Malá pevnosť Terezín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Malá pevnosť Terezín

Malá pevnosť Terezín je výrazná časť mesta Terezín nachádzajúca sa na pravom brehu rieky Ohře pri bývalej štátnej ceste I / 8 (teraz cesta II / 608) na trase Praha-Teplice-Drážďany asi 60 kilometrov severne od Prahy a 4 kilometre juhozápadne od Litoměřic. Táto pôvodne vojenská pevnosť vznikla spoločne s celým mestom Terezín koncom 18. storočia na pravom brehu Staré Ohře a v už 19. storočí slúžila ako väzenie.

Prvá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Za prvej svetovej vojny zohrala malá pevnosť smutnú úlohu žalára pre odporcov rakúsko-uhorského imperializmu a vojny. V tesnej blízkosti Terezína bol zriadený najväčší zajatecký tábor na českom území. Za prvej svetovej vojny tu bol väznený srbský nacionalista[1] Gavrilo Princip, ktorý 28. júna 1914 spáchal v Sarajeve atentát na Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželku Žofiu Chotkovú. Táto udalosť viedla k vypuknutiu 1. svetovej vojny. Princip zomrel v otrasných podmienkach terezínskeho väzenia po štyroch rokoch 28. apríla 1918 na tuberkulózu.

Druhá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

V čase druhej svetovej vojny tu sídlila od 10. júna 1940 neblaho preslávená väznica pražského gestapa. Vplyvom zlých hygienických podmienok medzi väzňami vypukla v tomto období epidémia škvrnitého týfusu.

Po 2. svetovej vojne[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1945 - 1948 Malá pevnosť slúžila ako internačný tábor pre nemeckých vojnových zajatcov a ďalej tiež pre civilné osoby nemeckej národnosti, ktoré mali byť na základe Benešových dekrétov po vojne odsunuté z Československa do Nemecka[2].

Dnes sa v Malej pevnosti nachádza sídlo múzejnej, kultúrnej a vzdelávacej inštitúcie Pamätník Terezín. Tesne pred hlavnou západnou bránou Malej pevnosti sa nachádza Národný cintorín Terezín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HAMOUZOVÁ, Iveta. 1918: Zemřel Gavrilo Princip, pachatel atentátu na Františka Ferdinanda d'Este [online]. ČT24, 2008-4-28, [cit. 2010-08-31]. Dostupné online.
  2. http://www.pamatnik-terezin.cz/showdoc. do? docId = 115 [online]. [Cit. 2018-07-20]. Dostupné online. Archivované 2009-03-14 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Malá pevnost Terezín na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]