Svatý Jan pod Skalou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svatý Jan pod Skalou
obec
Sv. Jan pod Skalou, celkový pohľad z vrchu
Štát Česko Česko
Kraj (NUTS 3) Stredočeský (CZ020)
Okres (LAU 1) Beroun (CZ0202)
Obec s rozš. pôs. Beroun
Poverená obec Beroun
Historická krajina Čechy
Nadmorská výška 233 m n. m.
Súradnice 49°58′09″S 14°08′02″V / 49,9691667°S 14,1338889°V / 49.9691667; 14.1338889
Rozloha 4,09 km² (409 ha)
Obyvateľstvo 175 (1. 1. 2014) [1]
Hustota 42,79 obyv./km²
Starosta Ing. Pavel Vokál
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 266 01
Miestne časti 3
Zákl. síd. jednotky 3
Katastrálne územie 1
LAU 2 (obec) CZ0202 531804
Adresa obecného
úradu
Svatý Jan pod Skalou čp. 11, 26601 Beroun
E-mailová adresa svjan@nextra.cz
Poloha obce v Česku
Poloha obce v Česku
Wikimedia Commons: Svatý Jan pod Skalou
Štatistika: ČSÚ
Webová stránka: www.svatyjan.cz
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Svatý Jan pod Skalou je obec v Stredočeskom kraji, okres Beroun, ktorá spoločne s Karlštejnom a starodávnym Tetínom patria medzi najzaujímavejšie turistické lokality okresu. Obec, ležiaca v nadmorskej výške 233 metrov nad morom má asi 132 (v roku 2006) obyvateľov a rozlohu 4,09 ha.

História obce[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1037.

Pamätihodnosti obce[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol sv. Jána Krstiteľa je baroková stavba s bohatou vnútornou výzdobou. Uprostred kostola stojí náhrobok sv. Ivana, kde je umiestnená schránka so svätcovými ostatkami. Kostol je prepojený so starým skalným kostolom – jaskyňou sv. Ivana. V časti skalného kostola je zachovaná prirodzená travertínová jaskyňa, zdobená pôvodnou kvapľovou výzdobou. Hneď vedľa kostola, pod oknom Ivanovej jaskyne, vyviera silný prameň liečivej vody, Prameň svätého Ivana.

V kostole sa nachádzajú jaskynné priestory, v ktorých podľa legendy žil a bol pochovaný v 9. storočí pustovník Ivan, syn polabského kniežaťa Gostimysla (skúmaním pozostatkov kostry potvrdilo, že kostra je tisíc rokov stará, že to bol muž, ktorý žil dlho vo vlhkom prostredí a živil sa vegetariánskou stravou). Miestnymi ľuďmi bol od začiatku považovaný za Svätého Ivana a prvého českého svätca (aj keď neoficiálne) ešte pred sv. Ludmilou a sv. Václavom.

Najkrajšia v Svatom Janovi je impozantná vápencová Svätojánska skalná stena, ktorá sa vypína do výšky 210 m nad okolitý terén a dominuje tak celému okoliu.

V obci je cintorín s kaplnkou postavenou v neogotickom slohu. V krypte kaplnky sa nachádza rodinná hrobka Bergerovcov. Kaplnku s rodinnou hrobkou nechal postaviť v rokoch 1847 – 1849 JUDr. Maxmilián Berger, predseda spolku pre postavenie Národného divadla v Prahe.

Svatým Janom preteká potok Loděnica, miestne nazývaný Kačák, ktorý na svojom toku k ústiu do Berounky preráža pod kopcom Třesina pri neďalekej obci Hostim vrstvy devónskych vápencov a vytvára pôsobivú skalnú stenu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Český statistický úřad – Počet obyvatel v obcích České republiky k 1. 1. 2014 (PDF; 504 KiB)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Mestá a obce okresu Beroun

BavoryněBerounBěštínBroumyBřezováBuboviceBykošBzováCerhoviceDrozdovFelbabkaHlásná TřebaňHořoviceHostomiceHředleHudliceHvozdecHýskovChaloupkyChlustinaChodouňChrusteniceChyňavaJivinaKarlštejnKomárovKoněprusyKornoKotopekyKrálův DvůrKublovLážoviceLhotkaLibomyšlLiteňLoděniceLochoviceLužceMalá VískaMálkovMěňanyMezouňMořinaMořinkaNenačoviceNesvačilyNeumětelyNižborNový JáchymovOlešnáOsekOsovOtmíčeOtročiněvesPodbrdyPodluhyPraskolesyRpetySkřipelSkuhrovSrbskoStašovSuchomastySvatáSvatý Jan pod SkalouSvinařeTetínTlusticeTmaňTočníkTrubínTrubskáÚjezdVelký ChlumecVinařiceVižinaVrážVšeradiceVysoký ÚjezdZadní TřebaňZaječovZálužíZdiceŽebrákŽelezná