Zoznam národných kultúrnych pamiatok Českej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam národných kultúrnych pamiatok Českej republiky.

Aktuálne pamiatky[upraviť | upraviť kód]

Číslo Sídlo Pamiatka Okres Vyhlásená Obrázok
101 Praha 1 - Hradčany Pražský hrad Praha 1962 Prag Hradschin.jpg
102 Praha 1 - Hradčany České korunovačné klenoty Praha 1962 CZ-Prag-hrad-koenigsp-kronjuw.jpg
103 Praha 1 - Staré Mesto Kostol Matky Božej pred Týnom Praha 1962 Prague 01.jpg
104 Praha 1 - Staré Mesto palác Kinských Praha 1962 Haus zur steinernen Glocke UND Palais Kinsky.jpg
105 Praha 1 - Staré Mesto Staromestská radnica Praha 1962 Prague 2006-11 012.jpg
106 Praha 1 - Staré Mesto Betlehemská kaplnka Praha 1962 Betlemska kaple.jpg
107 Praha 1 - Staré Mesto Stavovské divadlo Praha 1962 Stavovské divadlo večer.JPG
108 Praha 1 - Staré Mesto Karolov most Praha 1962 Praha 2005-09-20 karlův most.jpg
109 Praha 1 - Staré Mesto Karolinum Praha 1962 Praha, Staré Město, Univerzita Karlova II EX.JPG
110 Praha 1 - Nové Mesto Novomestská radnica Praha 1962 New town City Hall Prague.jpg
111 Praha 1 - Nové Mesto Národné divadlo Praha 1962 Prague 07-2016 View from Petrinska Tower img4.jpg
112 Praha 1 - Nové Mesto Národné múzeum Praha 1962 MuzeumNarodowenaPlacuWaclawa.JPG
113 Praha 2 - Vyšehrad Vyšehrad Praha 1962 Tabor Gate Vysehrad Prague CZ 763.jpg
114 Praha 3 - Žižkov Národný pamätník na Vítkove s hrobom neznámeho vojaka Praha 1962 Praha, Vítkov, památník.JPG
115 Praha 6 - Liboc Letohrádok Hvězda s oborou na Bielej Hore Praha 1962 LetohradekHvezda2.jpg
116 Karlštejn hrad Karlštejn okres Beroun 1962 CastleKarlstein.jpg
117 Lidice areál starých Lidic okres Kladno 1962 Lidice CZ overall view from north.JPG
118 Zákolany - Kováry slovanské hradisko Budeč okres Kladno 1962 Kostel sv. Petra a Pavla.jpg
119 Kutná Hora Vlašský dvor okres Kutná Hora 1962 Wloski-dwor.jpg
120 Černé Budy Sázavský kláštor okres Benešov 1962 Sázavský Klášter.jpg
121 Sezimovo Ústí zrúcanina hradu Kozí hrádek okres Tábor 1962 Kozi Hradek 2005-1.jpg
122 Tábor Stará radnica okres Tábor 1962 Tábor - stará radnice.jpg
123 Tábor hrad Kotnov s Bechyňskou bránou okres Tábor 1962 Tabor2.JPG
124 Přimda zrúcanina hradu Přimda okres Tachov 1962 Burg Primda Gesamtansicht.jpg
125 Mnetěš hora Říp s rotundou sv. Juraja okres Litoměřice 1962 Rip rotunda sv Jiri 2.jpg
126 Terezín Malá pevnosť a Národný cintorín okres Litoměřice 1962 KT Terezín, vstup.jpg
127 Stadice Kráľovské pole s pomníkom Přemysla Oráča okres Ústí nad Labem 1962 Pomník Přemysla Oráče.jpg
128 Litomyšl Zámok Litomyšl okres Svitavy 1962 Litomyšl, Schloss.jpg
129 Brno hrad a pevnosť Špilberk okres Brno-město 1962 Špilberk.jpg
130 Mikulčice veľkomoravská sídelná aglomerácia Mikulčice-Valy okres Hodonín 1962 Mikulčice-Valy 1.JPG
131 Znojmo Znojemská hradná rotunda okres Znojmo 1962 ZnojmoRotundaKateriny.jpg
132 Fulnek Bratský zbor okres Nový Jičín 1962 Bratrský sbor ve Fulneku, sborová. Čelní pohled.JPG
133 Olomouc areál Přemyslovského hradu okres Olomouc 1962 Arcidiecezni muzeum celek.jpg
134 Staré Město, Modrá súbor pamiatok veľkomoravskej sídelnej aglomerácie okres Uherské Hradiště 1969 Archeoskanzen Modrá - pec.jpg
135 České Budějovice Konská dráha České Budějovice - Linz okres České Budějovice 1971 České Budějovice, Mánesova, Muzeum koněspřežky.JPG
136 Praha 1 - Staré Město Kláštor svätej Anežky Českej Praha 1978 Praha, Štefánikův most, Anežský klášter small.jpg
137 Praha 2 - Nové Město Emauzský kláštor Praha 1978 Emauzy.jpg
138 Praha 3 - Žižkov čestné pohrebiská na Olšanoch Praha 1978 Olšanské hřbitovy, pohřebiště vojáků ze zemí Commonwealthu.jpg
139 Praha 8 - Kobylisy Pamätník protifašistického odboja Praha 1978 Kobyl strel4.jpg
140 Roztoky - Žalov Přemyslovské hradisko Levý Hradec okres Praha-západ 1978 Levy Hradec CZ fortification.JPG
