Letohrádok Hvězda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letohrádok Hvězda
letohrádok
Štát Česko Česko
Mesto Praha
Mestská časť Praha 6
Katastrálne územie Liboc
Historická krajina Čechy
Súradnice 50°5′0.27″S 14°19′34.3″V / 50,0834083°S 14,326194°V / 50.0834083; 14.326194
Vznik 1558
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup Praha-Liboc
Poloha paláca v Česku
Poloha paláca v Česku
Poloha paláca v Česku
Wikimedia Commons: Letohrádek Hvězda
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Letohrádok Hvězda je renesančný letohrádok, stojaci v rovnomennej zvernici v Prahe-Liboci, sedem kilometrov západne od stredu mesta v obvode Praha 6.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Zvernicu v lese Malejově nad dedinou Liboc zriadil v roku 1530 kráľ Ferdinand I., ktorý ju neskôr dal obohnať múrom. Vtedy sa volala ešte jednoducho Nová královská obora. Podľa plánov kráľovho mladšieho syna rakúskeho arcivojvodu Ferdinanda Tirolského, dlhoročného miestodržiteľa v českých krajinách bol v rokoch 15551558 postavený letohrádok Hvězda. Sám Ferdinand Tirolský položil základný kameň k letohrádku 27. júna 1555. Stavbu vykonávali najprv Juan Maria Avostalis del Pambio a Giovanni Lucchese, po nich Hans Tirol a Bonifác Wohlmut. Dvojposchodový letohrádok na unikátnom pôdoryse šesťcípej hviezdy (vďaka ktorému získal svoje meno) patrí do skupiny tzv. filozofických stavieb a v interiéri vyniká bohatou štukovou výzdobou.

Letohrádok bol v roku 1962 zaradený na zoznam národných kultúrnych pamiatok. V súčasnosti je sprístupnený verejnosti a je v ňom umiestnená expozícia o bitke na Bielej hore, ktorá sa odohrala neďaleko od zvernice.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • MÁDL, Karel Boromejský. Z Prahy a z Čech : Kostel sv. Jiří, Potvorov, Prašná brána, Hvězda, Fresky v Týnském dvoře. Praha : Bursík & Kohout, 1890. Dostupné online. - kapitola Hvězda. [nefunkčný odkaz]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hvězda (letohrádek) na českej Wikipédii.