Kostol svätého Mikuláša (Louny)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätého Mikuláša

Kostol svätého Mikuláša je rímskokatolícky farský kostol v Lounech.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o jedno z vrcholných diel českej neskorej gotiky. Bol postavený po požiari 25. marca 1517 na mieste pôvodného kostola hute kráľovského architekta Benedikta Rejta. Chrám bol dokončený v roku 1538. Je trojloďový, s krúženou klenbou, vonkajším oporným systémom a ihlanovou strechou.

Interiéru dominuje mohutný drevený vyrezávaný hlavný oltár. Ten vyrobil v rokoch 1701 – 1706 sochár Jeroným Kohl so svojim žiakom Františkom Preissom. Na konci 19. storočia bol kostol opravený pod vedením Josefa Mockera a Kamila Hilberta. Pri hlavnom oltári sa v tej dobe uvažovalo o jeho farebnom nátere, nakoniec ale zostal v pôvodnej podobe. Hlavný oltár pozostáva z najväčšej, strednej časti a dvoch postranných, menších „krídel“, opticky oddelených mohutnými skrutkovitými stĺpmi. V strede každej z týchto troch častí je maľba na drevenom podklade. Rezba je urobená do impozantných detailov, obsahuje desiatky postáv z biblických príbehov, anjelov a barokový dekor.

Dve z vysokých gotických vitráži s náboženskými motívmi darovali miestni občania začiatkom 20. storočia, ostatné vitráže majú decentnú, nefiguratívnu výplň.

Veža[upraviť | upraviť zdroj]

Veža chrámu je 60 m vysoká, stavebným materiálom je pieskovec. Vo vnútri veže je točité schodište s asi 180 schodmi. V jej vrchnej časti sú umiestnené dva asi 60 cm vysoké zvony.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kostel svatého Mikuláše (Louny) na českej Wikipédii.