141 Borovany - Trocnov rodný dvorec Jána Žižku okres České Budějovice 1978 Court of Zizka.jpg
142 Zvíkovské Podhradí Hrad Zvíkov okres Písek 1978 Hrad.Zvíkov.jpeg
143 Husinec rodný dom Majstra Jána Husa okres Prachatice 1978 Husinec Jans home.jpg
144 Rabí zrúcanina hradu Rabí okres Klatovy 1978 View of the Rabí Castle (2) 2.JPG
145 Starý Plzenec slovanské Hradisko Hůrka okres Plzeň-město 1978 Stary Plzenec CZ Rotunda of St Peter from NE 622.jpg
146 Bezděz hrad Bezděz okres Česká Lípa 1978 Bezdez.jpg
147 Osek pomník obetiam katastrofy v bani Nelson okres Teplice 1978 Dux Denkmal der Toten des Grubenunglücks von 1934.jpg
148 Havlíčkova Borová rodný dom Karla Havlíčka Borovského okres Havlíčkův Brod 1978 Rodny domek Karla Havlicka Borovskeho.jpg
149 Miřetice pietne územie Ležákov okres Chrudim 1978 Lezaky-hrobodum c.p.26.jpg
150 Ratibořice Babičkino údolie so zámkom okres Náchod 1978 Babiččino údolí, památník Babičky, detail.jpg
151 Pardubice pietne územie Zámoček okres Pardubice 1978 Pardubicky Zamecek 06.JPG
152 Brno Kounicove vysokoškolské internáty s pamätníkom Víťazstva nad fašizmom okres Brno-město 1978 Brno-Žabovřesky - Kaunicovy studentské koleje.jpg
153 Drnovice Pamätník odboja v Ploštine okres Zlín 1978 Ploština.jpg
154 Morávka Pamätník partizánskeho hnutia "Nočný prechod" okres Frýdek-Místek 1978 Morávka, Noční přechod (4).JPG
155 Hodslavice rodný dom Františka Palackého okres Nový Jičín 1978 Hodslavice08.JPG
156 Javoříčko Pamätník obetí II. svetovej vojny okres Olomouc 1978 Památník Javoříčko.jpg
157 Ostrava Pamätník Červenej armády - mauzoleum okres Ostrava-město 1978 Pam RA Ostrava 01.JPG
158 Praha 6 - Hradčany Archív Českej koruny Praha 1988
159 Praha 1 - Staré Město Dom umelcov Rudolfinum Praha 1989 Praha Rudolfinum front.jpg
160 Praha 1 - Staré Město Obecný dom hl. mesta Prahy a Prašná brána Praha 1989 Obecní dům noc 3.jpg
161 Praha 1 - Nové Město Petschkov palác, čp. 929 Praha 1989 Petschkuv palac.jpg
162 Praha 1 - Hradčany Premonštrátsky kláštor na Strahove Praha 1989 Praha Strahovsky klaster.jpg
163 Praha 4 - Točná hradisko a keltské oppidum Závist Praha 1989 Hradiste nad Zavisti CZ 01.jpg
164 Libice nad Cidlinou slovanské hradisko Slavníkovcov okres Nymburk 1989 Libické hradiště - příkop.jpg
165 Křivoklát hrad Křivoklát okres Rakovník 1989 Krivoklat castle Czech Republic.JPG
166 Český Krumlov hrad a zámok v Českom Krumlove okres Český Krumlov 1989 KrumlovCastle1.jpg
167 Písek kamenný most okres Písek 1989 Písek, Kamenný most a nábřeží.JPG
168 Stádlec most okres Tábor 1989 Stádleck most (3).JPG
169 Brno čestné pohrebisko na Ústrednom cintoríne okres Brno-město 1989 Brno, Central cemetery - výřez.jpg
170 Brno Petrov s katedrálou sv. Petra a Pavla okres Brno-město 1989 Brno, Petrov z Opuštěné.jpg
171 Havířov - Životice Pamätník obetiam nacistického teroru okres Karviná 1989 Životice, památník životické tragédie.JPG
172 Praha 6 - Břevnov Břevnovský kláštor benediktinov Praha 1991 Praha Břevnov monastery from SE DSCN0284.JPG
173 Praha 1 - Malá Strana sídlo Parlamentu Českej republiky, mj. Šternberský palác, Tomáškov palác, Valdštejnský palác, Kolovratský palác, Malý Fürstenberský palác, Thunovský palác Praha 1992 Valdstejnsky Palace garden autumn.jpg
174 Praha 1 - Staré Město Staromestské námestie Praha 1995 Prague 07-2016 View from Old Town Hall Tower img3.jpg
175 Praha 1 - Staré Město Klementinum Praha 1995 Klementinum, východní vchod.jpg
176 Praha 1 - Nové Město Pomník svätého Václava Praha 1995 Prag Wenzelsplatz Wenzelsdenkmal Nationalmuseum bei Nacht.jpg
178 Praha 1 - Malá Strana kostol sv. Mikuláša Praha 1995 Chram sv Mikulase z upati Petrina.jpg
179 Praha 1 - Josefov Staronová synagóga Praha 1995 Praha Staronova Synagoga.jpg
