Petschkov palác

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Petschkov palác

Petschkov palác (Pečkov palác, Pečkárna) je novoklasicistická budova na Ulici Politických väzňov č. 20 v Prahe. V rokoch 19231929 ho dal postaviť, podľa návrhov architekta Maxa Spielmanna, bankár dr. Julius Petschek ako Bankovní dům Petschek a spol.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci budova má historizujúci vzhľad, ide o vo svojej dobe modernú železobetónovú stavbu, ktorá bola plne klimatizovaná, disponovala potrubnou poštou, telefónnou ústredňou, tlačiarňou, dosiaľ funkčnými paternostermi a samozrejme i masívnymi trezormi v suteréne. Klimatizácia bola, podľa pamätníkov, umiestnená vo vykachličkovanej miestnosti v ktorej trvalo kvapkala voda na veľkú kamennú dosku odspodu nahrievanú plynovými horákmi. Z týchto miestností bol vzduch rozvádzaný dutinami v stenách. V niektorých miestnostiach sú dodnes zachované ozdobné „výdychové“ mriežky na stenách. Taktiež existujú viditeľné vstupy do potrubnej pošty a údajne zdvojené stropy umožňujúce práce na inštaláciách bez veľkého búrania muriva.

Pred okupáciou rodina Petschkovcov včas pochopila aké nebezpečenstvo jej od nacistických vládcov hrozí, a dom pred svojou emigráciou predala.

Petschkov palác ako sídlo gestapa 1939 – 1945[upraviť | upraviť zdroj]

Pre členov odboja bol Petschkov palác známy ako „Pečkárna“. Počas druhej svetovej vojny, hneď po okupácii, zabrala túto budovu nemecká tajná štátna polícia (gestapo) a zriadila si tu svoj hlavný úrad Protektorátu Čechy a Morava.

Gestapo tu uskutočňovalo smutne známe výsluchy a mučenie českých vlastencov a odbojárov. Zastupujúci ríšsky protektor Reinhard Heydrich tu dal zriadiť stanný súd, ktorý vo väčšine prípadov odsúdených posielal na popravu, alebo do koncentračných táborov. Veľa vlastencov bolo umučených i priamo v priestoroch tohto paláca. Toto smutné obdobie pripomína pamätná tabuľa umiestnená na nároží budovy.

Osud budovy po roku 1945[upraviť | upraviť zdroj]

Po vojne v roku 1948 palác získalo Ministerstvo zahraničného obchodu, teraz tu sídli Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR. V roku 1989 sa budova stala Národnou kultúrnou pamiatkou.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50°4′53″S 14°25′52″V / 50,08139°S 14,43111°V / 50.08139; 14.43111

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Petschkův palác na českej Wikipédii.