kolonáda slávnostne otvorená v roku 1986.

Kolonáda spolu s pavilónom Krížového prameňa a pavilónom Rudolfovho a Karolíninho prameňa tvorí hlavnú kúpeľnú promenádu ktorej súčasťou je i slávna Spievajúca fontána.

V roku 2010 sa Kolonáda Maxima Gorkého stala národnou kultúrnou pamiatkou.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kolonáda Maxima Gorkého na českej Wikipédii.