180 Praha 1 - Josefov Starý židovský cintorín Praha 1995 Praha Jewish Cemetery 2003.jpg
181 Praha 5 - Zbraslav Zbraslavský kláštor Praha 1995 Zbraslav10.jpg
182 Praha 6 - Liboc Šárecké hradisko Praha 1995 PR Divoká Šárka - slovanské hradiště Divoká Šárka na Džbánu.jpg
183 Praha 6 - Střešovice Villa Müller od Adolfa Loose Praha 1995 Villa Muller 071.jpg
184 Kolín areál chrámu sv. Bartolomeja okres Kolín 1995 Kolin Bartolomej2.JPG
185 Kouřim mestské opevnenie okres Kolín 1995 Kouřim, Pražská brána, od města.jpg
186 Kutná Hora areál chrámu sv. Barbory okres Kutná Hora 1995 KUTNA HORA (js) 11.jpg
187 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Praha-východ 1995 Stará Boleslav, Nanebevzetí Panny Marie Church.jpg
188 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav areál Baziliky sv. Václava a kostola sv. Klementa okres Praha-východ 1995 BazilikasvVaclavasb.jpg
189 Příbram areál chrámu Panny Márie (Svatá Hora) okres Příbram 1995 Příbram-Svata Hora-areal.jpg
190 Český Krumlov kostol sv. Víta okres Český Krumlov 1995 KrumlovKostel.jpg
191 Kájov areál kostola Nanebovzatia Panny Márie okres Český Krumlov 1995 Gojau-2007-07-05-KostelOdSV.JPG
192 Vyšší Brod areál cisterciánskeho kláštora okres Český Krumlov 1995 Vyšší Brod, klášter, pohled přes rybník (01).jpg
193 Zlatá Koruna bývalý cisterciánsky kláštor s kostolom Panny Márie okres Český Krumlov 1995 Zlatá Koruna - křížová chodba.jpg
194 Jindřichův Hradec areál zámku okres Jindřichův Hradec 1995 Jindřichův Hradec-zámek.jpg
195 Třeboň areál kláštora augustiniánov s kostolom Panny Márie Kráľovnej a sv. Jiljí okres Jindřichův Hradec 1995 Třeboň, kostel svatého Jiljí.JPG
196 Strakonice areál hradu Strakonice okres Strakonice 1995 Strakonice-casle-Rumpal.JPG
197 Horšovský Týn areál zámku okres Domažlice 1995 Horsovskytyn park.jpg
198 Bečov nad Teplou areál hradu a zámku okres Karlovy Vary 1995 Zámek Bečov.jpg
199 Plzeň katedrála sv. Bartolomeja okres Plzeň-město 1995 Katedrála sv.Bartolomeja.jpg
200 Plasy areál kláštora okres Plzeň-sever 1995 Plasy aerial.jpg
201 Bezemín slovanské hradisko a mohylové pohrebisko okres Tachov 1995
202 Kladruby areál benediktinského kláštora okres Tachov 1995 Kladruby5.JPG
203 Okrouhlé Hradiště hradisko Hradišťský kopec okres Tachov 1995
204 Kadaň areál františkánského kláštora okres Chomutov 1995 Kadaň, františkánský klášter (3).jpg
205 Sychrov areál zámku okres Liberec 1995 Sychrov castle in 2007 - 14.JPG
206 Louny kostol sv. Mikuláša okres Louny 1995 Louny01.jpg
207 Osek areál kláštora v Oseku okres Teplice 1995 Kloster Ossegg.jpg
208 Hradec Králové Múzeum východných Čiech okres Hradec Králové 1995 Hradec Králové - Muzeum Východních Čech.jpg
209 Smiřice kaplnka Troch kráľov okres Hradec Králové 1995 Kaple Zjevení Páně ve Smiřicích.jpg
210 Broumov Benediktinský kláštor a kostol sv. Vojtecha okres Náchod 1995 Broumov, klášter, dvůr 06.jpg
211 Dobrošov súbor pevnostného systému Dobrošov okres Náchod 1995 N-S 75.JPG
212 Opočno areál zámku okres Rychnov nad Kněžnou 1995 Opočno - zámecké nádvoří.jpg
213 Kuks areál hospitalu okres Trutnov 1995 Zámek - hospital Kuks.jpg
214 Brno kostol sv. Jakuba Väčšieho okres Brno-město 1995 Church of Saint James Brno Night.JPG
215 Brno vila Tugendhat okres Brno-město 1995 Vila Tugendhat.jpg
216 Lednice areál zámku okres Břeclav 1995 Zámek Lednice.jpg
217 Valtice areál zámku okres Břeclav 1995 Valtice castle courtyard.JPG
218 Telč areál zámku okres Jihlava 1995 Telč, zámek, věž 01.jpg
219 Kroměříž areál zámku s Podzámeckou a Květnou záhradou okres Kroměříž 1995 Kromeriz - zamek.JPG
220 Slup vodný mlýn okres Znojmo 1995 De- Slup, Mühle, Räder.jpg
221 Žďár nad Sázavou pútnicky kostol na Zelenej Hore okres Žďár nad Sázavou 1995 Church of St John of Nepomuk at Zelená hora CZ.jpg
