Thunovský palác

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Thunovský palác

Thunovský palác je palác v Prahe na Malej Strane. Je chránený ako národná kultúrna pamiatka Českej republiky a jeho adresa je Sněmovní 4.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný Roupovský dom Jana z Roupova v roku 1650 kúpila grófka Markéta Anna Thunová. V rokoch 1662 a 1694 Thunovci získali ďalšie dva objekty v susedstve. Počas prestavby týchto objektov vznikla aj dnešná hlavná rokovacia sála Poslaneckej snemovne. Od roku 1779 tu prevádzkovala spoločnosť Pascala Bondiniho divadlo, ktoré vraj navštívil i Jozef II. Divadlo však v roku 1794 vyhorelo. V roku 1801 grófka Anna Marie Thunová palác predala českým stavom. Potom sa uskutočnila klasicistická prestavba pre potreby Zemského snemu. V roku 1903 bol Thunovský palác prepojený s vedľa stojacim Smiřickým palácom, ktorý tiež využíval parlament.

14. novembra 1918 bola v paláci na prvom zasadaní Národného zhromaždenia vyhlásená Československá republika a Tomáš Garrigue Masaryk zvolený za prezidenta. Potom tu zasadal senát, poslanecká snemovňa v tom čase zasadala v Rudolfine. V rokoch 1936 – 1940 bol palác opäť prestavaný. V päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch tu sídlili niektoré ministerstvá, dnes tu opäť zasadá Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Thunovský palác na českej Wikipédii.