Kontrakt na rozdiel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kontrakt na rozdiel (angl. contract for difference – CFD) je zmluva medzi dvoma subjektami, typicky označenými ako "predávajúci" a kupujúci, pričom kupujúci sa zaväzuje uhradiť rozdiel v hodnote kontraktu v čase nákupu a v čase predaja. Ak je hodnota v čase predaja nižšia, než bola v čase nákupu, tak kupujúci platí predávajúcemu. Ak je naopak hodnota v čase predaja vyššia, než bola v čase nákupu, tak predávajúci platí kupujúcemu. CFD patria medzi finančné deriváty. Umožňujú obchodníkom využiť pohyb cien na trhu za účelom generovania zisku. Často sa využívajú pri špekulatívnych obchodoch na burze; avšak špekulácie sa považujú skôr za negatívne ako za osožné správanie, aj preto, že spôsobujú významné škody v reálnej ekonomike. [1][2][3] Predmetom obchodu bývajú akcie, futures kontrakty komodít, výmenné obchodovateľné fondy (ETF)

Pákový efekt[upraviť | upraviť zdroj]

CFD sú často spájané s tzv. pákovým efektom. Pri ňom môžete nakúpiť finančné nástroje s oveľa väčšou hodnotou, než sú finančné prostriedky, ktoré máte k dispozícii. Prostriedky, ktoré máte k dispozícii slúžia na zaplatenie straty v prípade, že pri predaji bude mať finančný nástroj nižšiu hodnotu, než mal pri kúpe.

Príkazy pri obchodovaní[upraviť | upraviť zdroj]

Pri obchodovaní sa bežne využíva niekoľko typov príkazov na dosiahnutie zisku, alebo predídenie stratám, najmä však nasledovné:

Profit call[upraviť | upraviť zdroj]

Kupujúci môže nastaviť tzv. profit call, alebo stop limit, pre prípad, že hodnota finančného nástroja stúpne a oň chce v tejto chvíli zinkasovať zisk. Príkaz sa používa na zvýšenie šance ziskovosti a obmedzenie rizika, že hodnota nástroja bude pri predaji nižšia, než bola pri kúpe.

Stop loss[upraviť | upraviť zdroj]

Príkaz stop loss sa vykoná v prípade, že hodnota nástroja padla veľmi nízko a kupujúci nechce riskovať jej ďalší pokles. Tento príkaz sa používa na obmedzenie výšky strát.

Trailing stop[upraviť | upraviť zdroj]

Príkaz trailing stop je kombináciou príkazov "profit call" a "stop loss". Kupujúci si určí o koľko percent, alebo bodov musí klesnúť hodnota nástroja aby bol automaticky predaný. V prípade, že hodnota nástroja stúpa, tak hodnota trailing stop rastie spolu s ním. Tento nástroj sa využíva na inakasovanie zisku po tom, čo nástroj dlhodobo stúpal a následne začal klesať.

Riziko pri obchodovaní[upraviť | upraviť zdroj]

Pri obchodovaní CFD sú síce možné zisky vyššie než pri priamom nákupe finančných nástrojov, avšak rovnako rastie riziko straty kapitálu. To vyvoláva určitú kontroverziu, najmä kvôli tomu, že sa do obchodovania zapájajú ľudia s veľmi nízkym kapitálom. V prípade, že tieto osoby nakúpia finančné nástroje s veľmi veľkým pákovým efektom, tak rastie riziko straty celého kapitálu, ktorý investovali do CFD.

Poplatky[upraviť | upraviť zdroj]

Pri nákupe CFD väčšinou kupujúci zaplatí o niečo vyššiu sumu než je aktuálna trhová hodnota finančného nástroja. Typicky sa toto navýšenie pohybuje v desatinách percenta nakupovanej hodnoty. Ak napríklad nakúpite finančný nástroj s trhovou hodnotou 1000 € a navýšenie je 0,3%, tak pri nákupe zaplatíte predávajúcemu 1003 €. Predaj prakticky nikdy nebýva spoplatnený, napriek tomu, že finančný nástroj môžete predať iba rovnakému subjektu, od ktorého ste daný finančný nástroj kúpili.

Regulácia v jednotlivých krajinách[upraviť | upraviť zdroj]

Kontrakty na rozdiel sú v súčasnosti povolené v nasledovných krajinách: Austrália, Rakúsko, Kanada, Cyprus, Francúzsko, Nemecko, Hongkong, Česko, Slovensko, Írsko, Izrael, Taliansko, Japonsko, Holandsko, Luxembursko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Singapur, Južná Afrika, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Turecko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a na Novom Zélande. Nie sú povolené v množstve ostatných krajín. V spojených štátoch sú zvyčajne považované za tzv. swaps, alebo swapové operácie, podľa povahy obchodu a podliehajú regulácii zo strany štátu.

Európsky orgán ESMA (European Securities and Markets Authority) upravil od 1.8.2018 maximálnu výšku páky pri CFD kontraktoch nasledovne:[4]

  1. Pre hlavné menové páry forexu max. 30:1
  2. Pre ostatné menové páry max. 20:1
  3. Akcie 5:1
  4. Zlato 20:1
  5. Komodity 10:1
  6. Kovy a energie (okrem zlata) 10:1
  7. Kryptomeny na páku max. 2:1

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]