222 Nedvědice areál hradu Pernštejn okres Brno-venkov 1995 Hrad Pernštejn.jpg
223 Olomouc Kláštor Hradisko okres Olomouc 1995 Klaster Hradisko-2.jpg
224 Olomouc kostol sv. Mórica okres Olomouc 1995 Chram svateho Morice.jpg
225 Olomouc súbor barokových fontán a stĺpov (Stĺp Najsvätejšej Trojice, Mariánsky stĺp) okres Olomouc 1995 Olmütz hauptplatz.JPG
226 Opava kaplnka sv. Kríža okres Opava 1995 Opava, kaple svatého Kříže (1).jpg
227 Opava Konkatedrála Nanebovzatia Panny Márie okres Opava 1995 Opava - katedrála Nanebevzetí Panny Marie.jpg
228 Ostrava 2 areál kamenouhoľných baní Michal okres Ostrava-město 1995 Dul Michal 42.jpg
229 Velké Losiny areál zámku okres Šumperk 1995 Velke Losiny chateau 1.jpg
230 Prostřední Bečva areál Pustevní okres Vsetín 1995 Libušín chalet in Pustevny in winter (CZE).jpg
231 Rožnov pod Radhoštěm Valašské múzeum v prírode okres Vsetín 1995 Skanzen Valašská dědina - usedlosti z Nového Hrozenkova.jpg
MVČR Brno Moravské zemské desky okres Brno-město 1998
233 Osvětimany Hradisko svätého Klementa okres Uherské Hradiště 1999 Valy - sv. Kliment.jpg
234 Čečovice kostol sv. Mikuláša okres Domažlice 1999 Čečovice - kostel sv. Mikuláše.jpg
235 Třebechovice pod Orebem Třebechovický betlehem okres Hradec Králové 1999 TBetlem ca1936.jpg
236 Bouzov Hrad Bouzov okres Olomouc 1999 Bouzov, hrad (05).jpg
MVČR Třeboň Archívna zbierka Historica Třeboň okres Jindřichův Hradec 2000
237 Benešov Zámok Konopiště okres Benešov 2001 Blick auf Schloss Konopiste.jpg
238 Hořovice nový zámok okres Beroun 2001 Novy zamek park.jpg
239 Točník zrúcaniny hradov Žebrák a Točník okres Beroun 2001 Burg Tocnik 01.JPG
240 Svatý Mikuláš Zámok Kačina okres Kutná Hora 2001 Průčelí zámku Kačina z parku.jpg
241 Žleby Zámok Žleby okres Kutná Hora 2001 Zámek Žleby1.jpg
242 Kokořín, Kokořínský důl hrad Kokořín okres Mělník 2001 Kokorin letecky pohled.jpg
243 Veltrusy zámok Veltrusy okres Mělník 2001 Veltrusy chateau CZ 245.jpg
244 Mnichovo Hradiště Zámok Mnichovo Hradiště okres Mladá Boleslav 2001 Zámek Mnichovo Hradiště (00).jpg
245 Březnice Zámok Březnice okres Příbram 2001 Breznice PB CZ chateau 598a.jpg
246 Hluboká nad Vltavou Zámok Hluboká so zámkom Ohrada okres České Budějovice 2001 Hluboka castle.jpg
247 Nové Hrady hrad Nové Hrady okres České Budějovice 2001 NH hrad 5.jpg
248 Rožmberk nad Vltavou hrad Rožmberk nad Vltavou okres Český Krumlov 2001 Rozmberk vltava.JPG
249 Červená Lhota Zámok Červená Lhota okres Jindřichův Hradec 2001 Cervena Lhota, Czech Republic.jpg
250 Dačice Zámok Dačice okres Jindřichův Hradec 2001 Dacice chateau.jpg
251 Třeboň a Domanín Zámok Třeboň so Schwarzenberskou hrobkou okres Jindřichův Hradec 2001 Tř zámek 1.jpg
252 Petrův Dvůr zámok Kratochvíle okres Prachatice 2001 Kratochvíle.de.antaŭe1.JPG
253 Švihov hrad Švihov okres Klatovy 2001 Svihov od jihu.jpg
254 Velhartice zrúcanina hradu Velhartice okres Klatovy 2001 Hradvelhartice.jpg
255 Šťáhlavy zámok Kozel okres Plzeň-město 2001 Zamek Kozel.jpg
256 Manětín zámok Manětín okres Plzeň-sever 2001 Manetin zamek.JPG
257 Lázně Kynžvart zámok Kynžvart okres Cheb 2001 Zámek Kynžvart.jpg
258 Benešov nad Ploučnicí zámok Benešov nad Ploučnicí okres Děčín 2001 Zámek Horní a Dolní Benešov nad Ploučnicí, Zámecká, nám. Míru 47, Benešov nad Ploučnicí.JPG
259 Libochovice zámok Libochovice okres Litoměřice 2001 Libochovice.JPG
260 Ploskovice zámok Ploskovice okres Litoměřice 2001 Ploskovice zámek 5.jpg
261 Krásný Dvůr zámok Krásný Dvůr okres Louny 2001 Krasnydvur.JPG
262 Duchcov zámok Duchcov okres Teplice 2001 Back side of Duchcov Castle.JPG
263 Lvová zámok Lemberk okres Liberec 2001 Schloss Lemberk.jpg
264 Zákupy zámok Zákupy s hospodářským dvorem okres Česká Lípa 2001/2010 Zámek v Zákupech.JPG
265 Frýdlant zámok Frýdlant okres Liberec 2001 Frydlant2 (js).jpg
266 Daliměřice Hrubý Rohozec okres Semily 2001 Hrubý Rohozec.jpg
267 Troskovice zrúcanina hradu Trosky okres Semily 2001 Trosky002.jpg
268 Hrádek zámok Hrádek u Nechanic okres Hradec Králové 2001 Hrádek u Nechanic castle whole.jpg
269 Náchod zámok Náchod okres Náchod 2001 Castle of Náchod telephoto 01.jpg
270 Stanovice Betlehem v Novom lese pri Kukse okres Trutnov 2001 Braun Novy les02.jpg
271 Slatiňany zámok Slatiňany okres Chrudim 2001 Slatinany CZ castle from E 0298.jpg
272 Kladruby nad Labem Národný hrebčín Kladruby nad Labem okres Pardubice 2001 Kladruby 1.jpg
273 Ráby zrúcanina hradu Kunětická Hora okres Pardubice 2001 Kunětická hora - Pohled od hradeb.JPG
274 Lipnice nad Sázavou hrad Lipnice nad Sázavou okres Havlíčkův Brod 2001 Lipnice nad Sázavou.jpg
275 Jaroměřice nad Rokytnou zámok Jaroměřice nad Rokytnou okres Třebíč 2001 Jaromerice nR castle3.jpg
276 Náměšť nad Oslavou zámok Náměšť nad Oslavou okres Třebíč 2001 Namest nad Oslavou chataeu.jpg
277 Kunštát zámok Kunštát okres Blansko 2001 Kunštát 1888.jpg
278 Lysice zámok Lysice okres Blansko 2001 Zámek v Lysicích.jpg
279 Rájec zámok Rájec nad Svitavou okres Blansko 2001 Zámek Rájec-Jestřebí 2.JPG
280 Milotice zámok Milotice okres Hodonín 2001 Milotice01.jpg
281 Bučovice zámok Bučovice okres Vyškov 2001 Státní zámek Bučovice.JPG
282 Bítov hrad Bítov okres Znojmo 2001 Hrad bitov severni kridlo.JPG
283 Uherčice zámok Uherčice okres Znojmo 2001 Ungarschitz-2008-09-03-VychodniPruceliZamku.JPG
284 Vranov nad Dyjí a Lukov zámok Vranov nad Dyjí so zrúcaninou hradu Nový Hrádek okres Znojmo 2001 Vranov nad Dyji Castle CZ 873.jpg
285 Javorník zámok Jánský Vrch okres Jeseník 2001 Javornik Jánský Vrch2 12.06.09 p.jpg
286 Šternberk hrad Šternberk okres Olomouc 2001 Sternberk hrad 1.jpg
287 Velké Losiny Papiereň Velké Losiny okres Šumperk 2001 Papírna, V. Losiny.JPG
288 Bruntál zámok Bruntál okres Bruntál 2001 Zámek Bruntál.jpg
289 Hradec nad Moravicí zámok Hradec nad Moravicí okres Opava 2001 Hradec nad Morawicą - Czerwony Zamek 01.jpg
290 Buchlovice hrad Buchlov okres Uherské Hradiště 2001 The Buchlov Castle.jpg
291 Buchlovice zámok Buchlovice okres Uherské Hradiště 2001 Zamek Buchlovice - nádvoří s kašnou.JPG
292 Vizovice zámok Vizovice okres Zlín 2001 Vizovice 37.jpg
293 Rožmberská rybníková sústava okres Jindřichův Hradec 2002 Rožmberk a Káňov.JPG
294 Třebíč kláštor s kostolom sv. Prokopa okres Třebíč 2002 Overview of Basilica of Saint Procopius in Třebíč, Třebíč District.jpg
295 Třebíč starý židovský cintorín okres Třebíč 2002 Trebic podklasteri jewish cemetery.jpg
296 Ostrava, Vítkovice baňa Hlubina a vysoké pece a koksovňa Vítkovických železiarní okres Ostrava-město 2002 20050124 Vitkovice blast furnace.jpg
297 Liberec horský hotel a televízny vysielač Ještěd okres Liberec 2006 Jested.jpg
298 Súbor movitých archeologických nálezov z hradiska Mikulčice z obdobia Veľkej Moravy okres Hodonín 2006
299 Praha Vyšehradský kódex Praha 2006 SvVaclav kodexvysehradsky.jpg
300 Praha Pasionál abatyše Kunhuty Praha 2006 Pasional.jpg
301 Praha Velislavova biblia Praha 2006 BibleVel1.jpg
302 Plzeň Súbor gotických sôch z obdobia krásneho slohu v českých zemiach okres Plzeň-město 2006 Svatá Kateřina z Jihlavy.JPG
303 Praha 1 - Hradčany Súbor zvonov a cimbálov chrámu sv. Víta v Prahe Praha 2006 Zikmund bell.jpg
304 Praha Súbor barokových oltárnych obrazov Karola Škrétu a Petra Brandla Praha 2006 Brandl Elias.jpg
305 Lázně Kynžvart Kynžvartská daguerrotypia okres Cheb 2006 Daguerre kynzvart.jpg
306 Praha Súbor automobilov NW a Tatra v Národnom technickom múzeu (NW President, Tatra 11, Tatra 80, Tatra 77a, Tatra 87) Praha 2006 Tatra 80.jpg
307 Český Krumlov Pôvodné vybavenie barokového divadla v zámku Český Krumlov okres Český Krumlov 1989 Divadlo Krumlov.JPG
308 Bečov nad Teplou Relikviár svätého Maura, zámok Bečov nad Teplou okres Karlovy Vary 1995 Reliquary of St. Maurus - 2.JPG
309 Orlík nad Vltavou zámok Orlík okres Písek 2008 Orlík 9.jpg
310 Milevsko Premonštrátsky kláštor v Milevsku okres Písek 2008 Milevsko kostel sv Jilji.jpg
311 Hoslovice vodný mlyn Hoslovice okres Strakonice 2008 Vodní mlýn (Hoslovice), pohled od rybníka.JPG
312 Dolní Věstonice archeologické nálezisko Dolní Věstonice vrátane súboru najvýznamnejších nálezov okres Břeclav 2008 Prehistoric Times of Bohemia, Moravia and Slovakia - NM Prague 68.JPG
313 Slavkov u Brna zámok Slavkov u Brna okres Vyškov 2008 Slavkov-zamek.jpg
314 Křtiny pútnický kostol Mena Panny Márie okres Blansko 2008 Chrám Jména Panny Marie ve Křtinách vyfotografovaný od jihovýchodu.jpg
315 Teplá kláštor premonštrátov Teplá okres Cheb 2008 Kl Teplá 1.jpg
316 Čistá baňa Jeroným okres Sokolov 2008 Čistá důl Jeroným.jpg
317 Ostrov Červená veža smrti v strojárniach Škoda Ostrov okres Karlovy Vary 2008 Věž smrti.jpg
318 Nové Město nad Metují zámok Nové Město nad Metují okres Náchod 2008 NMM zamek z nam DSC00231.JPG
319 Sobotka zámok Humprecht okres Jičín 2008 Humprecht-letecky-pohled.jpg
320 Libošovice hrad Kost okres Jičín 2008 Kost-letecky-pohled.jpg
321 Broumov cintorínsky kostol Panny Márie okres Náchod 2008 Broumov1(js).jpg
322 Chotyně hrad Grabštejn okres Liberec 2008 Grabstejnlod.jpg
323 Jablonné v Podještědí kostol sv. Vavrinca a sv. Zdislavy okres Liberec 2008 Bazilika Svatého Vavřince.JPG
324 Slezská Ostrava Liskova vila okres Ostrava-město 2008 Listkova-vila-slezska-ostrava-1.jpg
325 Prostějov Národní dům okres Prostějov 2008 Národní dům, Prostějov.jpg
326 Třeština vodná elektráreň okres Šumperk 2008 TrestinaElektrarnaNKP.jpg
327 Polička radnica okres Svitavy 2008 Polička radnice.JPG
328 Přeštice kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Plzeň-jih 2008 Pschestitz Kirche3.JPG
329 Bolevec hospodársky dvor okres Plzeň-město 2008 Bolevec, usedlost čp.1.jpg
330 Vinec kostol sv. Mikuláša okres Mladá Boleslav 2008 VinecKostelZaver.jpg
331 Církvice kostol sv. Jakuba okres Kutná Hora 2008 Kostel sv Jakuba Cirkvice Jakub 1.jpg
332 Český Šternberk hrad Český Šternberk okres Benešov 2008 Cesky Sternberk noc 8838.JPG
333 Krásné Březno kostol sv. Floriána okres Ústí nad Labem 2008 Krásné Březno kostel sv. Floriána.JPG
334 Jihlava kostol sv. Jakuba Väčšieho okres Jihlava 2008 Jihlava St James church.jpg
335 Polná kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Jihlava 2008 Polná děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie.jpg
336 Velká Lhota evanjelický kostol okres Vsetín 2008 Vel Lh kostel01.JPG
337 Velehrad bazilika Nanebovzatia Panny Márie a svätého Cyrila a Metodeja okres Uherské Hradiště 2008 Velehrad - Basilica.jpg
338 Krnín poľnohospodárska usadlosť č. p. 3 okres Český Krumlov 2010 Krnin-2011-07-26-DumCislo3.JPG
339 Písek Zemský hrebčín okres Písek 2010 Písek Hřebčinec.JPG
340 Vimperk zámok Vimperk okres Prachatice 2010 Vimperk1.jpg
341 Brno hotel Avion okres Brno-město 2010

Hotel Avion, Brno (May 2008).JPG

342 Předklášteří kláštor cisterciánok Porta Coeli okres Brno-venkov 2010 Porta Coeli.jpg
343 Pavlov archeologické nálezisko Dolní Věstonice - Pavlov okres Břeclav 2010
344 Kuželov veterný mlyn okres Hodonín 2010 Větrný mlýn v Kuželově.JPG
345 Karlovy Vary Cisárske kúpele okres Karlovy Vary 2010 Kaiserbad - Bad I.JPG
346 Karlovy Vary kostol sv. Márie Magdalény okres Karlovy Vary 2010 St. Mary Magdalene's Church2 (Karlovy Vary) 2009-08-08.jpg
347 Mariánské Lázně Kolonáda Maxima Gorkého okres Cheb 2010 Mariánské lázně (Czech town) - colonnade.jpg
348 Úpice Drevenica okres Trutnov 2010 Dřevěnka.JPG
349 Bílá Třemešná priehrada Les Království okres Trutnov 2010 Les Království from air 2.jpg
351 Dolánky u Turnova Dlaskův statek okres Semily 2010 Dlaskuv statek zpredu.jpg
352 Krnov bývalá práčovňa s dielňou vzorkovne – dezinatúra vrátane strojného vybavenia v areáli továrne Alois Larisch okres Bruntál 2010 Krnov, textilní továrna A. Larisch a synové-Karnola (1).JPG
353 Olomouc vila Primavesi okres Olomouc 2010 The Primavesi Villa in Olomouc.JPG
354 Kočí kostol sv. Bartolomeja okres Chrudim 2010 Koci St Bartholomew Church 1869 Chalupa.jpg
355 Pardubice Pardubický zámok s opevnením okres Pardubice 2010 Pardubice - Pardubicky zamek navecer.JPG
356 Pardubice krematórium okres Pardubice 2010 Pce-krematorium1.jpg
357 Polička kostol sv. Jakuba Väčšieho s rodnou izbou Bohuslava Martinů okres Svitavy 2010 Policka kostel sv-Jakuba.JPG
358 Červené Poříčí zámok Červené Poříčí okres Klatovy 2010 Červené Poříčí (1).jpg
359 Chotěšov kláštor premonštrátiek okres Plzeň-jih 2010 Chotěšovský klášter.jpg
360 Dobřív vodný hámor okres Rokycany 2010 Vodní hamr Dobřív.jpg
361 Světce jazdiareň okres Tachov 2010 Tachov8.jpg
362 Praha 1-Staré Město Dům U Černé Matky Boží Praha 2010 U cerne matky bozi3.jpg
363 Praha 3-Vinohrady kostol Najsvätejšieho Srdca Pána Praha 2010 Kostel Nejsvětějšího srdce Páně1.jpg
364 Praha 6-Bubeneč čistiareň odpadových vôd Praha 2010 Bubenečská čistírna (03).jpg
365 Průhonice park a zámok okres Praha-západ 2010 Průhonice, zámecký park, prostranství u zámku.JPG
366 Most dekanský kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Most 2010 Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.JPG
367 Havlíčkův Brod Štáflova chalupa okres Havlíčkův Brod 2010 Štáflova chalupa.jpg
368 Želiv kláštor premonštrátov okres Pelhřimov 2010 Želivský klášter - Kostel Narození Panny Marie.jpg
369 Střílky barokový cintorín okres Kroměříž 2010 Barokní hřbitov Střílky - 1.jpg
370 Velké Karlovice fojtstvo okres Vsetín 2010 Fojtství (Velké Karlovice), Velké Karlovice 23.JPG
371 Vyšší Brod Závišov kríž okres Český Krumlov 2010 Zavis kriz.jpg
372 Adamov Zwettelský oltár okres Blansko 2010 Světelský oltář.jpg
373 Kopřivnice železničný motorový voz „Slovenská strela okres Nový Jičín 2010 M290.002.jpg
374 Praha zlomok latinského prekladu kroniky tak rečeného Dalimila Praha 2010 Dalimilova kronika parizsky fragment.jpg
375 Jihlava Přemyslovský krucifix okres Jihlava 2010 Přemyslovský-krucifix-(1330),-novodobá-replika.jpg
376 Příbram Súbor baníckych pamiatok v Březových Horách: okres Příbram 2014 Rudný důl Vojtěch - hornické muzeum.JPG
377 Stoječín Vodná píla v Penikove so strojovým vybavením okres Jindřichův Hradec 2014 Stoječín, Penikov, vodní pila, interiér 01.jpg
378 Bechyně Bechyňský most okres Tábor 2014 Most-bechyňská duha.jpg
379 Klatovy Zámok Týnec okres Klatovy 2014 Zámek Týnec u Klatov.JPG
380 - Súbor plavebných kanálov na Šumave: - 2014 Schwarzenbergscher Schwemmkanal.jpg
381 Jáchymov Jáchymovská mincovňa okres Karlovy Vary 2014 Joachimsthal-2007-09-04-Muzeum.JPG
382 Hřebečná Baňa Mauritius v Hřebečnej okres Karlovy Vary 2014
383 - Dlouhá stoka s Kladským a Novým rybníkom okres Cheb 2014 Dlouhá stoka2.jpg
384 Buřany Janatov mlyn v Buřanoch okres Semily 2014
385 Harrachov Brusiareň Harrachovskej sklárne so strojovým vybavením okres Semily 2014 Sklárna Harrachov.004.JPG
386 Telecí Usadlosť č.p. 16 v Telecí okres Svitavy 2014
387 Čistá Usadlosť č.p. 171 v Čisté pri Litomyšli okres Svitavy 2014
388 Pardubice Winternitzove automatické mlyny okres Pardubice 2014 Josef Gočár Winternitz Mills Pardubice 1911.JPG
389 Slavoňov Kostol sv. Jána Krstiteľa so zvonicou a márnicou okres Náchod 2014 Church of St. John the Baptist, Slavoňov, Czech Republic 3.jpg
390 Liberk kostel sv. Petra a Pavla so zvonicou a farou okres Rychnov nad Kněžnou 2014 Liberk2.JPG
391 Tasice sklárne okres Havlíčkův Brod 2014 Tasice - sklárna Jakub.jpg]
392 Pohleď Michalov statok okres Havlíčkův Brod 2014 Pohleď (4).jpg
393 Červená Řečice Zámok Červená Řečice okres Pelhřimov 2014 Letecký pohled na zámek Červená Řečice.jpg
394 Adamov železiarne Stará huť okres Blansko 2014 Stará huť u Adamova (12).JPG
395 Pavlov viničný dom č. p. 145/1 okres Břeclav 2014
396 Louka návesná zvonica okres Hodonín 2014 Louka HO kaplička.JPG |
397 Kučerov usadlosť č. p. 12 okres Vyškov 2014
398 Jasenná Mikuláštikovo fojtstvo okres Zlín 2014 Jasenná, fojtství.jpg
399 Bařice-Velké Těšany veterný mlyn okres Kroměříž 2014 Mlýn Velké Těšany.jpg
400 Karlovice kosárna okres Bruntál 2014 Karlovice muzeum.jpg
401 Praha 1-Hradčany Žlutický kancionál Praha 2016
402 Brno Madona z Veveří okres Brno-město 2016 Madona Veverska.jpg
403 Praha 7-Holešovice Astronomické hodiny Engelberta Seigeho Praha 2016
404 Praha 7-Holešovice Súbor dvou renesančních sextantov – sextant Josta Bürgiho, sextant Erasma Habermela Praha 2016
405 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Staroboleslavské palladium okres Praha-východ 2016
406 Tábor Oltárne krídla z Roudník okres Tábor 2016 Skrzydła Ołtarza z Rydnik.jpg
407 Vyšší Brod Vyšebrodský cyklus (požičaný do Prahy) okres Český Krumlov 2016 Master of the Vyšší Brod Altarpiece - Nativity - Google Art Project.jpg
408 Náchod Šlikovská šperkovnica okres Náchod 2016
409 Praha 8Střížkov, Ďáblice Ďáblický cintorín s čestným pohrebiskom popravených a umučených politických väzňov a príslušníkov druhého a tretieho odboja Praha 2017 Prague Střížkov Ďáblice-cemetery.jpg
410 Praha 8Karlín Invalidovňa Praha 2017 Invalidovna čelo 4.jpg
411 Praha 1Nové Město Palác Lucerna Praha 2017 Palác Lucerna Praha 01.JPG
412 Nymburk Krematórium okres Nymburk 2017 Drahelice K. KrematoriumJZ.jpg
413 Mladá Boleslav Stredná strojárenská priemyselná škola okres Mladá Boleslav 2017 Střední průmyslová śkola, Havlíčkova, Mladá Boleslav.jpg
414 Rakovník Sokolovňa okres Rakovník 2017 Rakovník sokolovna.jpg
415 Poděbrady Vodná elektráreň okres Nymburk 2017 Antonín Engel - Zdymadlo a vodní elektrárna v Poděbradech 2.jpg
416 Brandýs nad Labem Zámok Brandýs nad Labem okres Praha-východ 2017 Zámek Brandýs nad Labem, nad řekou 8, Brandýs nad Labem.JPG
417 Boží DarHorní Blatná Blatenský vodný kanál okres Karlovy Vary 2017 Blatensky vodni prikop2.jpg
418 Cheb Chebská falc okres Cheb 2017 Cheb hrad 4.jpg
419 Ústí nad Orlicí Mestské divadlo okres Ústí nad Orlicí 2017 ÚSTÍ NAD ORLICI - Roškotovo divadlo.JPG
420 Pardubice Železničné nádražie v Pardubiciach okres Pardubice 2017 Pardubice hlavní nádraží (by Pudelek).jpg
421 Jaroměř Mestské múzeum (Wenkeov obchodný dom) okres Hradec Králové 2017 Jaroměř Wenke department store.jpg
422 Brno Krematórium a kolumbárium na Ústrednom cintoríne okres Brno-město 2017 Brno, Crematorium.jpg
423 Znojmo Loucký kláštor okres Znojmo 2017 Znojmo (Znaim) - Loucký klášter (Klosterbruck).JPG
424 Opava Spoločenský dom (Obchodná a živnostenská komora) okres Opava 2017 Společenský dům - Městský dům kultury Petra Bezruče (Opava).JPG

Bývalé národné kultúrne pamiatky[upraviť | upraviť kód]

Niektoré objekty o status národnej kultúrnej pamiatky prišli. Týka sa to najmä pamätných miest robotníckeho hnutia, pričom tieto stavby sú naďalej často chránené ako kultúrne pamiatky. Praha

  • hostinec U Kaštanu
  • Ľudový dom
  • Národný dom v Karlíne
  • vila Tereza
Stredočeský kraj
Plzeňský kraj
  • spolkový robotnícky dom Peklo v Plzni
Ústecký kraj
  • pamätník hladového pochodu v Duchcove (premiestnený od viaduktu k zámockému parku)
  • pomník Rumburskej vzbury Nepokorený v Rumburku
Liberecký kraj
Pardubický kraj
kraj Vysočina
Juhomoravský kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam národních kulturních památek České republiky na českej Wikipédii.